Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Új híd és út épülhet Újváros és Pinnyéd között 2017-ig - térkép

A pénteki győri közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontjának tűnik az Újváros és Pinnyéd közötti közlekedést fejlesztő új híd és út kialakításáról szóló előterjesztés.

A Révi Zsolt városi főépítész által jegyzett dokumentumból kiderül, hogy az új útra két okból van szükség.

Egyrészt - mint ismert - Győr rendezheti meg 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete (EOC) idén februárban döntött úgy, hogy alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte Győr pályázati szándékát.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál tervezett helyszínével kapcsolatos döntés a Győr-Sziget városrészben található Dózsa sporttelepre esett.

A szóban forgó szabályozási terv módosítás ezért foglalkozik a sporttelepet és környezetét érintő szabályozási paraméterek módosításával, valamint a jelenlegi övezet lehatárolásának módosításával.

Jelenleg a pinnyédi városrész "zsákfaluként" működik

"A dokumentációban szereplő szabályozási paraméterek olyan mértékben módosulnak, hogy a rendezvényhez szükséges sportépítmények és műszaki infrastruktúra létrehozását biztosítani tudják" - hangsúlyozza az előterjesztés.

Az új út építése mellett szól az is, hogy a pinnyédi városrész, mintegy "zsákfalu" működik egyetlen, nehezen megközelíthető közlekedési kapcsolattal a város egyéb területei felé.
A lezárt pinnyédi híd: a kis vashíd Szigetet köti össze Pinnyéddel. A múlt század elején még Sziget és Újváros közt, a mai Híd utca elején állt, 1908-ban – az ottani Rábca-meder feltöltésekor – uszályokon szállítták bravúros megoldással mai helyére. Fotó: Panoramio.com.


"A Győr és Pinnyéd közötti egyetlen kapcsolatot jelentő Kunszigeti út, csupán keskeny zegzugos városi utcákról érhető el. Ezeken a keskeny utcákon a biztonságos buszközlekedés feltételei sincsenek meg.

A városrész meglévő közlekedési kapcsolatait városstratégiai szempontból is bővíteni szükséges.

A Szabályozási Terv ennek megfelelően jelentős számú lakás megépítését teszi lehetővé Pinnyéden, ami a meglévő közlekedési kapcsolatok bővítési igényét fokozza" - tette hozzá Révi Zsolt.

Gond lehet az utak szélességével

A jelenleg érvényes, győri Szabályozási Terv egyelőre még csak két ponton tartalmaz lehetőséget a közlekedési kapcsolatok javítására.

Egyrészt a Liget utca, a Bercsényi utca felől, másrészt a Győri Dózsa sportpálya északkeleti oldalán új nyomvonalként kialakítandó utcának, a Holt-Rábcán történő átvezetésével kialakítható közlekedési kapcsolattal.

Az előterjesztésben az is szerepel, hogy ezeken a területeken "gond van" az utak szélességével.

A tervezett közlekedési fejlesztéshez rendelkezésre álló közterületi szélesség a Liget utcában 14 méter, a Bercsényi utcában 12-14 méter, míg a sportpálya mellett jelenleg 16 méter széles, be nem építhető sáv áll rendelkezésre a fejlesztéshez - miközben a kívánt közlekedési területbiztosítás szélességének mindenhol legalább el kell érnie a 16 métert.

Számolni kell a Dózsa pályához közeli autószalon kisajátításának szükségességével

A tervek szerint az utat a sportpálya északkeleti oldala mentén vezetnék át; a tervezett nyomvonalon jelenleg nem található utca, vagy közterület.

"A be nem építhető területi jelölés nagyrészt a sportpálya területét érinti, de a sorgarázsokat feltáró útra is vonatkozik, valamint érinti a Radnóti u. 44. számú társasház oldalkertjét.

A beépíthetőségi tiltás ellenére a területen telefon-átjátszó adótorony található. Ezen kívül más akadály nem található" - olvasható a hivatalos dokumentumban.

A tervezett útvonal átvezetését ugyanakkor a Dózsa pályához közeli autószalon és az említett társasház távolsága megnehezíti, vagyis számolni kell az autószalon kisajátításának szükségességével.


Pinnyédi híd nagyobb térképen való megjelenítése

Az új út kiváltaná a veszélyes kanyart

"A tervezett Holt-Rábca átvezetés az ártéren és a folyómedren szinte a jelenlegi töltések közti legkeskenyebb szakaszon halad át, körülbelül 250 méter hosszban.

A Pinnyéd felöli oldalon az új átkötő út csatlakozik a Kunszigeti úthoz. Az útcsatlakozás előnyös korrekciót jelentene a jelenlegi veszélyes kanyar megszüntetésére.

