Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Új kukák: a szemétszállítás díja 2011-től lehet olcsóbb Győr térségében

70 ezer Győr közeli otthonba már kiszállította az új kukákat a Komszol. Az új rendszerrel kapcsolatos számos olvasói kérdésre válaszol most a szolgáltató.


Mint köztudott: tavaly ősz elején megkezdte a komposzthulladékok gyűjtőedényeinek – a mindennapi beszédben valószínűleg így terjed: barna tetejű kukák – kiosztását a Komszol.

A kiszállítással, a változással kapcsolatban számos kérdést kapott a kisalfold.hu szerkesztősége, melyeket természetesen fel is tettünk a Győri Kommunális Szolgáltatónak.


Kisbajcson már tavaly ősszel kiszállította az új kukákat a szolgáltató. Fotó: Kisalföld-archívum.
Kisbajcson már tavaly ősszel kiszállította az új kukákat a szolgáltató. Fotó: Kisalföld-archívum.


Lássuk, mire kíváncsiak Olvasóink leginkább!

- Mikor számíthatunk arra, hogy a vonalkódos leolvasás alapján kapjuk meg a szemétszállítási számlát?

- Ha jól emlékszem egy tavaly őszi cikkre, akkor arról volt szó, hogy már idén márciustól vonalkódos-leolvasás alapján fizethetjük a számlákat. A napokban kaptuk meg a számlákat, de ezekben júniusig ugyanaz a díjtétel szerepel. Ezek szerint június után kezdődik az új számítási rendszer?

- Ebben az évben, azaz 2010. december 31-ig a szemétszállítás díja, illetve annak fogyasztó által való befolyásolása az eddig megszokottak szerint alakul.

A szemétszállítás díja 2011. január 1-től kezdődően függ majd az ürítések számától, ekkor lesz lehetőségünk arra, hogy az ugyancsak 2011. január 1-től bevezetendő új díjak összegét a közszolgáltatás ritkább igénybevételével csökkentsük – hangzott erre a két kérdésre a Komszol válasza.

Az új rendszerben nincs lehetőség a hulladék súlyának mérésére

- Hallani olyan szóbeszédet, hogy a vonalkódos-leolvasás segítségével hamarosan a szemét súlya alapján fizetheti mindenki a számlát. Igaz-e ez a szóbeszéd, s ha igen, mikor léphet életbe ez a rendszer?

- Az új rendszerben nincs lehetőség a hulladék súlyának mérésére, arra csak fejlesztéssel lenne mód – közölte a szolgáltató.

Kevesebb ürítés esetén várhatóan kevesebb lesz a szemétszállítási számlák díja

- Ha valaki kevesebbszer rakja ki az utcára a kukákat, s így kevesebb
vonalkódos-leolvasás regisztrálnak, akkor kevesebb lehet-e a számla végösszege? Ha havi négy alkalom helyett csak kétszer teszem ki a kukákat, akkor mennyit spórolhatok?

- Pontos számokat erre a kérdésre érthetően egyelőre nem tudott mondani a Komszol, de általánosságban azt ki lehet jelenteni, hogy kevesebb ürítés esetén várhatóan kevesebb lesz a szemétszállítási számlák díja.


70 ezer darab edény már a helyén, 20 ezer még gazdára vár

"Az új hulladékgyűjtő edényekből mintegy 70 000 darab került eddig a rendeltetési helyére, a közeljövőben pedig Nyúl és Táp községekben, továbbá Győr város családi házas övezeteiben mintegy 20 000 edényt adunk át a lakosságnak" – tudtuk meg a Komszoltól.
 

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Dwatson 2010. március 01. 21:58
  „Mind a két kuka perforált oldalú:télen a fahamu,nyáron meg a dinnyelé folyik majd a nyakukba,mert ugye nejlonba nem tehetem.
  Más,jön a baba:a pelenka melyikbe való(félig műanyag),ha meg szétbontom(pfuj),akkor annak a leve is a nyakukba folyik...”
 • 51. Marcalváros 2010. február 28. 10:26
  „Én ennyit írok!

