Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Új Frigyes-ötlet született, de kinek?

A győri Frigyes-laktanya rehabilitációjára új terv készült, amelyet a műemlékvédelem már véleményezett.
Frigyes-laktanya
A győri Frigyes-laktanya lehetséges rehabilitációjáról új tervező új terveket készített, amelyet tegnap Budapesten a műemlékvédelem is értékelt. A lényeg: az ingatlant kevésbé átalakító, inkább a felújítását célzó elképzelések további kidolgozását az örökségvédők is támogatni tudnák, de hogy pontosan idézzük őket: „ezeket a terveket el tudnánk képzelni".

Nagyon a kezdeti fázisban tart maga a tervezés is, annyi tudható, hogy a volt kaszárnyán belül az alakulótér szinte az eredeti maradna, lenne ugyan itt is kávézó, de az félig a földbe süllyesztve, „szerényen" húzódna meg a központi részen. Az épületeket is kevésbé alakítaná át belülről a tervező; és sem üvegépületeket, sem üvegfolyosót nem tervez. Ezt azért érdemes megemlíteni, mert a műemlékvédelmi tervzsűri legutóbb (szeptemberben) ez utóbbi ellen kifogást emelt. A tervező munkája nem a végleges, s azon is kell átalakításokat végezni; de mivel az eredeti állapotokhoz közeli elképzelések szerepelnek benne, így a műemlékvédők elképzeléseihez is értelemszerűen jobban passzol, mint a Bodrossy Attila építész nevével fémjelzett csapat egy hónappal ezelőtt bemutatott munkája.

Egyetlen szépséghibája a történetnek, s ez csak az örökségvédelmi tervszemle után derült ki: a laktanya tulajdonosa, a Leier-csoport erről a munkáról semmit nem tud, nem is adott megbízást az elkészítésére.
Ez persze nem tiltja bármilyen tervek elkészítését, de könnyen belátható: ahhoz, hogy azokat valaki megvalósítsa, a tulajdonos hozzájárulása és pénze szükséges. A Leier-cégcsoport magyarországi vezetője, Mártonné dr. Baj Mária a Kisalföldtől tudta meg, hogy a tervzsűri elé került egy újabb terv, így értelemszerűen a részletekről sem tudott mit mondani. Azt hangsúlyozta, ők jelenleg még abban érdekeltek, hogy a Bodrossy-építészcsoport munkáját (amely az ő elképzeléseikhez passzol) úgy dolgozzák át, hogy az örökségvédelem tetszését is elnyerje.

Megírtuk korábban, a terv környezetbe illeszkedő irodaházzal, üzleti és szolgáltatócentrummal, konferencia-központtal és ötcsillagos szállodával, valamint a központi részen egy kávézóval számol a volt laktanya területén. A tiszti kaszinó és a két legénységi épület között üvegtetővel fedett gyalogospasszázst tervezett a győri építészcsapat, de ez utóbbi még kérdéses a tervzsű ri első véleményezése óta.
Itt tart tehát az ügy, hamarosan kiderül, az új tervező színre lépése milyen irányba viszi a Frigyes-laktanya ügyét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóroham a 83-as főúton

A 83-as főút mentén épült bevásárlóközpontokba érkező autósok – főképp délutánonként és a hétvégeken – megbénítják a „pápai főút” forgalmát. Az állami közútkezelő azt szorgalmazza, hogy már az épülő Kika beruházója is készítsen közlekedési vizsgálatot, amely tisztázza, kell-e balra kanyarodó sávokat építeni a leendő vásárlók számára. Tovább olvasom