Összességében megállapítható, hogy a Győri Dózsa pálya északkeleti oldala mentén kialakítandó nyomvonal alkalmas egy új gyűjtő út közlekedési igénybevételére" - írta Révi Zsolt az előterjesztésben.


Kattintson a nagyobb képért! Forrás: Győr.hu.
Kattintson a nagyobb képért! Forrás: Győr.hu.


A Holt-Rábcán átívelő új híd 35 méter széles lesz

Az új út építéséhez szükséges lesz a Kunszigeti út déli oldalán lévő töltés egy részét visszabontani.

Ahhoz, hogy az új út valóban Pinnyédre vezessen, új hidat is kell majd építeni.

A Holt-Rábcán átvezető hídról kevés információ "hámozható" ki az előterjesztésből, annyi biztos, hogy az átkötés 35 méter széles közlekedési terület kijelölését teszi szükségessé.Katt-katt: online tudósítás a győri közgyűlésről pénteken!

A kisalfold.hu a nyári szünet utáni első győri közgyűlésről, pénteken 10 órától tudósít a Városházáról - tartsanak velünk akkor!
 

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. festéktüsszentő 2012. szeptember 24. 07:17
  „Mekkora királyok ezek a pinnyédiek!
  Három hídjuk is lesz. Sőt ha megépül a Liget utcai is ....”
 • 30. Irwine 2012. szeptember 23. 20:50
  „Ettől a hídtól Pinnyéd ugyanolyan zsákfalu marad, mint eddig, csak másik úton lehet majd elérni. Azt sem értem, hogy miért kell belevonni ebbe az egészbe Pinnyédet, Szigetben is lenne fejleszteni való bőven. Ha pedig már felvetődött a kérdés én is kíváncsi lennék rá, hogy mi a helyzet a Gyárvárost és Révfalut/Bácsát összekötő híddal. Esetleg erről is írhatna egy cikket a Kisalföld! :) (Köszi!)”
 • 29. urbaniastapista 2012. szeptember 23. 19:18
  „#20.
  http://atlatszo.hu/2012/03/06/34-milliardos-oriashitel-a-kozgepnek-a-magyar-fejlesztesi-banktol/
  Harmadik bekezdés.”
 • 28. TBBT 2012. szeptember 22. 20:03
  „Én nagyon remélem, hogy Pinnyéd megmarad még nagyon sokáig olyannak, amilyen jelenleg, és nem lesz ott semmiféle híd meg hasonló.
  Gyönyörű az a hely, egy igazi kis paradicsom a Püspök-erdő közepén, én is ott szeretnék majd egy házat. Épp emiatt is tetszik, mert szó szerint zsákfalu, csak az megy oda, aki ott él, esetleg még a csülökrendeléseket hozzák-viszik. :-D
  Ha lesz valamikor tüntetés vagy tiltakozás a híd megépítése ellen, én nem pinnyédiként is biztosan kiveszem a részem.
  Ja, és ha már hidat akarnak, a Likócs-Bácsa összeköttetés lenne az egyik legszükségesebb - ahogy ezt már az előttem szólók is kifejtették.

  Lényeg a lényeg, Pinnyédet ne bántsák!”
 • 27. Dodo57 2012. szeptember 22. 19:28
  „Egyszer már volt szó egy új híd építéséről, ami ellen a Pinnyéden élők tiltakoztak. Tud róla valaki?”
 • 26. lacivélemény 2012. szeptember 21. 23:04
  „3.RBF !
  Egyetértek veled részben...de
  1,a likócsi híd megépítése Vámosszabadi felé a csatlakozóúttal(ugye az is kell...a híd magában kevés)egyébként folyamatban van, csak azt nem a város építi, hanem a NIF(EU-s projekt)
  2,Miért vagy ez vagy az...MINDKETTŐ megépűl
  3,Amúgy ha józan paraszti ésszel belegondolsz a két hí kőltségvetése ill.volumene nem egy kategória...”
 • 25. AntiFricc 2012. szeptember 21. 22:52
  „23
  Egyetértek. 100-szor fontosabb lenne ez a híd. Pinnyédre a forgalom amúgy is a 0-hoz konvergál.”
 • 24. lacivélemény 2012. szeptember 21. 22:27
  „Dwatson ha tudsz valamit ne ide irogass hanem a rendőrségre ill. az ügyészségre...”
 • 23. mir 2012. szeptember 21. 22:01
  „Minek oda híd amikor a mostani út is megteszi? Az új híd is kívül esne a városrészen. Inkább gyárváros és révfalu összeköttetését oldanák meg mert a forgalmat levenné a széchenyi hídról, úgy tudom, hogy annó a tervek a tompa út meghosszabbításával számoltak a duna felé”
 • 22. Dwatson 2012. szeptember 21. 21:45
  „A híd meg lesz építve mert kell a megrendelés a haveroknak,mindegy mi értelme van.Minél nagyobb összegű a beruházás,annál több jut belőle a húsosfazék közelében állóknak.”
 • 21. ortadon 2012. szeptember 21. 20:06
  „3!, 5!, 6!

