Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Új gátak épülhetnek a Szigetközben

Győr – Az Európai Unió támogatása esetén megyénkben is nagy jelentőségű árvízvédelmi beruházások kezdődhetnek a Dunán – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón.
Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bognár Zoltán, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szakértője, valamint Mohari Ferenc, a K+K Kft. ügyvezetője elmondták, az Új Magyarország fejlesztési terv keretében mintegy 30 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházásra pályáznak. Siker esetén az Európai Unió a munkálatok értékének 85 százalékát finanszírozza. A költségek érzékeltetésére a tájékoztatón emlékeztettek rá: csupán a 2006-os tavaszi árvízvédelmi munkálatok csaknem 38 milliárd forintba kerültek.

Sikerül? Mintegy 30 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházásra pályáznak.
Sikerül? Mintegy 30 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházásra pályáznak.

A Duna magyarországi szakasza 417 kilométer hosszú, a tervezett projekt ebből „kétszer 184 kilométeres" rész árvízvédelmét érintené. Az észak-dunántúli vízügy megyei területén ezekből három helyen: Vének–Dunaszentpál vonalán, a Mosoni-Duna–Rábca-torkolat fölötti és a győr–koroncói szakaszon építenének többek között úgynevezett „új fővédvonalakat" – töltéseket – , illetve megerősítenék a már létezőket, új szivárgókat, műtárgyakat létesítenének. Az Iparcsatorna elé például torkolati árvízkaput terveztek, ezzel részben állandó vízszintet biztosítva, részben töltéseit mentesítve a későbbi árvízi hatásoktól. A Szigetközben 12 kilométer hosszú új fővédvonal épülne Dunaszentpál és Mecsér határában, Likócsnál megerősítenék a 2002-ben kritikusnak bizonyult részeket. A munkák megvalósulásával – pályázati siker esetén 2012 decemberére – az ország 15 kistérségében élő ötszázezer ember árvízvédelmi biztonsága javulna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készenléti rendőrség Győrben is - 97 fővel; 94,5 millióból

Győr-Moson-Sopron - Megalakult a készenléti rendőrség 97 fős VIII. bevetési osztálya Győrben. A… Tovább olvasom