  Használjuk fel jogainkat. Amit megtehetünk tegyük meg!

  Petíció! Vagy aki tud jobbat az írjon...”
 • 50. május 2010. február 27. 15:12
  „Azt hiszem,nem vagyok egyedül sem a felháborodásommal,sem az alábbiakban felsorolt problémákkal.Először is miért kötelezik a lakosságot(bár a tájékoztató úgy fogalmazott,hogy kell)arra,főleg családi házas környezetben hetente egy alkalommal kitegye a barna fedelű gyűjtőedényt,függetlenül attól,hogy tele van-e,vagy csak 1/3 részig.Ezeken a helyeken az embereknek lehetőségük van a komposztálásra,amivel a földjük minőségét javíthatják.Következő probléma:a gázár tetemes emelése miatt aki teheti,vissza áll a fa illetve szenes,és vegyes tüzelési módra.Kérdezem tisztelettel,ha a fahamut bele is tehetem a barna tetejű edénybe(ami persze a lyukakon szépen ki is szóródik)mit kezdjek a szén elégetése után keletkezett salakkal,mert ugye az már nem oda való.Csakhogy a másikba sem rakhatom,mert akkor más nem fér bele a "gyakorira "tervezett ürítések miatt.
  A szelektív gyűjtőbe elhelyezhető hulladék előkészítése is némi gondolkodásra adott okot,Az üvegeket,illetve a konzerves dobozokat mossuk el,cimkétlenitsük,és így helyezzük a megfelelő helyre.Netán az újrahasznosítást is a lakosságnak kellene megoldani?Sorolhatnám még a problémákat,de szerintem pusztába kiáltott szó lenne.”
 • 49. anyacika 2010. február 27. 10:08
  „Ez az egész újítási ügy nem normális gondolkodásra utal.Miért gondolja Kovács Úr azt, hogy minden embert hülyének lehet nézni.Ők nem nagyot alkottak most, hanem ugyanannyit fizettetnek fele szolgáltatás elvégzéséért, amit kikérünk magunknak.Amíg nem állítják vissza a normális heti szállítást felejtsék el jó előre kiküldött csekkjeiket, mert azokon heti elszállítást számláztak ki.Nem emlékszem ,hogy valamilyen szerződést aláírtunk volna a módosítással kapcsolatban.”
 • 48. VargaP 2010. február 27. 07:22
  „Nekünk télen heeti 40-50 liter hamu keletkezik, mert vegyes tüzelésű kazánunk van. Hova tegyen, ha a jelenlegi 60 literes edényt 60 literesre cserélik? és két hetente viszik el.”
 • 47. SPS 2010. február 26. 22:32
  „Senki sem elégedett. Az érintett Önkormányzatok vezetői sem.
  KIVIZSGÁLNI! MENNYIBE is, került ez az egész SZEMÉT dolog?
  Itt valami nagyon nem stimmel...”
 • 46. hocilaci 2010. február 26. 18:33
  „A kuka kétheti ürítése se semmi , az hogy kinek a fejéből pattant ki az Európai segélyhívószámot felírni a kukák oldalára az sem semmi . De ez se semmi : Győr belvárosában szökőkúttal szemben letették a reci kukákhoz készített vaskeretet . A megye legforgalmasabb járdájának a felét elfoglalta a vas alkotmány ...de gondosan combmagasságig ért , minden jelzés , figyelmeztető festés nélkül ...én magam láttam hajnalban átesni embert rajta .... valaki reklamálhatott átkerült a buszmegállók végéhez ... lezárva a vizügyesek járdájának a végét ( aki nem ismeri ezentúl buszra futáskor 20 méter kerülő ami olyankor sok ) , a másik fele meg lelógott a rendes járda közepéig .... na innen is eltűnt .... várom hova teszik legközelebb ...

