Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új díj a kultúra mecénásainak

Győr - "A kultúra mecénása" névvel alapított díjat a Győrben élő operaénekes, Wendler Attila. Cégek, adakozó magánszemélyek kaphatják meg, akik a kultúra anyagi támogatását olyan befektetésnek tekintik, amelyért nem profitot, hanem társadalmi elismerést várnak.
Kékes színben játszó, két, ívszerűen egymásba hajló oszlopot formáz meg Hefter László üvegművész alkotása, "A kultúra mecénása" díj.
A gazdaság és a kultúra kapcsolatát szimbolizálja a kapu, ami a művész magyarázata szerint elválaszt és egyben összeköt. Az üvegszobor gótikus jellege pedig a díj győri vonatkozására utal azzal, hogy a város székesegyházának, annak kápolnájának formájával összecseng. Minderről azon a sajtótájékoztatón esett szó, amit a díj alapítói és a díjat odaítélő társadalmi tanácsadó testület tagjai tartottak. Wendler Attila, a Magyar Állami Operaház magánénekese azokat az időket idézte szavaival, amikor Michelangelo és da Vinci remekművei mecénások támogatása révén születhettek meg. Elmondta, hogy újra divatba szeretnék hozni ezt a több száz éves, az utóbbi években viszont kissé elhanyagolt szokást.

Mivel Győrben él, először itt állt fel a bizottság, amely dönt a díj odaítéléséről; többek közt kulturális intézmények és gazdasági társaságok vezetői a tagjai. Az odaítélés szempontjai tekintetében még csak annyi biztos, hogy a politikától függetlenek és teljesítményfüggőek. De már szerveződnek más megyeszékhelyeken is a döntőbizottságok, ebben segít a díj védnöke, Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező.

Győrben már a mostani farsangi szezonban átadják az első ilyen díjat. Az átadás időpontja még azért bizonytalan Baross Juditnak, a sajtótájékoztató házigazdájának magyarázata szerint, mert az ETO Parkban akarják az ünnepséget tartani, de még nem tudni, az mikor nyílik meg.

Más megyeszékhelyeken idén még nem lesz átadó, de jövőre igen, és akkor, ahogy Győrben is, bál keretében rendezik meg, a tervek szerint január 22-hez, azaz a kultúra napjához közel eső időpontban.

Ezek a bálok a szervezők szándéka szerint arra is alkalmat adnak, hogy találkozhassanak azok a gazdasági szervezetek, akik adni tudnak és azok a kulturális projektek, amelyek kapni szeretnének pénzt.

Olvasóink írták

 • 2. k 2009. január 19. 21:14
  „Bocs ez nem ide akartam de gőzöm sincs hogy sikerült.
  Még egyszer bocs.”
 • 1. k 2009. január 19. 18:44
  „Csak mint hozzá nem értő személy kérdezem, és nem kötekedni akarok.
  Most akkor szigeteljünk, vagy ne szigeteljünk?
  Legyen penész, vagy ne legyen? Biztos megvannak a megfelelő technológiák és módszerek hogyan kell JÓL megcsinálni egy lakást egy házat stb.
  Csak ettől a zöldkártyától ráz ki a hideg.
  "Új épület idén januártól már nem készülhet zöldkártya nélkül." - De akkor azt már úgy illik megtervezni, hogy megfeleljen a "zöldkártyás" elő írásoknak is, és a leendő tulajdonosok, mikor átveszik az épületet akkor ezt automatikusan meg is kaphatnák.
  Meglévő épületekre a tanúsítvány elkészíttetése 2012-ig önkéntes"- Utána kötelező lesz? Ha tetszik, ha nem?
  "A tíz évig érvényes tanúsítvány"-Utána felül vizsgálják, mondjuk évente, öt évente?
  "a szükséges tanúsítvány a lakosság számára olcsó, megfizethető legyen" <--Mi az hogy olcsó, és megfizethető? Kinek mi az olcsó, és megfizethető ?
  Pl: Mari néninek 65000 ft-os nyugdíjából mondjuk a rá eső rész 10000-15000 ft akkor neki nem biztos hogy olcsó, és megfizethető.
  Biztos, hogy vannak a dolognak pozitív oldalai is, csak az egésznek olyan íze van, hogy megint egy plusz bőrt akarnak lenyúzni a lakosságról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vár a jó meleg Afrika! – Budapest-Bamako 2009

Győr - A győri Tempfli László a harmadik Budapest-Bamakó versenyére hónapokig készült. A Homokdűne… Tovább olvasom