  A ti véleményetekkel értek egyet! A helynek az a varázsa, hogy olyan amilyen...
  A kanyart ésszel kell bevenni és nem veszélyes, főleg 30-al, ahogy ki is van táblázva!
  A likócsi hidat építsék meg és ne egy ablakon való pénzkidobást támogassanak!

  üdv: ortadon
  "nem biztos, hogy nincs igazad..."”
 • 20. mir 2012. szeptember 21. 19:57
  „18. urbaniastapista 2012.09.21. 15:15

  Ha jól tudom 900 milliós támogatást kaptak a stadionra a többi nem állami pénz”
 • 19. dsj 2012. szeptember 21. 17:45
  „A Pinnyédre vezető út valóban kalandos kissé, de hogy ez lenne most a legfontosabb probléma. Ráadásul új út és híd? A várható előnyök arányosak a költségekkel? Jó lenne valami költség / haszon elemzést látni. Ha egyáltalán ...”
 • 18. urbaniastapista 2012. szeptember 21. 15:15
  „#17.
  Az eto-park is állami hitelből épült, aminek a visszafizetése ...
  ... szintén röhög ... és még eu pénzt is kap szállodára.
  Amúgy valaki látott már naponta torlódó kocsisort a valahol a pinnyédi úton?”
 • 17. Hedon 2012. szeptember 21. 15:01
  „# ATXadmin

  A Baross híd tényleg nagyon le van robbanva és égetően
  szükség lenne a felújítására vagy inkább újjáépítésére.
  De
  Az a híd a magyar állam tulajdonában van, karbantartását
  üzemeltetését (téli hóeltakarítás) a Magyar Közút végzi,
  vagy éppen nem.

  Ami nem a miénk arra önkoris pénzt költeni bűn lenne.
  Nagyon helyes hogy nem is teszik. Ha jut pénz a debreceni
  stadionra a milliárdos tulajdonos helyett (Szima Gábor pedig röhög a markába)
  akkor jusson pénz a Győrben lévő ámde állami kezelésű Baross hídra is.”
 • 16. Mankapunka 2012. szeptember 21. 13:13
  „Hogy arra a piszlicsáré S kanyarra gondolnak? Nincs abban semmi extra,csak kicsit a villanypóznákat kellene arrébb rakni,és már nem félnéneka az autósok kicsit lehúzodni,mert ugye a víz már rámosta a töltésről a földet,és mindenki azt hiszi,olyan keskeny a sávja.

  Goldmunddal ebben én is egyet értek,annak tényleg van egy varázsa,hogy oda nem tévednek be az emberek tök véletlenül. Kriptacsend van arra,ez tény.
  Sok "panelban nem tudok aludni" embereknek oda kellene egy kis campingezés.”
 • 15. ATXadmin 2012. szeptember 21. 13:10
  „minek oda új híd??talán akkora forgalmat bonyolít????????azt a SZERENCSÉTLEN Baross hidat kellene végre felújítani mert lassan összedől........megint olyannal foglalkoznak ami 100ad rangú gratula........”
 • 14. Titokzatos 2012. szeptember 21. 13:04
  „Én nagyon remélem, hogy a cikk hozzászólásait elolvassák az illetékesek, és a véleményeket figyelembe veszik. Pinnyéd felé egyetlen fejlesztés szükséges, egy biztonságos KERÉKPÁRÚT!!! és a pinnyédi utak, járdák felújítása, a terület rendezése. A híd építésével csak nagyobb kerülőt kellene tenni, a veszélyes kanyar pedig nem veszélyes, ha ésszel közlekedünk, a pinnyédiek ezt jól tudják, hiszen ismerik az út minőségét. Már most is nagyon sok "külföldi" lakik ott, aki akar, híd nélkül is oda fog költözni.”
 • 13. kaucsukcsuka 2012. szeptember 21. 12:25
  „ja, és vennem kéne egy garázst a Radnóti 44. mellett...”
 • 12. kaucsukcsuka 2012. szeptember 21. 12:24
  „ha ezt így megvalósítják akkor már nem lesz zsákfalu?? atyáááááááámmm megáll az ész!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Szol nyílt nap: bepillantás a kukakultúrába

A szelektíven gyűjthető hulladékoknak nem csak egy életük van. Tovább olvasom