Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Új dokumentumok a győri várról - megmentenék a Duna-bástyát - videó

1710 és 1810 közötti dokumentumokat mutatott be a győri várról az Arrabona Városvédő Egyesület szerdán. Galéria
A Bécsi Állami Levéltárból, valamint a a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumból származó, 1710 és 1810 közötti dokumentumokat mutatott be a győri várról az Arrabona Városvédő Egyesület szerdai sajtójákoztatóján.

A dr. Winkler Gábor építészprofesszor részvételével és szakértésével fellelt anyagok az egykori erőd hadászati célú, műszaki jellegű ábrázolásai, amelyek a korabeli felújítási munkálatokhoz készültek.

Galéria!

A különleges gyűjteményben nemcsak térképszerű tervek, hanem részletgazdag szerkezeti keresztmetszetek, sőt, homlokzati ábrázolások is vannak.


Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. antikomcsi 2011. október 13. 23:10
  „Hú, de unom már ezeket várvédő cikkeket. Érdekes 20 évig lexarták, amíg a beton alatt rohadt. Most, hogy vmi értelmes dolog lenne a felszínen és a föld alatt egyből megy a nyervogás. Esetleg nem vmi kis pénzt akartak a városvédők, aztán nem kaptak és most gőzerővel védik az "értékeket".”
 • 28. Dwatson 2011. október 13. 20:02
  „A piac áthelyezésekor a Fidesz-hívők azt harsogták hogy milyen közel van az új helyszín,csupán 1-2 perc séta,akkor meg miért nem oda épül a garázs,lenne ott hely bőven!”
 • 27. DON 2011. október 13. 10:14
  „Mekvéj!
  A bástyának van egy felszíne, ami legalább akkora alapterületű, mint a volt Dunakapu tér. A teljes rekonstrukció után oda akarta az AVE visszatenni a picot! Olvass vissza fórumokat!
  Soppet!
  Szerinted az itt fórumozókon kívül hányan írnák még alá a népszavazást kedvezményező peticiót? Nem rossz ötlet, de sajna kevesen lennének azok, aki melléállnának.”
 • 26. urbaniastapista 2011. október 13. 08:47
  „#22.
  Jól hangzik, de így nagyon drága lesz a mélygarázs, nem is fér el benne elég autó. Az agyatlan és akarnok folyóparti útépítés miatt az a lehetőség is elveszett, a Móricz rakpart és sétány alatt hosszában épüljön minden körülmények között használható mélygarázs. Ehelyett ide olyan parkolókat terveznek, amit szintén elönt a víz. Vicc.
  A piac és Belváros északi felének prosperáláshoz elengedhetetlen, hogy legyen elég parkoló, lehet sajnálkozni, de ez van 2011-ben.
  Jelenlegi állás szerint ha egy szinte mélygarázs épül, abban a várfalak bemutatása mellet 100 körüli autó fér el. A parti út mellé is kb. ennyi készül. A "fejlesztés" előtt ugyanezen a területen volt kb. 600.
  Ha mélyebbre megy a garázs, akkor a még talán a férőhelyre vetített költségei is nőnek (lásd Szepesházi Úr alapos elemezését), továbbá a belvárosi talajvíztrendszerébe való beavatkozással veszélyeztetik az eddig száraz pincéket a környéken.”
 • 25. soppet 2011. október 13. 08:39
  „T_McVay_01-nek:
  Neked be kellene menned a Győri Múzeumba és megnézni az egykori terveket, metszeteket. Ha megismernéd ezeket, akkor nem írnál, mondanál sületlenségeket. A Dunakaputér kb. 70%-a alatt várfalmaradvány van. Amiről Te beszélsz K.-i és Ny.-i oldala a térnek mélygarázzsal a kb. 10 m széles telken igen érdekes építészeti megoldás lenne.
  Te nem a Borkai kéretlen védője vagy? Vagy tán érdekelt vagy mélygarázsügyben?”
 • 24. Tündenéne 2011. október 13. 08:33
  „Én tényleg azt nem értem, hogy már többen egyértelműen kifejezték, hogy MÉLYGARÁZST mint olyat, NEM lehet építeni. Maximum egy egyszintes, felszín alatti parkolót, ami NEM mélygarázs. Akkor mi a bánatról vitatkozunk még mindig???? :D Ezt a kifejezést egs az egyben el kell hagyni, és a továbbiakban parkolóról beszélni maximum.”
 • 23. soppet 2011. október 13. 08:19
  „Olyan vezetői és szaktanácsadói vannak Győr városának, akiknél nem az értelem, a tények, hanem az önös érdek játszik elsődleges szerepet. A Dunakapu téri és előtte a Széchenyi téri események és történések erre adnak tanúbizonyságot. Csak elő kellene venni a Győri várról készült metszeteket, rajzokat, s egyértelmű lenne az, hogy Győr Belvárosának kb. 70%-a az egykori várbástyákon belül ill. rá épült. Ezt nem lehet meghamisítani. A történelmet, a fellelhető értékeket pedig nem eltörölni - min a Széchenyi térnél - hanem az utókornak meg kell őrizni, be kell mutatni.
  A befektetői és a csúszópénzigények messze felülmúlják a valós és reális gondolkodást és területfejlesztéseket. Ha már mélygarázs, akkor azt a város olyan helyén kell megépíteni, ahol bizton nem fenyeget a víz és egyéb külső az építmény állagát veszélyeztető körülmény.
  Az előttem szólók beszélnek itt ötletként Batthyányi térről mint egy mélygarázs helyszínről, de azt gondolom, hogy alkalmasabb lenne pl. a Bisinger sétány Ny-i oldala alatti mélygarázsterv. Itt meg lehetne oldani, hogy a mélygarázs egy feljárata a Czuczor G. utcához, egy a vasútállomáshoz, egy pedig a tér K-i oldalához vezetne fel. Itt megalkotható lenne egy 3-4 szintes mélygarázs is, szintenként 100 gk. elhelyezéssel. Nem messze Győrhöz - Bécsben a Parlament mellett a Rathaus előtti tér alatt pl. 3 szintes mélygarázst építettek, s a növényzet is a kb. 30-50 éves fák is túlélték!
  Ennyit a történetről. A politikai gőggel és egyéni érdekekkel felvértezve nem lehet jövőt építeni. Azt meg kell hagyni a szakmának, a történésznek, az építésznek. A döntés előkészítésnek az Ő kezükben kellene lenni.
  De egy ilyen fontos kérdésben a városlakók véleményét is ki kell kérni, akár népszavazással útján is!
  A Civil szervezetek és a városlakók miért nem kezdeményeztek népszavazást eddig??!! Ha szabályos a kezdeményezés, akkor a Polgármester nem tehet mást, mint elrendeli a népszavazást. Csak a kérdéseket kell egyértelműen és érthetően megfogalmazni.
  Hajrá Győri városlakók, és Civil szervezetek!!!”
 • 22. T_McVay_01 2011. október 13. 08:16
  „Kezd érdekessé válni a dolog. Akik most a várfalak teljes feltárása
  és a korábban elbontott részek újraépítése mellett agitálnak azok ha jól
  emlékszem tavasszal még a piac megtartása eredeti helyszínen történő megtartását követelték.
  Márpedig elég nyilvánvaló a dolog: 3 méteres mélységben várfalak, gyalogutak között a piac működtetése lehetetlen.

