Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Új eredmények a felsőfokú szociális képzésben

Szakmai összefogás a Nyugat-magyarországi Egyetem két karán.
Az "Innovatív képzésfejlesztés a szociális felsőoktatásban" című projektre csaknem 42 millió forint uniós támogatást kaptak. A program megvalósítását 2010 júliusában kezdték el, és csütörtökön tartják Győrben a projektzáró konferenciát.

Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja az ünnepség elején arról beszélt, hogy az érdeklődés kissé csökkent a felsőfokú szociális képzés iránt és ennek oka a szakma elismertségének csökkenésében keresendő. Azonban szerinte az említett projekt a kutatások katalizátoraként, a tananyag tartalmát is megújítva szakmai műhelyeket hozott lendületbe, s így növelte a szociális területen dolgozók szakmájának elismertségét.

Az "Innovatív képzésfejlesztés a szociális felsőoktatásban" című projektre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) keretében nyert támogatást az egyetem. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Így ma ismét pályázati sikert ünnepelhet a Nyugat-magyarországi Egyetem. Ezúttal a szociális képzési rendszer fejlesztésére, szakemberek képzésére, továbbképzésére és készségfejlesztésére került sor. Az Apáczai Csere János és a Benedek Elek Pedagógiai Kar kooperációját az a cél vezérelte, hogy növeljék a szociálpedagógus képzés szakmai színvonalát és hatásosságát. Munkájukat európai uniós támogatással végezték, az "Innovatív képzésfejlesztés a szociális felsőoktatásban" című projekt keretein belül.

Az egyetem mindkét karán zajlik szociálpedagógus képzés, így a győri és soproni tapasztalatok, hasonlóságok és különbözőségek ötvözése kiváló alapot jelentett a program kidolgozása és megvalósítása során. A szakmai vezetők három fő komponensre osztották a munkafolyamatot úgy, hogy az egyes egységek egymás hatását erősítsék (Projektmenedzser: Rostáné Riez Andrea).

A pályázat "A" komponensének keretében (szakmai vezető: Haász Sándor NymE-BPK) egy a szociálpedagógus szakhoz kapcsolódó, de szociális munkás képzésben is hasznosítható kompetenciamérő számítógépes szoftver kidolgozása történt meg. A rendszer önértékelés és visszacsatolás készítésére alkalmas, ami a szakmai továbbfejlődés alapját jelenti, mind a képzésben oktatók mind a már végzett szakemberek számára. Olyan kompetenciák mérésére alkalmas, mint pl. időgazdálkodás, konfliktuskezelés és kommunikáció.

A program "B" komponensének (szakmai vezető: Dr. habil Bodnár Gabriella NymE-BPK) célja egy új típusú, modulrendszerű szociálpedagógia alapszak kidolgozása volt. Az új tantervi háló a nyugat-európai hagyományoknak és a Magyar Akkreditációs Bizottság kívánalmainak megfelelő. Az eddiginél nagyobb kredittartalmú tanegységek mindegyikéhez gyakorlati órák is társulnak, így a képzésben részt vevők már hallgatóként látják és kipróbálják a tanultak gyakorlati oldalát is. A komponens több elemét már élesben kipróbálták a projekt időtartama alatt, az így szerzett tapasztalatok pedig tovább tökéletesítették a tantervi hálót.

A projekt "C" komponense (szakmai vezető: Dr. Soós Zsolt NymE-AK) tartalmilag szintén jól illeszkedik az új típusú szociálpedagógia alapszakhoz. Miután abban a képzésben a döntő hangsúly a terepgyakorlatokra került, szükségessé vált az is, hogy az ott zajló gyakorlatvezetői tevékenységet is magas szinten végezzék. Ezért dolgozták ki a "Szociális munka tereptanár" szakirányú továbbképzési szakot, amelyet akkreditálták és 2011 szeptemberétől elindítottak. A tartalmi újításokra itt is törekedtek, ezért szerepelnek olyan témák is a képzésben, mint a projektmunka módszertani kérdései; innovációk és alkalmazásuk a szociális munkában; a foglalkoztatás elősegítése. Az itt megszerzett tudás a mindennapi, szakmai életben éppoly jól hasznosítható, mint a hallgatók gyakorlatvezetésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorder az autópályán - 177 a szeptemberi csúcssebesség

A gyorshajtó a helyszínen kifizette a bírságot. Tovább olvasom