Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Új híd Győrben - elbúcsúzunk a Káldy-villától

Csaknem félmilliárd forint értékű ingatlant vásárol meg Győr a Széchenyi-egyetemtől: ez az ára a várhatóan 2010-re elkészülő, új hídnak. Ezen felül még százmilliót ad az önkormányzat, fedezve a hídépítésből eredő egyetemi költségeket. Ez az anyagi feltétele ugyanakkor annak is, hogy két, többszintes parkolóház épülhessen az intézmény dolgozói, hallgatói, vendégei részére. A megállapodást hétfőn kötötte meg Szekeres Tamás rektor és Borkai Zsolt polgármester.
Több, mint 7000 négyzetmétert vásárol meg a győri önkormányzat az egyetemtől, hogy közvetlenül a kezében tartsa a hídépítésben szerepet játszó területeket, ingatlanokat. Köztük van a híres Káldy-villa is, a "kis Erzsébet" híd mellett álló épület volt az egyetlen, amelyet nem bontottak le 1970-ben, a főiskola építésekor. Most viszont ez az utolsó "tanú" is eltűnik, hogy helyt adjon a Révfalut és Győr-Szigetet összekötő hídnak. Az 54-es árvíz után megromlott állapotú épületben egyébként jelenleg felnőttképzést folytatnak, már nem sokáig. Hasonló sorsra jut a nagyobb szabású cél érdekében - de majd csak két év múlva - a Hédervári út 25. (a Holler-ház), valamint a 27-es, a 29-es és a 31-es számú épület - ezekben az egyetem folytat különböző tevékenységeket, a legszélső, érintett ingatlanban például diákmunkát közvetítenek.

Új híd Győrben - elbúcsúzunk a Káldy-villától - Fotók: H. Baranyai Edina

A Borkai Zsolt és Szekeres Tamás aláírásával hitelesített megállapodás szerint a város 485 millió forintot ad a területért és további 97 millióval fedezi az egyetemre háruló költségeket, amelyek a híd-beruházásból adódnak. Hogy egy egyszerű példát mondjunk: át kell helyezni a hajdani "KTMF" jelképévé vált Ikarus-szobrot. Hogy hová, az egyelőre nem tisztázott, de méltó helyet kap Szekeres Tamás szerint.

A rektor kifektette: a két városrészt összekötő híd nem csak a város, hanem a Széchenyi-egyetem érdekét is szolgálja.

Az új híd megépítése miatt lebontás vár több épületre. Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Hunicum 2009. március 25. 11:01
  „Győr egyetlen zöldövezetét is szétrombolják sokunk bánatára. Jó volt munka után pihenni egyet a nyugodt szabad strandon.
  Mostantól ennek is vége.”
 • 24. pampus 2009. március 25. 07:37
  „Nahááát ,már megint elkéstél, már voltam WC-n!”
 • 23. koba 2009. március 25. 07:27
  „Sajnálatos, hogy egyre inkább úgy vehető, hogy ez a híd és a tartozékai tényleg Győr egyik leghangulatosabb részét teszi tönkre!!! Ez a híd miért nem például az egyetemi csarnok mögötti - jelenleg sehova nem vezető - széles út folytatásaként épül meg, átívelve a Holt-Rábca pinnyédi töltésén futó útra??? Ha ránézünk Győr térképére, ez a két útszakasz majdnem egy tengely van...... Ezzel a megoldással sem Rávfalu, sem Sziget nincs megterhelve, nem szükséges hangulatos városrészek, parkok, sétányok otromba rombolása, s a városi átlós közlekedés céljait ez is maradéktalanul el tudja látni. Igaz, ez biztosan drágább, de talán a győriek megérdemlik ezt......
  És sajnos nem csak a Káldy-villa tekinthető fájdalmasnak, hanem a Rónay Jácint utca tengelyében álló kétemeletes ház is, ami annak a teresedésnek az egyetlen "nagyvárosi jellegű, régi" épülete (lásd a fenti filmmellékletet)...... Én ezt is nagyon sajnálom.
  Ami új épületeket emelni akarnak, azokra biztos szükség van, nem vitatom, de azt még 2008-ban se felejtsük el, hogy az iskolákkal - s különösen belvárosi jellegű helyen álló iskolákkal - kapcsolatos forgalom elsősorban gyalogos-biciklis forgalom, amihez ez az új híg egyáltalán nem szükséges pont az egyetem mellé!!!”
 • 22. kisem 2009. március 24. 19:41
  „ad. #19.)
  Kiszámolta Kedves Dew, mennyi is 1 négyzetméter ára? Több, mint 62eFt, és ez sem a köztulajdon ellenértéke. A város egyetemi tulajdont vásárol meg. Azon elgondolkozott miért kell az egyetemi parkolót megvásárolni, hogy emiatt kelljen parkolóházakat építeni, szobrot áthelyezni?
  Továbbra is az a kérdés, akkor hol is lesz a híd? Mert a jelek szerint nem a gyaloghíd helyére képzelték el. Tervet ugyan a pórnép még nem láthatott.”
 • 21. Nahááát 2009. március 24. 17:47
  „Te pampi! Megint "informatika óra" van a zártosztályon?”
 • 20. pampus 2009. március 24. 14:20
  „Mi az a félmilliárd közpénz, hisz több is veszett már ! Eddig csak üzemeket gyárakat romboltak le Győrben ma már megengedett minden , hisz itt a bűnüldözés csak az utcai kamerák képéig terjed!”
 • 19. Dew 2009. március 24. 13:53
  „"Emberek az ingyenes parkolóból fizetős lesz ? Erről tud valaki többet?"
  Egyetemi hallgatóknak és dolgozóknak ingyenes, mindenki másnak fizetős.