  Továbbra is azt gondolom, hogy kompromisszumos megoldásban kellene gondolkodni.

  A tér keleti és nyugati oldalán a feltárások szerint komoly lelet nem került elő.
  A Teleki utcai gödröt már maguk a régészek visszatemették.
  Ami bemutatásra méltónak tűnik az a középső munkaárokban feltárt várfal.
  Tehát a tér két részén a mélygarázs megépíthető középen a várfal pedig bemutatható
  lenne. Mindössze a két szárnyat kellene közlekedésre alkalmas módon összenyitni (gondolom itt történne némi bontás) Végül az egész tér fölé jöhetnének vissza a piacosok is.

  Ha nem lehet mélygarázs valószínűleg visszatemetés és sima térburkolás következik
  A műemlékvédelem szerintem addig tud befolyást gyakorolni az értékek bemutatására
  ha épül mélygarázs is. Ha nem lesz mélygarázs akkor egyszerűen egy szakfelügyelet melletti visszatemetés fog történni. Hozzáteszem a városvezetés helyében Én is ezt tenném.

  Tehát engedni kell a beteges újraépítés rögeszméből, és akkor lehet mélygarázs, bemutatható
  az igazán értékes rész és jöhetnek vissza a piacosok is.”
 • 21. kolombela 2011. október 13. 08:08
  „moderálva offtopic”
 • 20. kolombela 2011. október 13. 07:55
  „moderálva>
  Győrben a közelmúltban épült két parkolóház is, ami egyáltalán nincs kihasználva, mondhatni pang az ürességtől, akkor miből gondolják, hogy egy drágábban felépíthető mélygarázs gazdaságosabb lenne?”
 • 19. kolombela 2011. október 13. 07:44
  „1. révfaluiszúnyog 2011.10.12. 13:56
  4. oPTiKa 2011.10.12. 15:59
  Szerintem a mélygarázst a Széchenyi- tér alá kellene tenni, úgyis most volt felújítva, itt az ideje annak, hogy feltúrják!”
 • 18. macizoli 2011. október 13. 07:43
  „Én is a TELJES helyreállítás híve vagyok!”
 • 17. PaPa 2011. október 13. 07:32
  „Javasolnám a Városvédőknek, hogy nemzetközi sajtótájékoztatót hozzanak össze ahol ismertetni lehet a feltárt várfal részleteit és nemzetközi ellenállással megvédeni ezt a műemléket.”
 • 16. révfaluiszúnyog 2011. október 12. 22:39
  „moderálva offtopic”
 • 15. DON 2011. október 12. 22:02
  „És különben is! Hol van pancser?”
 • 14. DON 2011. október 12. 21:45
  „#12.
  Ez azt jelenti, hogy szakmailag alkalmatlan emberek végzik el a munkát? Azt jelenti, hogy a városvezetés inkompetens személyeket foglalkoztat? Azt jelenti, hogy itt minden mindegy, csak pénz legyen belőle? Jelenti ez azt, hogy nincs itt semmi keresnivalójuk?”
 • 13. Dwatson 2011. október 12. 20:18
  „Már pedig itt mélygarázs lesz,ha már egyszer elkezdték! Nem számít mennyibe kerül,mennyit ér majd,de a Fidesz nem hátrál meg,mert megteheti!”
 • 12. urbaniastapista 2011. október 12. 20:07
  „#8.
  A tervezőknek erre nem jut, mert elmegy a politikusfiacskák foglalkoztatására. A városi apparátus sem törte magát, így maradt a munka jó öreg prof.-ra meg egy jobbcivil szervezetre.”
 • 11. titokgyula 2011. október 12. 20:04
  „7.
  Jó az ötleted, de már a város sem a miénk.”
 • 10. DON 2011. október 12. 18:26
  „Viki!
  Ott nem visszatemették, hanem kiásták, és a Gardénia törmelékét hordták oda jobbikos segítséggel!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezz! Tekerj a békés együttélésért!

A Guruló emlékmű a Magyarországon 2008-2009 folyamán, roma származásuk miatt meggyilkolt… Tovább olvasom