Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Új híd: 158 javaslat a névre

Százkilencven pályázó 158 javaslatot tett az épülő új győri Mosoni-Duna-híd nevére. Ábécésorrendben Álmos vezér és Zichy a két véglet.

Szeptember közepe óta épül a Szigetet Révfaluval összekötő új híd Győrben, amelyen jövő augusztus végén már autósok, kerékpárosok és gyalogosok haladhatnak keresztül. A műtárgynak azonban még nincs neve. Erre a Kisalföld és a győri önkormányzat közös ötletpályázatot írt ki két hónappal ezelőtt.

A javaslatokat október 31-én éjfélig vártuk e-mailen a hid@kisalfold.hu címre. A határidőig 190-en küldték el ötletüket, összesen 158-féle névre érkezett ajánlat. Ha a nyertes az lenne, amelyikre a legtöbben gondoltak, akkor a hidat vagy az egyetemről, vagy Szent Lászlóról neveznék el.

Mindkettőt tizenegyen-tizenegyen találták a legjobb megoldásnak. Horthy Miklósra és Jedlik Ányosra kilencen-kilencen, Deák Ferencre és Révszigetre nyolcan-nyolcan, Erzsébetre és Szirénre heten-heten gondoltak.

Az Egyetem híd elnevezés az univerzitás közelsége miatt tűnt természetesnek több pályázónak, így Kovács Gábornak, Gacs Zoltánnak, Takáts Attilának, Vér Istvánnénak, Takács Ildikónak, Szabó Ivánnénak, dr. Horváth Gergelynek, Gábos Józsefnek, Kiss Jenő Ferencnek, Borsodi Péternének, Virág Gábornak és Virágné Kotek Gyöngyinek. Szent László mellett többek között Vojta László és Bohuniczky Szabolcs a lovagkirály városban őrzött hermájával érvelt, de Nagy István egyenesen úgy fogalmazott, hogy Győr Szent László városa.

Az épülő híd révfalui oldalán jelenleg a szádfalazási munkálatokat végzi a kivitelező cég. Fotó: Bertleff András
Az épülő híd révfalui oldalán jelenleg a szádfalazási munkálatokat végzi a kivitelező cég. Fotó: Bertleff András

A legjobbakra az interneten lehet majd szavazni a kisalfold.hu és a gyor.hu oldalon november 30-ig.

Többen a Szigeti elnevezést tartják a legtermészetesebbnek. Sőt, van, aki éppen azért javasolta Szigethy Attilát névadónak, mert úgyis mindenki szigeti hídnak nevezi majd az új műtárgyat. Erre példa a Kossuth híd, amit a köznyelv révfalusi hídnak nevez.

A Révszigeten és a Szirénen kívül – amelyet kitalálói a két városrész nevéből képeztek – számos különleges javaslat érkezett. Van, aki Arany party hídon szeretne közlekedni – egyszerre utalva a közeli Aranypartra és a környék szórakozóhelyeire. Más a Gúnár Gate-re gondolt, mondván, Révfalut régen Gúnárvárosnak becézték. Idegen elnevezés lenne az Universigate is, ami az egyetem (university) és a kapu (gate) angol megfelelőjéből jött ki, feltehetőleg a San Franciscó-i Golden Gate híd mintájára. A jelenleg még álló Vásárhelyi Pál gyaloghíd becézése, a kis Erzsébet ugyancsak többek ihletője volt. Akadtak, akik odáig mentek, hogy Nagy Böske, Bözsi néni vagy Kis Széchenyi hidat szeretnének látni a térképeken. Néhányan megfeledkeztek arról, hogy a megyeszékhelyen már létezik Baross Gábor és Széchenyi István híd, így ezekkel az elnevezésekkel pályáztak.

A győztes variáció mennyiségi alapon dől el, de nem aszerint, melyik nevet hányan küldték be. A 158 javaslat közül a jövő hét elejére szakértő bizottság választja ki a néhány legjobbat, amelyekre interneten lehet szavazni a kisalfold.hu és a gyor.hu oldalon november 30-ig. A híd a keresztségben azt a nevet kapja, amelyikre a legtöbb voks érkezik.

Mindennek anyagi tétje is van, hiszen az, aki elsőként beküldte a győztes nevet, nettó 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt kap.

