Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Új eszközök a tűzvédelemért

A tűz- és káresetek szakszerű felszámolásának elengedhetetlen feltétele a szakmailag jól képzett, fizikailag jó kondícióban lévő tűzoltó mellett a korszerű, üzembiztos technika.

A győri tűzoltóság parancsnoka, Hullámos László ezredes tájékoztatása szerint az 1995-ös önkormányzati szervezetté alakulást követően már a következő évtől pályázati rendszer keretében került sor a tűzoltó gépjárművek amortizációs cseréjére.

A beszerzésre fordítható kezdeti 1,5 milliárd forintos központi költségvetési támogatást 1998-tól a biztosító intézetektől befolyt biztosítási díjak egy, majd – 2007-től – 1,5 százaléka váltotta fel. Ez az összeg 3,5, illetve 5 milliárd forint pályázati pénzt jelentett a tűzoltóságok számára. A pályázatok benyújtásának feltétele volt, hogy a tűzoltóságokat fenntartó önkormányzatok a pályázati összeg önrészének – a bekerülési összeg 15–20 százaléka – befizetését vállalják.

A győri tűzoltóság 1995-ben 18 készenléti járművel rendelkezett, melyek életkora 2–29 év között mozgott. Az önkormányzat jelentős támogatásának köszönhetően 1997-től napjainkig a jelenlegi felszerelései – 14 gépjármű, 4 konténer, 1 rocsó – közül 16-ot már az új pályázati rendszerben szerzett be. Az eszközök, felszerelések beszerzése tekintetében az utolsó két és fél év kiemelkedő volt.


– Ekkor állíthattuk készenlétbe az új, negyvenkét méter emelőmagasságú, kosaras és a könnyű kategóriájú műszaki mentő járműveinket, egy könnyű és egy félnehéz kategóriás gépjárműfecskendőt, s lecseréltük a már üzemképtelen vízi mentő csónakunkat is. A személyi állomány védelmét új típusú védőruhák, sisakok, védőcsizmák biztosítják az elmúlt évtől – mondta Hullámos László.

Ezen felszerelések, eszközök beszerzési költsége közel 500 millió forint volt, melynek 20 százalékos önrészét a győri önkormányzat biztosította a pályázati lehetőségekhez.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által 2010. március 12-én kiírt pályázatra a győri tűzoltóság 285 millió forint értékben pályázott. Győr közgyűlése az április 29-i ülésén egyhangúlag megszavazta a szükséges 57 millió forint önrészt.

– Ennél szebb Flórián-napi ajándékot nem is adhatott volna az önkormányzat a győri tűzoltóknak – mondta végül Hullámos László.

Olvasóink írták

 • 2. Tabornok 2010. május 09. 12:27
  „tűzpltók helyett tűzoltók.”
 • 1. Tabornok 2010. május 09. 04:29
  „"Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által 2010. március 12-én kiírt pályázatra a győri tűzoltóság 285 millió forint értékben pályázott. Győr közgyűlése az április 29-i ülésén egyhangúlag megszavazta a szükséges 57 millió forint önrészt." Gratulálok a közgyűlésnek! Ritkán hoznak ilyen okos döntést.
  "- Ennél szebb Flórián-napi ajándékot nem is adhatott volna az önkormányzat a győri tűzoltóknak - mondta végül Hullámos László."
  Tisztelt Parancsnok Úr!
  Ez a legkevesebb, amit a városházán, nem a tűzoltókért, hanem értünk egyszerű emberekért, megtehettek. Remélem, hogy a tűzpltók fizetését is megemelik, mert megalázóan alacsony, szerintem.
  Munkájukhoz, egészséget, kitartást kívánok Önöknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi akusztikusgitár koncert Győrött

Négy világhírű gitárművész ad koncertet jövő szombaton Győrött. Tovább olvasom