  A másik : megszűnik a lomtalanítás jó , jó tényleg voltak problémák , de a hulladék udvar sem megoldás ....
  Legalább is úgy nem , hogy vagy a város végén , vagy falukban 3 faluval arrébb lesz lerakó ....ki fog fuvarost fogadni azért , hogy pl a rossz rekamiéját elvigye 5-10 kilométerre ... inkább újra a parkokba , faluszélekre ....”
 • 45. Tudós-1 2010. február 26. 14:23
  „Lakossági tájékoztatás

  A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tájékoztatója az azonosító chipekkel szerelt hulladéktároló edényekkel kapcsolatban:

  Kismegyeren, Kisbácsán, Nagybácsán, Gyirmóton, Likócson az elmúlt hétvégeken a családi házak, valamint a két-három lakásos társasházak lakói már megkapták az azonosító chipekkel szerelt edényeket. A barna fedelű kukákba a komposztálható, a szürke fedelűbe a maradék hulladékot kell rakni. Ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap (február 27-én és 28-án) Győrszentivánon, a jövő hétvégén (március 6-án és 7-én) Ménfőcsanakon történik a régi edények cseréje két (barna- és szürke fedelű) chipezettre. Az április 5-től bevezetésre kerülő kétkannás gyűjtési rendszer lényegéről, az edények használatáról az érintett háztartások részletes tájékoztató füzetet kapnak.

  A háztartásokban keletkező hulladék csaknem 70 százaléka hasznosítható, s csak a visszamaradt 30 százalék az a selejtanyag, ami a végső lerakóba kerül. A nagytérségi rendszer lényege éppen az, hogy már a hulladék keletkezésének helyén, vagyis a háztartásokban szelektív módon gyűjtse a hulladékot a lakosság. Győrben évek óta jól működnek a szelektív szigetek, ahol a tárolókban térítésmentesen helyezhetők el a csomagolóanyagok, a papír, a PET palack az üveg és a fém. A lomtalanítás kiváltására hulladékudvar hálózat került kiépítésre, ahol szintén térítésmentesen, szelektív módon helyezheti el a lakosság a feleslegessé vált bútorokat, ruhákat, eszközöket, lim-lomot, lakásfelújításból származó építési törmeléket.

  A hulladékgazdálkodási rendszer ezen jól bevált alapelemei mellett praktikus gyűjtési mód a kétkannás rendszer, ami annyit tesz, hogy már a háznál szelektálnak. A barna fedelű kukába gyűjtik a szerves, növényi eredetű, komposztálásra alkalmas háztartási hulladékot, amelyet az eddigi rendszerességgel szállít el kukás autóival a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. A szürke fedelű edények a maradék hulladék gyűjtésére használatosak. Ezekben nincs bomló, nyáron kellemetlen bűzt árasztó hulladék, így csak akkor kell gyűjtő járatnapon az ingatlan elé tenni, ha megtelnek.

  A gyűjtőedények a közszolgáltató társasággal szerződéses kapcsolatban álló lakossági ügyfelek adatait nem tartalmazó, de a számítóközpont által felismerhető ügyfél-azonosítóval ellátott chippel vannak felszerelve. Minden gyűjtéskor leolvassák ezeket az adatokat, egyúttal rögzítik, mikor ürítették az edényt.

  Győrben a családi házaknál és a két-három lakásos társasházaknál - összesen 16 ezer 236 teljesítési helyen - vezetik be a kétkannás gyűjtési módot. Kismegyeren, Kisbácsán, Nagybácsán, Gyirmóton, Likócson már a házaknál vannak a barna és a szürke fedelű kukák, ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap Győrszentivánon, a jövő hétvégén Ménfőcsanakon cserélik a régi edényt két chipezettre. A többi, nagyobb társasházakban marad a jelenlegi vegyes hulladékgyűjtési mód, az ott lakók a szelektív szigetek és a hulladékudvarok ingyenes használatával csökkenthetik a kukába kerülő hulladék mennyiségét.

