Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Új csúcson a munkanélküliség

Győr - Csaknem kétezerrel nőtt februárban a munkanélküliek száma a megyében, így január után újra megdőlt a rekord. Fél mosonmagyaróvárnyi ember állástalan. Eddig Győr-Moson-Sopron vesztette a második legtöbbet a válságon.

Nem sok köszönet van az Állami Foglalkoztatási Szolgálat héten közzétett friss munkaerő-piaci adataiban. Februárban 15 százalékkal, 1864-gyel nőtt januárhoz képest az álláskeresők száma a megyében, és meghaladja a 14.300-at. Már a januári statisztikában szereplő 12 és fél ezer állástalan is új csúcsot jelentett, így csak ismételhetjük magunkat: ebben az évtizedben még egyszer sem fordult elő, hogy ennyien legyenek munka nélkül. A megyei munkanélküliségi ráta 6,9 százaléknál jár – 2008 októberében még mindössze 3,6 százalékos volt. Csoportos leépítés 488 dolgozót érintett az elmúlt hónapban.

A februárban csoportos leépítés során elbocsátott 488 dolgozóról szóló adat kis híján a duplája a tavaly ilyenkorinak. Ennél csak Budapest és Veszprém megye mellett szerepel nagyobb szám.

A Dunántúl fejlettebb térségei továbbra is a világgazdasági válság legárnyékosabb oldalán találhatók. Míg az országban „csupán" 6,7 százalékkal (34 ezer emberrel) lett több nyilvántartott álláskereső az elmúlt hónapban, a közép-dunántúli régióban 11, a nyugat-dunántúliban 10,7 százalékos volt a növekedés.

Valamennyi adat Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozik.
Valamennyi adat Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozik.

Még kiugróbbak a területi különbségek, ha az adatokat 2008 második hónapjához viszonyítjuk. Tavaly februárhoz képest Komárom-Esztergom megyében 50,2, Győr-Moson-Sopronban 47 százalékkal nőtt az állástalanok tábora.

További rossz hír, hogy negyedik hónapja emelkedik a pályakezdő munkanélküliek száma a megyében, már 792-en szerepelnek a munkaügyi központok nyilvántartásában. Az országban Győr-Moson-Soproné a listavezetés kétes dicsősége: az egy évvel ezelőttinél 47,7%-kal magasabb adat olvasható a rubrikában.

A hónap során a munkáltatók 927, az állam által nem támogatott új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központokban. Ez 43 százalékkal több, mint januárban, ugyanakkor kevesebb mint fele a 2008. februárinak. Jelenleg összesen 1495 állás vár betöltésre a megyében.

