Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Új hobbi: automata túravezetők Sokoróalján

Téti kistérség - Lendületet adhatnak a Rábaköz és a Sokorói-dombság között elterülő terület idegenforgalmának az automata túravezetők. GPS-készülékek töltik be ezt a szerepet, azaz a műholdas navigáción alapul a lehetőség, amit a térség turisztikai szolgáltatói kihasználhatnak.
Térkép és táblák nélkül is végigjárhatják a turisták a túraútvonalakat, a térségi látnivalókat a Sokoróalján: GPS-készülékbe rögzített adatokat követhetnek.

Az automata túravezetés lehetőségét a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása teremtette meg csaknem hétmillió forintos uniós pályázati támogatás révén. „GPS-túrák a Sokorótól a Rábáig – kerékpáros turisztikai együttműködés" című projektjét az Ausztria–Magyarország Interreg-alap támogatásával valósíthatta meg.

A GPS-túrázás ötletéről a társulás szakemberei osztrák partnereiknél hallottak. Ausztriában ugyanis – ugyan más technikai megoldást alkalmaznak – az automata túravezetés terén jóval előbbre járnak. Már külön kerekes székeseknek, gyermeküket babakocsiban toló anyukáknak, kisgyerekeknek is kidolgozták az elektronikus programokat. A Sokoróalján a sikeres pályázat nyomán tavaly májusban kezdték a munkát.

Beszerezték a GPS-készülékeket, amelyekkel a túraútvonalakat rögzíteni is tudták, majd a társulás hat munkatársa több hónap alatt a térség tizenkilenc településének összes utcáját s az erdei utakat is bejárta – kezükben a kis berendezéssel. Mindebben segítette őket a www.
turistautak.hu
honlap működtetője, a feltérképezés eredménye viszont már felkerült a www.sokoroalja.hu és a www.gpstura.hu internetes oldalra is.

A kistérség szállásadói, vendéglátói kölcsönvehetik a navigációs berendezéseket, amelyek segítségével a turisták térkép és táblák nélkül is bejárhatják a környéket. Képünkön Tompa Krisztián.Fotó: H. B
A kistérség szállásadói, vendéglátói kölcsönvehetik a navigációs berendezéseket, amelyek segítségével a turisták térkép és táblák nélkül is bejárhatják a környéket. Képünkön Tompa Krisztián.Fotó: H. B


A kistérség az elkészülteket szeretné további pályázatokkal fejleszteni, más régiók rendszereivel összekapcsolni. Más térségekből is érdeklődtek a lehetőség megvalósításának módjáról a társulásnál.

 Kirándulás GPS-szel
Túraboltokban, elektronikai szaküzletekben, GPS-boltokban kapható a mobiltelefon-méretű, nyakba akasztható vagy kerékpárra szerelhető, kiránduláshoz használatos úgynevezett túra-GPS mintegy harmincezer forintért. Használata hasonlít az úgynevezett navigációs GPS-hez, amiket autókban használnak. Viszont a túra-GPS-re az internetről tölthető le ingyenesen számos térkép, túraútvonal – most már több sokoróaljai is –, amin aztán a készülék végigvezet. Ha bizonyos helyek koordinátáit táplálja be a berendezésbe a használója, akkor nem útvonalat ajánl, mint az autóban alkalmazott készülék, hanem légvonalban mutatja irányát.
– Projektünk a turizmus technológiai hátterét biztosítja innovatív megoldással. A GPS-technológia elérhetőbbé teheti turisztikai értékeinket. Az elektronikus útvonalak területileg és tartalmilag még bővíthetők, de a meglévőkre alapozva már átvehetik a stafétát az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók, kihasználhatják ezt a lehetőséget arra, hogy vonzzák a vendégeket – mondta el Tompa Krisztián, a társulás területfejlesztési referense, a projekt menedzsere a Kisalföldnek és hozzátette: a szállásadók, a vendéglátók is beszerezhetnek egy-egy készüléket, mellyel vendégeiknek többnapnyi túrautat kínálhatnak. Elkérhetnek egyet a társulás tíz berendezése közül is. Ezzel segítik őket, ahogy a feltérképezett útvonalakkal s az internetes megjelenéssel is.
Vendégeiknek a vállalkozók ezt az új szolgáltatást is ajánlhatják vagy meghívhatnak olyanokat, akik már gyakorolják a kirándulásnak e modern módját.

Jó az esély arra, hogy az elkövetkezőkben a GPS-készülékekkel rendelkezők felkeresik Sokoróalját, akár túrázás, akár a műholdas navigáción alapuló új hobbi miatt.

Az internet tanúbizonysága alapján egyre népesebb a GPS-túra hívőinek tábora.

A Győrszemerén nemrégiben létrehozott turisztikai egyesület tagjai is kihasználják ezt a lehetőséget. Emellett hódít a GPS-koordinátákra alapozott kincskeresés, az úgynevezett geocaching. Tulajdonképpen arról van szó, hogy különböző helyeken, például fa odvában elrejtenek egy műanyag dobozt, s a pontos helyének csak a koordinátáit adják meg az interneten. Annak alapján kell megkeresni, a dobozban lévő naplóba bejegyzést tenni és mellette a kincskeresők egymásnak apróbb ajándékokat is elhelyezhetnek. A kistérségben Rábaszentmiklóson, Árpáson és Gyarmaton is van ilyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I. Győri Gyerkőcfesztivál: rekorddöntő mosolytabló

Győr - Minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott az I. Győri Gyerkőcfesztivál a… Tovább olvasom