Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Ügyvédek a menekültek helyzetéről

A menekültügyekkel foglalkozó szakemberek remélik, hogy a hétvégén
Győrött tartott szakmai napokon elhangzott javaslataik a rövidesen
módosuló jogszabályokban is megjelennek.
Ügyvédi beszámolókkal, a menekültek jogi képviselőinek stratégiáiról szóló előadásokkal és a hazai jogklinikák tevékenységének értékelésével folytatódott szombaton a kétnapos Győri Menedékjogi Napok nevet viselő rendezvény. A szakmai szemináriumokon a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei és a bizottság jogklinika-programcsoportjainak vezetői tartották előadásaikat.

Az országot Nyírbátortól Győrig lefedő hálózat ügyvédei nyilatkoztak a szeminárium résztvevőinek arról, hogy a január 1-jével bevezetett, új menekültjogi törvény alkalmazásában milyen tapasztalatokat szereztek. Ugyanakkor a jogklinikák féléves tevékenységét értékelték. A témavezetők között olyan elismert szakemberek voltak, mint dr. Tari Attila és dr. Pohárnok Barbara, a Helsinki bizottság programkoordinátorai, valamint dr. Ambrus Ágnes, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselője.
Érdekes előadásokat hallhattak a résztvevők a külföldiek fogva tartásáról, a kiutasítás és a kiutasíthatóság vizsgálatának kérdéseiről. Fontos téma volt a bevándorlási és állampolgársági hivatalok és a hálózat ügyvédei, valamint a helyi bíróságok közötti együttműködés. Többen úgy nyilatkoztak, hogy a korábbiakhoz képest sok pozitív változás tapasztalható.
Sok kérdés hangzott el az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó jogharmonizációval kapcsolatban, amelyekre közösen igyekeztek választ keresni.A résztvevők már a rendezvény pénteki napját is sikeresnek ítélték. Kiemelték a határőrség és a bevándorlási hivatal kimerítő és pontos tájékoztatását. A szeminárium vezetői és hallgatói egyaránt remélik, hogy az elhangzott módosítási javaslatok megjelennek a rövi
desen módosuló jogszabályokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viták a csarnok körül

Nagy tömegeket mozgató kulturális és sportesemények között is reflektorfényben van Győr város… Tovább olvasom