Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Új dinasztiák tárlata Győrben

Homo novus - Új dinasztiák születése a 16. században címmel nyílik a győri Xántus János Múzeum új időszaki kiállítása január 22-én, a magyar kultúra napján.

Az olyan nagy történelmi családok, mint az Esterházy, a Nádasdy és a Pálffy a török dúlástól és belharcoktól terhes 16. században emelkedett fel szinte a semmiből: a kiállítás karrierjük kezdeteit mutatja be.

A főúri famíliák e századokban nem csupán a hatalmat és a gazdagságot birtokolták, hanem a kultúra legfontosabb mecénásai is voltak: európai hírű tudósokat támogattak, nyomdákat alapítottak, vagy éppen a kor nevezetes művészeit foglalkoztatták.

A magyar kultúra napján megnyíló időszaki kiállítás üzenet a jelennek: "a vagyonnal felelősség is jár" - olvasható a tárlat ajánlójában.

Székely Zoltán igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a kiállítás anyagában olyan műalkotások kaptak helyet, amelyeket ezen családok tagjai készítettek egykor vagy őket, esetleg birtokaikat ábrázolják, de olyan darabokat is beválogattak, amelyek a kor hangulatát segítik megidézni.

A kiállítás február 27-ig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő kiállítás a győri Árkádban - sok-sok fotó

Az esküvőszervezés alfája és ómegája, négyfogatos lovas hintó, divatbemutatók, torta és virágcsokor… Tovább olvasom