Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Új közösségi ház épül Bácsán

Visszakerül egyházi tulajdonba a bácsai kultúrház épülete. A város 50 millió forintot kap az államtól kártérítésként.
Győrben számos, 1948 után államosított, egykori egyházi tulajdonú épületet, köztük több oktatási, közművelődési intézményt érint az egyházi ingatlanok visszaadásáról szóló törvény. A bácsai kultúrház Heltai Jenő utcai épülete is köztük van, erre nyolc évvel ezelőtt nyújtotta be igényét az egyházközség. A győri közgyűlés akkor hozzájárult az ingatlan visszaadásához, de – úgynevezett „funkciókiváltás" címén – kártalanítást kért az államtól.

Cserébe vállalta, hogy az összeg megítélése esetén, a pénz megérkezésétől számított egy éven belül új közösségi házat épít.
A kormány döntése értelmében a pénz – 50 millió forint – várhatóan még idén megérkezik, így ha minden jól megy, 2007-ben megkezdődhet az új intézmény építése. Az új közösségi házra nagy igény van, a jelenlegi hétköznap délutánonként szinte teljes kihasználtsággal működik, befogadva a karatézóktól az aerobikozókig gyerekeket, időseket egyaránt, s új rendezvényt már csak úgy lehet tartani, ha valamelyik klubfoglalkozást lemondják.

Harmóniában a templommal

Az új közösségi ház a jelenlegi mellett álló üres telken, a Kinizsi Pál utcai volt iskola helyén épül. A többfunkciós épület tervezésére kiírt meghívásos pályázat során a szakmai zsűri három pályázó közül a 3H Építésziroda munkáját ítélte a legjobbnak. A döntésben nagy szerepet játszott, hogy a tervezők variálható, az egyes funkcióknak megfelelően elkülönülő, de igény szerint akár egybe is nyitható tereket álmodtak. A nyertes pályázatban szereplő, csaknem 500 négyzetméteres, egyszintes épület illeszkedik az utcaképbe, visszaköszönnek például benne a bácsai templom vöröses téglái, kombinálva fával és nagy üvegfelületekkel. Az épületet park veszi majd körül, hárs-, szil- és juharfákkal, s kialakítanának egy kis teret is, az úgynevezett Ünnepek terét.

Udvarra nyitható nagyteremmel

Bácsa Győr peremkerülete, ezért az új intézménynek nemcsak kulturális, hanem közösségi feladatokat is el kell látnia. Így a jövőben a könyvtár mellett itt kap helyet a polgármesteri hivatal helyi kirendeltsége is, ahol a bácsaiak a jelenleginél modernebb körülmények között intézhetik ügyes-bajos dolgaikat, az építéshatósági problémáktól a szociális ügyekig. Az épület lelke az udvar felé nyitható, így szabadtéri koncertek, előadások megtartására is alkalmas, 200 embert befogadó nagyterem lehet, ahol nagyobb családi rendezvények megtartására is lehetőség nyílna. Természetesen az épület akadálymentesített lesz, a kerekes székkel közlekedőket rámpa és általuk is használható vécé segíti.

Olcsóbb megoldást keresnek

Szerettük volna bemutatni a nyertes pályázathoz benyújtott látványrajzokat is, kiderült azonban, hogy az eredeti tervek jelentősen módosulnak, a pályázat lezárása óta érkezett véleményekhez, észrevételekhez igazodva. Bárány István bácsai önkormányzati képviselő a Kisalföldnek elmondta, figyelembe kell venni többek között azt is, milyen tervei vannak az egyháznak a visszakapott ingatlannal, nem lenne célszerű ugyanis egymás mellett két hasonló funkciójú intézményt működtetni, sokkal inkább egymást kiegészítve, együttműködésben érdemes gondolkodni. A tervek újragondolásában szerepet játszott az is, hogy az eredeti tervekben szereplő, becsült 250–300 millió forintos összköltségnél olcsóbban megvalósítható megoldást keres az önkormányzat.

Egy biztos: bármilyen is lesz a leendő közösségi ház, az egyházzal kötött megállapodás értelmében a régi épületet csak akkor adják át régi-új tulajdonosának, ha az új már felépült, így a bácsaiak egyetlen hétre sem maradnak kultúrház nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr 12 milliót költ kapcsolatokra

A korábbi években megszokottnál egyötödével kevesebbet költ Győr idén nemzetközi kapcsolatokra. Tovább olvasom