Olvasóink írták

 • 12. xkutya 2009. november 05. 13:12
  „t-a-ibi: Jövő hét elejére válogatják ki a legjobbakat, és azokra ismét le lehet adni a szavazatot november 30-ig!
  Spitfire: Gondolom te nem jársz kocsival! :)”
 • 11. Spitfire 2009. november 04. 17:07
  „legyen a neve: "tönkretesszük révfalut" híd... találó lenne! :-(”
 • 10. Hugi27 2009. november 04. 16:55
  „Ha nem tévedek, néhány éve már Wesselényi híd volt a neve, de ezt soha senkitől nem hallottam. Egyszer séta közben fedeztem fel a kis táblát az oldalán. Mindig mindenki "kisböske" hídnak nevezte. Miért kell állandóan átnevezgetni mindent? Aztán meg mi vagyunk (győriek és környékiek) a tudatlanok, ha egy erre járó "idegen" keres valamit (az új nevén) mi meg nem tudjuk miről beszél, vagy csak némi gondolkodás után.....( lásd.: Kun Béla, Felszabadulás út, Bacsó Béla stb.) Vagy ez csak számomra értelmetlen???”
 • 9. ndf 2009. november 04. 16:30
  „én aluljárónak hívom az nádor aluljárót és nem keverem össze semmivel. kezdjék el építeni a következőt a győri ítélőtáblánál, vagy a veszprémbe vezető útnál, vagy adyváros és szabadhegy között, vagy a gyalogoshíddá alakított (nem kell lebontani, vagy új híd árában 20 évre megerősíteni statikailag) baross-híd alatt és akkor majd lesz értelme elnevezgetni.
  az új híd meg úgyis szigeti híd lesz a köznyelvben, én legalábbis remélem. kicsit hülyén hangzik, hogy "na áthajtok Szent Lászlón".:) vagy fessék be zöldre és akkor lehet szabadság-híd.”
 • 8. sky630331 2009. november 04. 15:26
  „Ma kb 1 órán keresztül figyeltem a munkafolyamatokat és arra gondoltam, legyen a híd neve Balogh Jóska!!!”
 • 7. BlueRush 2009. november 04. 01:05
  „A "Nádor"-t és se igen hallom. Annyi, hogy aluljáró. Mivel Győrben nincs sok.. ezért könnyű beazonosítani, ráadásul ott vannak a nagyon közeli objektumok is: Lidl, Deák, Ipar Kamara.

  Mellesleg teljesen mindegy mi a neve. Ha a köztudatban elterjed valamiféle "gúnynév" akkor úgyis az lesz használatos.
  Pl. elég sokaknál megmaradt a Kun Béla, Felszabadulás út stb. nevek.”
 • 6. t-a-ibi 2009. november 03. 22:43
  „5-ös.
  Mit mondjak: napi szinten és többször közlekedek az aluljáróban, Csak úgy említik Tihanyi úti ! Még csak véletlenül sem hallom, hogy nádor,- erről ennyit.”
 • 5. Goldmund 2009. november 03. 22:09
  „Ha jól emlékszem, ugyanígy kapott nevet a Nádor aluljáró. És a név azonnal elterjedt, azt mutatva, hogy a lakosságnak tetszik a név, tehát a bizottság jól döntött.”
 • 4. t-a-ibi 2009. november 03. 21:24
  „A győztes variáció mennyiségi alapon dől el, de nem aszerint, melyik nevet hányan küldték be. A 158 javaslat közül a jövő hét elejére szakértő bizottság választja ki a néhány legjobbat.

  AKKOR MÉGSEM A POLGÁROK DÖNTHETNEK? -HANEM A SZAKÉRTŐ BIZOTTSÁG?
  MAJD MI MEGMONDJUK, MIRE SZAVAZHATSZ! -ISMERŐS EZ A LOGIKA!
  Gyalázatos, aljasság- kész átverés "SÓ" !”
 • 3. t-a-ibi 2009. november 03. 21:24
  „A győztes variáció mennyiségi alapon dől el, de nem aszerint, melyik nevet hányan küldték be. A 158 javaslat közül a jövő hét elejére szakértő bizottság választja ki a néhány legjobbat.

  AKKOR MÉGSEM A POLGÁROK DÖNTHETNEK? -HANEM A SZAKÉRTŐ BIZOTTSÁG?
  MAJD MI MEGMONDJUK, MIRE SZAVAZHATSZ! -ISMERŐS EZ A LOGIKA!
  Gyalázatos, aljasság- kész átverés "SÓ" !”
 • 2. anikopeter 2009. november 03. 19:26
  „Maradjon a régi: kis Erzsébet (kisbözse) híd!”
 • 1. bn 2009. november 03. 11:17
  „És gondolom majd mint a Megyeri híd esetében is kihoznak egy teljesen ismeretlen nevet. Mert ott ugye a Colbert híd nyert a szavazáson... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a vállalkozók Mónikáért

Bár a kisvállalkozók nehéz időket élnek, a hétvégén kereskedők fogtak össze, s szeretetcsomagot… Tovább olvasom