  Az edénycseréről mindenki névre szóló levélben kap tájékoztatást, ebben tudatják, hogy mikor hozzák a chipes kukákat. Az edénycserét megelőző szokásos gyűjtési napon a szolgáltató nem üríti ki a kukákat, a szemetet a csere napján viszi el. Természetesen erről is tájékoztatja az érintett lakókat. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kéri, ha valakinek halaszthatatlan dolga van a kukacsere napján, bízza meg a szomszédját, aki elvégzi az edénycserét, s átadja a levél mellékleteként megküldött új haszonkölcsön szerződés kitöltött és aláírt példányát. A haszonkölcsön szerződés nem használati útmutató, hanem az edénytulajdonos és a használó közötti jogviszony létrejöttét bizonyító irat.

  A kétkannás gyűjtési mód rendszerét Győrben április 5-étől vezetik be. Ennek lényegéről, az edények használatáról részletes tájékoztató füzet készült, amelyet a társulás eljuttat az érintett háztartásokba. Akik már megkapták a szürke és barna fedelű kukákat, azok a jövő héten a postaládában találják a kiadványt, másutt a kukacsere alkalmával a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. munkatársai adják át a tájékoztató füzetet.

  Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás”
 • 44. Tudós-1 2010. február 25. 08:01
  „A szolgáltató nagy bajban van. Nincsenek meg a kalkulációhoz szükséges adatok. Csak ötletelés folyik. Nincs válasz a kérdésekre.
  Az ügyvezető és vezető T.sai zsákutcába kerültek. A még meglévő - tudással és értelemmel bíró - beosztottakat
  sorozatosan megfélelmíti. Van akit elküldött szabadságra, mást a kirúgással fenyeget, miközben ezt az energiát inkább a munkára, az értelmes munkára kellene fordítani.
  Ami most a cégnél van az káosz a javából.
  A fentiek azért fontosak, mert a lakosság egy ilyen céggel áll szemben.
  Remélhetően mihamarabb rend lesz a cég körül. A közös önkormányzati cégbe való beolvadás - talán egy új szellemű társaságot fog eredményezni.
  Ez a beolvadás egy diktatúra végét fogja jelenteni, s elkezdőthet egy új időszak, új emberekkel, melynek feladata egy új vállalati, szolgáltatói imaget és a lakossággal - partnerkapcsolatot kialakítani.
  Amit ezen az oldalon eddig olvashattunk a hozzászólóktól, azt bizonyítják, hogy van tennivaló, elég.”
 • 43. Sceptic 2010. február 24. 22:20
  „Mellesleg ritka hülye logót találtak... Mit törtem a fejem, hogy minek a kukákra kiírni az általános vészhívószámot, mire rájöttem, hogy az a térségi hulladékgazdálkodásba bevont települések száma...
  Maraton kérdése egyébként jó: mi van, ha nem veszem át a barnakukát?”
 • 42. maraton 2010. február 24. 20:11
  „Erre mondaná Kohn: Ügyes...
  Senmmi szolgáltatásért dupla pénzt fizetni ( egy hét helyett kéthetente üríteni a háztartási hulladékot)
  A másik: mi van, ha nem veszem át a biomutyi kukát, semmi szükségem rá!”
 • 41. pirosász 2010. február 24. 18:16
  „Még a pénzről jut eszembe: ugyebár a szemétdíjat most emelték meg decemberben, így januárban és februárban is emelt díjjat fizetünk! Meg persze márciusban is, csakhogy innentől fele annyit dolgoznak érte, hiszen csak két hetente viszik el a normál háztartási szemetet! A barna fedeles kukát most azért nem számolom, mert ugye úgyse tesszük ki, mert komposztálunk!
  Na akkor most kinek éri ez meg?
  2011 januárjáig fizettetik velünk meg a mutyit, és hogy később mennyit fizetünk, az a jövő zenéje!
