Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Új hang szól Szent Márton hegyén

Mostantól már négy harang hívja imaórára a szerzeteseket, örvendezteti meg a monostorba látogatókat a bencés főapátságban. Az új, nyolcmázsás, Lengyelországban öntött harangot Szent Istvánról nevezték el.

A napokban szentelte fel Várszegi Asztrik főapát a pannonhalmi bazilika tornyának új harangját. Így ˝Szent Márton˝, ˝Szent Mihály˝ és ˝Szent Benedek˝ után mostantól – a monostor alapítójáról elnevezett – ˝Szent István˝ hangja is hívja imaórára a bencés szerzetesközösség tagjait. Közülük a két és fél tonnás ˝Szent Márton˝ a legnagyobb és legöregebb, az 1800-as évek végén került a toronyba.

A pannonhalmi bazilika új, negyedik harangját Várszegi Asztrik főapát áldotta meg és szentelte fel ünnepi szentmise keretében.
A pannonhalmi bazilika új, negyedik harangját Várszegi Asztrik főapát áldotta meg és szentelte fel ünnepi szentmise keretében.

Dejcsics Konrád atya érdeklődésünkre elmondta: az új harangot szerzetestársa, Áment Lukács tervezte, illetve öntését is ő szervezte Lengyelországban, Janusz Felczynski mester przemysli műhelyében. Ugyanott, ahol a főapátság harmadik – tizenkét évvel ezelőtt felszentelt – harangja is született. Szándékuk szerint, ha elkészül az ötödik, megszólalhat a Szigeti Kilián atya által komponált harangjáték, amely majd negyedóránként, egyre bővülő dallammal az ˝Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga˝ kezdetű néphimnuszt játssza. A ˝hegyen˝ élőkön kívül minden bizonnyal az oda látogató vendégek, turisták örömére is.

A pannonhalmi bazilika új, nyolcmázsás ékessége – palástján a ˝Magyarok fénye, ország reménye. Légy áldott Szent István!˝ felirattal – a Storno-féle Szent István-szobrot és a főapátság címerét ábrázolja. A szentelési ünnepségen Várszegi Asztrik arról beszélt, hogy ˝a harang Krisztus szimbóluma, hiszen az eget és a földet köti össze. Isten igéjének hangját hirdeti az embereknek, és a hívek hangját képviseli a Mindenható előtt.˝ A főapát mindenkit arra biztatott, hogy váljék haranggá és reményt, hitet hirdető hangjával vállalja és állhatatosan teljesítse a küldetést.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. szeptember 22. 06:14
    „Ott ennyire süketek élnek, hogy egy harang hangját nem hallják meg? Persze ahol ennyi pénz van ott várható az ötödik harang is!”
  • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 15. 18:52
    „Egy harangon nincs mit tervezni egy orgonistának. Ez egy félrevezető duma. Bármelyik harangöntőt meg lehet kérdezni, kikérné magának, hogy neki bárki megtervezze a harangot. Másrészt ez nem is lehetséges, ugyanis a harangöntés azok közé az évszázados mesterségek közé tartozik, amelyiknek fortélyait még az apa a fiának is csak akkor árulja el, amikor a fiú átveszi a céget. Így volt ez Magyarország két legjelentősebb tradícionális harangöntő műhelyében is.
    Nagy kérdés, hogy amikor Magyarországon szinte minden vállalkozás bajban van, munkahiánnyal küzd, akkor egy kiemelt egyházi intézmény, mint amilyen a Pannionhalmi Bencés Főmosnostor miért rendel külföldön, ahelyett, hogy hazai műhelyt támogatna a megrendelésével? Ha az őrbottyáni Gombos műhely a világ minden táján megállja a helyét, akkor vajon Pannonhalmán a bencéseknek miért nem felelt meg? A kérdés azt hiszem költői...
    A legnagyobb baj az, hogy ennek üzenetértéke van. S ha az egyház is azt üzeni, hogy nem kell a magyar termék -amely egyébként világszínvonalú- akkor mit várjunk olyan szervezetektől, melyek a magyarság értékeivel jóval kevésbé vannak tisztában, hazafiságtól, szolidaritástól szellemileg-lelkileg távolabb esnek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárbúcsú Szent Jánosnál

Számos szórakoztató együttlétet kínálnak a szervezők Gyarmaton. Tovább olvasom