  "Hadd kérdezzem meg, honnan a fenéből van a diákoknak arra pénzük, hogy autóval járjanak iskolába"
  Jogos. Az iskola többszáz tanára, ügyintézője, és egyéb személyzete nem is használ autót, hanem úgyis teleportálják magukat az egyetemre.

  "Abszolút egyet értek picikoala azon véleményével, hogy inkább az Audihoz kellett volna rakni egy hídat."
  Hova? Kinek? Miért?

  "Nem lett volna célszerűbb az ártérben a szélső csónakházat "feláldozni" az ügy érdekében, csökkentve ezzel a hirig-források számát?"
  Ami magántulajdon és úgy fel lehet verni az árát, hogy többe kerülne megvenni, mint az egész projekt?”
 • 18. pmfc 2009. március 24. 12:52
  „Annak idején az aluljárót is mindenki szidta, hogy hogyan viszi majd el a forgalmat, meg minek kell szórni a pénzt. Azt tessék, amióta van, nem kellett a Baross hídon hosszan álldogálnom.

  Ez a híd nem fog óriási forgalmat zúdítani sehova sem. Mert aki Szlovákia fele akar menni, az megy a négysávos (asszem Széchenyi a neve) hídon, ennek a hídnak csak annyi lesz az értelme, hogy a Kossuth utcából ne kelljen megkerülnöm az egész várost ahhoz, hogy eljussak révfaluba... Ennyi. Semmi plusz forgalom és főleg semmi kárt nem fog ez okozni révfalunak... Csak könnyebbséget az embereknek.”
 • 17. Truder 2009. március 24. 11:10
  „A hídra mindenképpen nagy szükség van.Csak remélni merem,hogy a zöld övezetekben nagy pusztítást feleslegesen nem okoznak,bár semmi nem történik áldozatok nélkül!”
 • 16. kisem 2009. március 24. 09:51
  „A II. Világháború után a város 1. ideiglenesen felépített hídja a Kisböske helyén egy fahíd volt, amelyet a 60-as években középen megemeltek és akkortól már csak gyaloghídként funkcionált. A villa végig mellette, a balparti hídfőnél állt.
  Nem lett volna célszerűbb az ártérben a szélső csónakházat "feláldozni" az ügy érdekében, csökkentve ezzel a hirig-források számát?
  Szóval, hová is épül az a híd? Valami ellentmondás van a dologban. S mint máshol már írtam, túl könnyen szórják a 10 ill. 100 milliókat, míg az 1-2 milliós igényeket a válságra és az országos politikára hivatkozva elutasítják.”
 • 15. kikelet_ 2009. március 24. 09:26
  „picikoala: te gyárilag vagy ilyen hülye vagy szedned kell rá valamit?
  "leakasztják minden szarságra az ösztöndíjat": pl. jó tanulmányi eredményre??
  A parkolással kapcsolatban is inkább olvass el néhány cikket, mielőtt fröcsögsz. Az egyetemi fejlesztések miatt van szükség az új parkolóházra, mivel a jelenlegi (egyébként telített) parkoló helyén új épületrész fog állni. A hídra pedig szükség van, mert a Teleki utcán lévő forgalom már tarthatatlan.”
 • 14. Stewe 2009. március 24. 07:51
  „Nem a fejlődéssel van baj ember, hanem valóban a volumennel. Révfaluval nagyon csínján kéne bánni. Zöldövezet, kertváros. Egyébiránt Szigetben hogy viseli el a túlterhelt Híd utca, és pici Kiss Ernő utca a rázúduló forgalmat, ez elgondolkodtató. A Rába kettős híd is bedugul majd, mint a Révfalui. A környezetvédelmi hatástanulmányra is kiváncsi lennék. A legkisebb rombolással járó kétsávos híd ami szerintem is a megoldás lenne gyalogos sávval, a Kis Erzsébetet meg ne tili-tolizzák a Laposhoz.”
 • 13. Prérifarkas 2009. március 23. 23:02
  „Nem értem az embereket.
  Ha fejlődünk az a baj ha nem fejlődünk az a baj. Van sapka az a baj ha nincs az is.
  Audihoz hidat hova ember? Ahhoz kell út is nem? Azt is építsen a város ugye. Ja az Audi parkolóhoz is rengeteg köze van kint a gyár mellett, aha.
  Ja és a hídnak lesz egy másik oldala de gondolom szerintetek ott is csak a károkozás megy.
  Azért én azt mondom fejlődjünk csak mert nem kevés a járgány az utakon és kicsi nekik a város ezért.Tán az sem baj ha kicsit nő.
  Ti meg menjetek a régi jól bejárt utatokon ha ez nem tetszik.
  Egy körgyűrű az lenne a tuti.”
 • 12. Johnson88 2009. március 23. 21:48
  „Hello!