Olvasóink írták

 • 9. balazsseb 2009. március 15. 12:26
  „7. balazsseb! Ha a japán nyugdíjas is a holland pénzintézetekkel köt biztosítást, akkor az nekem is jó lesz!
  Csak az a baj, hogy arra már nem jut!
  Ha a Magyar Állam nem foglalkozik a magyar állampolgárral, akkor nincs több kérdésem!
  Tisztelt Imcsi!
  A Magyar állam foglalkozik a magyar állampolgárokkal, de nem úgy, ahogyan azt a Magyar állampolgárok elvárnák (szeretünk semmit sem csinálni, és ezért kapni valamit):
  - vannak munkanélküliek
  - vannak nyugdíjasok
  - vannak dolgozók
  - és vannak tanulók
  A dolgozók adókat fizetnek, amelyeket az ,,állam" kifizet egyes társadalmi rétegeknek, fejlesztésre, valamely állapot fenntartására, Képviselők Luxus autóira?, de hatalmas probléma, hogy kevés az aktív dolgozó, akik eleget tesznek az adófizetési kötelezettségeiknek. Kevés az aktív dolgozó, mert nincsenek munkahelyek. Nincsenek munkahelyek, mert kevesen vagyunk vállalkozó mentalitásúak, hogy akár cégeket alapítsunk. A multi a saját fejlődését, nyereségességét tartja szem előtt, nem a dolgozói jóllétét, anyagi biztonságát. Kevesen vagyunk vállalkozó mentalitásúak, mert részben nem ezt nevelték belénk az oktatási intézményekben, részben pedig nincs bennünk az az ambíció, hogy a saját környezetünk fejlődését szolgáljuk, az önzőségünkkel szemben. De nem ez a legnagyobb gond szerintem, hanem az, hogy azok, az akár külföldi tőkéjű vállalatok szinte nem fizetnek adót, a jelenleg is érvényben lévő adószabályozások miatt, és ez által hozzásegítjük őket, hogy még nyereségesebbek legyenek bennünket kihasználva. Az igazság fáj, de attól még igazság marad.
  Tisztelt Imcsi azt javaslom, LEGYENEK KÉRDÉSEI, mert a fejlődését szolgálják a válaszok. Ide is bátran írhat: info@hasznosonnek.com Tisztelettel és szolgálat készen: Sebestyén Balázs”
 • 8. Imcsi 2009. március 14. 22:16
  „7. balazsseb! Ha a japán nyugdíjas is a holland pénzintézetekkel köt biztosítást, akkor az nekem is jó lesz!
  Csak az a baj, hogy arra már nem jut!
  Ha a Magyar Állam nem foglalkozik a magyar állampolgárral, akkor nincs több kérdésem!”
 • 7. balazsseb 2009. március 14. 18:18
  „nem foglalkozik a Magyar állam munkanélküli problémával hisz minisztériumban nincs létszám leépités ök nem tudják miaz hogy 22000 ft-ból keljen megélni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kedves hozzászóló!
  Valóban nem foglalkozik vele, miért tenné? Eljutottunk odáig, hogy csak saját magunkra a saját kreativitásunkra számíthatunk. Idehaza a problémák bölcsője, hogy hogyan tudnak néhányan minimálbérből kastélyokat építeni? Nem bántom, őket, lehet, hogy én is ezt tenném, bár én jobban szeretem a köz javát szem előtt tartani, abból mindig értékes születik. Átérzem a 22000-es megélhetési problémáját, de azt javaslom, minden erejével a megoldásra törekedjen, mivel akkor lesz eredmény is. Idehaza vége annak az időszaknak, hogy azt várjuk, majd az állam gondoskodik rólunk. Miből? Nincs bevétele. Azok a külföldi cégek is, amelyek szinte nem fizetnek adókat a törvény kiskapui segítségével, nem az ön és az én ellátásom tartják szem előtt, hanem a lehető legmagasabb nyereségüket realizálni, önön és rajtam keresztül. Meggyőződésem, hogy naívak vagyunk, ha azt hisszük, hogy a kormány és a képviselők majd segítenek nekünk megélni, mert nem fognak. Vannak lehetőségeink továbbra is, de a lehető leg jelentősebb figyelmet kell fordítani az öngondoskodásunk megvalósítására. Értem ezt falun, az élelmiszerek megtermelését saját földünkön, vásárláskor a szükségtelen kacatok nem megvásárlását, és nagy pl. holland pénzintézetekkel kötött biztosításokkal, hasonlóan élvezhető biztonságot nyerjünk anyagilag, mint a japán nyugdíjasok. Sajnos belénk nem nevelték a pénzügyi intelligenciát, tisztelet a kivételeknek, és mostanában folyamatosan nagy árat fizetünk ezért. Köszönöm, hogy végigolvasta, és ha hozzáfűznivalója van, kérem, írjon az info@hasznosonnek.com email címre. Tisztelettel és szolgálatkészen: Sebestyén Balázs”
 • 6. igazságmondó 2009. március 13. 11:02
  „Felemelték a nyugdijkorhatárt stb.A régi rendelet szerint az idén mehettem volna nyugdijba.( 55 évesen ) Rám fért volna a pihenés.A fiatalok nem tudnak elhelyezkedni, mert nekünk még mindig dolgozni kell. Munkahelyemet nagyon szívesen adtam volna át egy munkanélküli számára.Csak nem lenne az a szó, hogy VOLNA.”
 • 5. Imcsi 2009. március 13. 10:32
  „2. Goldman! Pont ugyanezt akartam írni!”
 • 4. HUNGARISTA 2009. március 13. 10:29
  „nem foglalkozik a Magyar állam munkanélküli problémával hisz minisztériumban nincs létszám leépités ök nem tudják miaz hogy 22000 ft-ból keljen megélni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. Poltergeist 2009. március 13. 09:32
  „És ha még a tényleges adatokat közölnék akkor mennyi lenne?”
 • 2. Goldman 2009. március 13. 09:24
  „És ennek még nincs vége....tovább fog nőlni”
 • 1. jirzi1 2009. március 13. 08:51
  „Szerintem támogassuk az új autó vásárlásukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 ezer forintos büntetés: visszautalják a feladóknak

Győr-Moson-Sopron - Tavaly októberben írtunk arról, hogy kétszázan – köztük megyénkbeliek… Tovább olvasom