  Csak kérdem én, minek akarnak új rendszert, hogyha fogalmuk sincs, hogy megéri-e? Hiszen nem mondanak számokat, mert nem tudnak!
  Na, ezt a kukabizniszt is átvilágítatnám, mert bűzlik!”
 • 40. sx486 2010. február 24. 17:49
  „Szerintem nem két kuka kellene , hanem sok
  Amibe minden mocsok belefér !
  Akkor lesz talán rend ebben az országban .”
 • 39. borosüveg 2010. február 24. 15:09
  „aaaaa”
 • 38. targis 2010. február 24. 12:52
  „Naívak! Azért nincs ár, mert a fél év alatt kiderül, hogy mennyi a szemét és majd úgy osztják vissza az ELVÁRT pénzt. Hogy anyagilag jobban nem járunk, az biztos.”
 • 37. orczy 2010. február 24. 11:18
  „Tessék mondani, az ólból ha kiganézok az szerves ? Bele tehetem a barnába? Ugyanis falusi kertes családi házamban nincs komposztálóm. Eddig minden szervest a "ganéra" dobtam, de alig várom már hogy legyen erre a célra külön kukám. Sőt ez kerekes, könnyen kezelhető, lemértem az ólajtón is befér, a talicska meg jó lesz eltolni a PET palackokat a gyüjtő szigetre. Tudják ám hogy ez nagy öröm nekünk, hisz vasárnap hozzák majd a kukákat hozzánk. Csak reggel 6-tól délután 18-ig kell lesni.”
 • 36. Dr.Horváth 2010. február 24. 07:47
  „SPS! csőposta :-)))) Gondolom a Pannonvíz a nagyobbik átmérőjű csövet (szennyvíz) választja majd, jobban belefér a levél...”
 • 35. juju78 2010. február 23. 22:50
  „Magyarország! Én így szeretlek! :) Büdös is, logikátlan is, de a miénk!”
 • 34. Sceptic 2010. február 23. 21:23
  „Emberek, ne háborogjunk. Van itt megoldás: a magam részéről bérkukázásra fogom adni a fejem: a szemétszállítás előtti napon már látni fogom, hogy mennyi üres helyem maradt, és meghirdetem literjét 20%-kal olcsóbban, mint a Komszomol. Aki esetleg a saját kukájában túlcsordul, jöhet hozzám bérkukázni. Alapítok is rá egy honlapot, asszem, valahogy úgy, mint a telekocsi-szolgálat... Telekuka.hu, becsületkasszával. :D”
 • 33. SPS 2010. február 23. 21:10
  „Tegnap a szemétszállítás után a kukába(ra, mellé) téve találtam egy levelet., amelyet Kovács Barnabás a Győri Kommunális Szolgáltató KFT ügyvezető igazgatója írt. Mi már csak így levelezünk egymással. Én küldök neki szemetet a kukában, az igazgató úr pedig küld nekem valami hasonlót, mert mire a kezembe került hasonlóan nézett ki, mint amit én küldtem neki. Értitek ugye. Gondolom a KOMSZOLnak nem telik bélyegre. Biztosan drágák voltak az új lyukacsos kukák, vagy az új szállítási koncepció kidolgozása kerülhetett mérhetetlenül sokba. Apropó szállítási koncepció. Szerintem az sem érti ezt az egészet, akinek az lenne a dolga, hogy esetleg elmondja pontosan miről is van szó egy esetleges lakossági fórumon.
  A másik probléma hogy nálunk mindenki azt hiszi, hogy az egészet az önkormányzat találta ki, és őket bombázzák a reklamációkkal...amúgy a KOMSZOLT szinte lehetetlen elérni...
  A kapott levelet nem gépelem be, gondolom hasonló körülmények között mindenki megkapta. Megjegyzem a KOMSZOLtól nem ez az első ilyen jellegű levélkézbesítés. Kiváncsian várom a gázszolgáltató és, vagy a Pannonvíz mikor jön rá, hogy a kapcsolatot a Tisztelt Ügyféllel akár csőpostán is tarthatja...”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eperjes elhagyhatta a kórházat

Eperjes Károly színművész hétfőn elhagyhatta azt a fővárosi kórházat, ahol február 17. óta vírusos… Tovább olvasom