  Abszolút egyet értek picikoala azon véleményével, hogy inkább az Audihoz kellett volna rakni egy hídat.
  Már régóta téma, mégis mindig halogatnak. Pedig az Audi nem kevés pénzt tejel a városnak.
  Az már csak mellékes, hogy ennél jóval fontosabb beruházásokkal kellene foglalkozni, vagy pl. tartalékot képezni, hogy legyen miből a hiteleket fizetni. ....

  Így viszont tönkreteszik Révfalut is. Hangulatban, stílusban, összképben. Feleslegesen nagy volumenben gondolkoznak. Egy szimpla, egyszerű két sávos híd kellene, nem pedig egy óriási felhajtást csinálni.
  ....
  Kíváncsi leszek, mit fognak még elcseszni.

  Üdv!

  Jó éjszakát!”
 • 11. Nahááát 2009. március 23. 21:46
  „picikoala! Audi mellé hidat? Az egyetemista "szarházi"? Te aztán "okos" ember lehetsz!!! Na ezért tartunk itt, kár a Gyurcsányt szidni mindenért. Amíg légüres tér van a fejekben, addig semmi nem lesz ebből az országból... Szánalmas!”
 • 10. szabicsek 2009. március 23. 21:31
  „Kár ezekért a szép épületekért! Mindegyik jó állapotú vagy nemrég felújított. Borkai-banda a porcelánboltban. Máshogy nem oldható + ?”
 • 9. bunda 2009. március 23. 20:55
  „Győr egyetlen normális részét is tönkre teszik.”
 • 8. picikoala 2009. március 23. 20:36
  „Na, erre aztán okvetlenük szükség van... Hogy a hallgatóknak legyen parkolóházuk... Hadd kérdezzem meg, honnan a fenéből van a diákoknak arra pénzük, hogy autóval járjanak iskolába. Hát onnan, hogy leakasztják minden szarságra az ösztöndíjat (az én adómból ugye..) plusz apuci-anyuci a segge alá rakja az autót. Raktak volna hídat Audi mellé, ami többezer embernek ad munkahelyet, vagy csináltak volna a dolgozó embereknek parkolóházat, nem ezeknek a szarháziaknak. Röviden ennyi a véleményem.”
 • 7. osztógép 2009. március 23. 19:38
  „a főiskola nem más, mint pénzmosó...ugye szekeres úr!? évek alatt több 10 milliárd forint folyik át rajta, hát nem tűnik fel senkinek??? már balogh elvtársék is itt futtatták át pénzeiket...lásd egyetemi csarnok építés és még sorolhatnám!!!!”
 • 6. Gab2000 2009. március 23. 19:06
  „Jó és még azt is írták, hogy lesz 2 parkolóház.
  Emberek az ingyenes parkolóból fizetős lesz ? Erről tud valaki többet?”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kisfaludy Napok legsikeresebb fellépői

Győr - A megyei középiskolák művészeti seregszemléjén 11 kategóriában 50 intézmény 1383 tanulója… Tovább olvasom