Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Új harang Nyalkán

Autós daruval emelték a helyére csütörtökön Nyalka templomának régiből öntött új harangját.

Csütörtökön délelőtt sok helyi figyelő szeme láttára egy autós daru kinyúló gémje a toronyablakon beemelte Nyalka község templomának régiből öntött új harangját. Az új haranghoz a település polgárai adták össze a pénzt, s egy a templomban tartott jótékonysági koncert is segítette a nemes ügyet.

Százharminckét éven át kondult meg, hívta a híveket misére, tudatta a községbelieket a fontos eseményekről az a nagy harang, amelyiket az idő aztán a használhatatlanságig elnyűtt. Ezt kellett pótolni, a pótláshoz pedig a falu adta össze a pénzt, a régi anyagából azt egy kicsit megtoldva, Lengyelországban öntöttek új harangot. Ezt a múlt héten szentelték fel, s az öt kiló híján három mázsás nagy harangot tegnap délelőtt emelték be a helyére. Azt is mondhatnánk, ünnepélyes keretek között. Hiszen sok szem figyelte lentről a gyönyörű aktust, mert gyönyörű volt, ahogy az új harang visszaverve a Nap sugarait, araszolva emelkedett a toronyablakig, ott besegítették, aztán később a helyére juttatták.

Azt Tomai Péter helyi lakostól, foglalkozását tekintve muzeológustól tudjuk, hogy a nyalkai templom 1872-ben készült, annyi idős volt a nagy harangja is. A ma is álló templomnak azonban volt elődje, Isten házának mai templomának sekrestyéje formájában áll. Az pedig 1750-ben készült. Volt egy idő, amikor a közelmúltban „nyugdíjazott", 132 éven át szolgált harang, míg el nem készült a torony, fa haranglábon állt. Említésre érdemes, hogy 1916-ban a nyalkai nagyharang kíméletből maradt a helyén, másik két társát, a lélekharangot és a kisharangot elvitték, beöntötték. Az új, gyönyörű harangot múlt héten Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát avatta. Az új harang öntésének dolgait az országosan ismert, pécsi Gulácsi János intézte, az új harang működtető szerkezetét is az ő kis vállalkozása készítette. A mesternek nem kevesebb, mint kétszáz tornya van az országban, mármint amelyek gondját viselik. Köztük a győri városház tornya és a soproni tűztorony.

A 79 éves nyalkai Pingitzer Imre azt mondja, nagyon boldog napja a csütörtöki, mert már nagyon hiányzott neki is az újraöntésre elvitt régi harang. Megszokták a hangját, amikor a házban voltak és tudták, misére hívogatja a családot. A nyalkai plébános Horváth Ciprián érthetően nagyon bensőséges kapcsolatban van a harangokkal. A harang köszönti az újszülöttet, aki keresztelőre megy, aki házasodik, a harang köszönti a papszentelést és búcsúztatja az életből távozót. Árasztja szeretetünket, megtöri a villámot és elhárítja a vihart. A harang barátja hívőnek és nem hívőnek – mondja Ciprián atya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Harmónia nevében

Cikkünk elolvasása után a Harmónia kht.… Tovább olvasom