Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Új köztéri szobor Pannonhalmán

Emlékművet állítanak a Magyar Holocaust 60. évfordulóján, a pannonhalmi és a környékbeli zsidó áldozatokra emlékezve.
Az emlékhely a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, magánszemélyek, a Győri Zsidó Hitközség és a Pannon- Víz rt. támogatásával valósul meg. Chesslay György szobrát november 4-én 16.00 órakor avatják fel. A művész felkérésére avató beszédet mond Wehner Tibor művészettörténész. A Győri Zsidó Hitközség nevében Villányi Tibor emlékezik.
A kis zsinagóga puszta fennmaradása is szinte csodaszerű; ha működő szakrális helyszínként nem is, de kulturális, közösségi térként megmaradhat, és megújulhat. Az épület felújítására és közösségi térré alakítására, annak tulajdonosa 2002-ben alapítványt hozott létre, és a Karzat Kultúrközpont Alapítványra bízta, hogy elképzelései szerint európai rangú kulturális központtá alakítsa azt, megtöltve élettel, és feladattal, megmentve így az enyészettől.

A pannonhalmi zsinagóga mondhatjuk, megmenekült. Nem kiemelt építészeti értékei, szakrális feladata, mindvégig fontos szerepe miatt. Ez a kis zsinagóga véletlenek sorozatos és szerencsés összjátékának köszönheti, hogy túlélte a XX. századot.
Az épület elé tervezett szobor azoknak kíván emléket állítani, akik nem lehettek ennyire szerencsések. Emlékezik a pannonhalmi és környékbeli zsidó áldozatokra, a vidékiről, falvakból, mezővárosokból elhurcolt zsidók ezreire, a Bakonyon át hurcolt munkaszolgálatosokra, Radnóti Miklós magyar költőre, azokra a kisebb- nagyobb zsidó közösségekre, akik a XX. század világégései előtt hasonló kis zsinagógákban gyakorolták vallásukat, mint a pannonhalmi.

A szobor látványterve - Kattintson a képre!
Az alapítvány kulturális céljai mellett feladatának tekinti, hogy azoknak az emlékét és szellemiségét méltó módon ápolja és őrizze, akik egykor saját hitük és közösségi életük központjául építették a zsinagógát. Így a pannonhalmi és a környékbeli zsidóságra, a pannonhalmi zsinagóga építtetőire és használóira emlékezik, amikor a Magyar Holocaust 60. évfordulóján az áldozatok emlékére szobrot állíttat.

A Karzat Kultúrközpont Alapítvány, Chesslay György szobrászművészt közvetlen megbízással kérte fel, hogy az évfordulóra, az épület elé emlékművet tervezzen. A kész tervekkel részt vett a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán, ahol a tervek megvalósításához a költségek jelentős részét kitevő támogatást kapott.A megvalósításra nyert támogatás mellett szükséges önrész magánszemélyek adományaiból származik, akik az áldozatokra emlékezve álltak a születő szobor ügye mellé. A megvalósításhoz a Győri Zsidó Hitközség valamint a Pannon-Víz Rt és a Lanx Bt. nyújtott technikai segítséget.
A Képző és Iparművészeti Lektorátus szakvéleményében támogatta az alapítvány terveit: „A kuratórium elismeréssel adózik törekvésüknek, melynek mind eszmei indokai, mind a Chesslay György által tervezett mű plasztikai minősége kiemelkedő alkotás ígéretét hordozzák."

A felállított köztéri alkotás Pannonhalma központjában, a világörökséggé nyilvánított Bencés Apátsághoz vezető út mellett, egy jelenleg születő kulturális és fesztiválközpont bejáratánál széles tömegek előtt állít emléket a magyarországi zsidóság áldozatainak, egy európai turizmussal számoló történelmi városban. A világörökségi helyszínné választott bencés apátság, mint a kereszténység 1000 éves hídfőállása, lábánál az 1870-es évek óta álló zsinagógával, közös európai kultúránk és megbékélésünk szimbolikus helyszíne lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett sportolók az ünnepen

Többségében az athéni olimpián részt vett helyi sportolók részesültek Győr rangos kitüntetéseiben. A… Tovább olvasom