Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Ügyeskedések a gázártámogatással: 16 millió gázos forintot hajt be az APEH megyénkben

Megyénkben idén eddig 853 magánszemély 15 millió 884 ezer forintnyi jogosulatlanul igénybe vett gázártámogatása miatt indított eljárást az adóhatóság.

Bár többször felröppent már a hír, hogy megszüntetik hazánkban a gázártámogatást – mindennek háttérében nem csupán a hagyományosan óriási hiánnyal küzdő államkassza áll(hat), hanem az is, hogy ez a magyar finanszírozási megoldás ellentétes az EU-s irányelvekkel –, egyelőre még kitart a nehéz helyzetben lévő családokon segítő rendszer.

Igaz, a támogatási feltételeket, ellenőrzéseket folyamatosan keményebbre szabták az utóbbi években.

Ennek hatására jelentősen csökkent azon háztartások száma, amelyek gázártámogatásban részesültek: megyénkben a nyilvántartott 170 ezer háztartásból három éve még több mint 100 ezerben kértek és kaptak is gázártámogatást.

2008-ban már húszezerrel kevesebben nyújtották be igényüket, mostanra pedig még tovább esett a támogatottak száma: jelenleg körülbelül 65 és 70 ezer háztartás között mozog.

Csakúgy égeti a forintokat.
Csakúgy égeti a forintokat.


"Mindkét esetben rengeteg szabálytalanságot tapasztaltunk"

Takács Tibor, a Magyar Államkincstár győri családtámogatási irodavezetője a kisalfold.hu-nak elmondta: "jelenleg nem folytatunk ellenőrzési tevékenységet, a 2009-es igények vizsgálatára idén tavasszal már sor került".

"Az ellenőrzések kapcsán kéttípusú problémát különböztethetünk meg: egyrészt ha a hivatalosan megadott lakcím eltér, másrészt ha az igénylés során megadott jövedelem nem stimmel. Mindkét esetben rengeteg szabálytalanságot tapasztaltunk: a vizsgált lakcím-eltérések 60-70 százaléka jogtalannak bizonyult, míg a jövedelem kapcsán ez az arány körülbelül 50 százalékos" – közölte Takács Tibor.

A Magyar Államkincstár győri családtámogatási irodavezetője kérdésünkre hozzátette: "szankcióként az esetek jelentős többségében kamatostul visszaköveteltük a megállapítástól számított támogatások összegét. A szóban forgó pénzek pár ezer forinttól körülbelül 100 ezer forintig terjednek, de átlagosan 30-40 ezer forintról beszélhetünk".


Mi alapján jár a támogatás?

Jelenleg a normál háztartásoknak kétezer, a nagycsaládosoknak pedig négyezer köbméteres fogyasztásig jár a támogatás, de csak akkor, ha az egy fogyasztási egységre (főre) jutó átlagos jövedelem nem éri el az 57 ezer forintot.


Adóhatóság: 233 személy 9 millió 720 ezer forint összegű hátralékának érvényesítésére folytatjuk a behajtást a megyében

A jelenleg érvényes törvény szerint a Magyar Államkincstár által megállapított jogosulatlan ártámogatás adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amelynek "beszedése" az APEH feladata.

"Győr-Moson-Sopron megyében 2010-ben eddig 853 magánszemély 15 millió 884 ezer forint összegű tartozására érkezett megkeresés a Magyar Államkincstártól, jogosulatlanul igénybe vett támogatás, végrehajtás útján történő beszedésére.

Ezek közül még 233 személy 9 millió 720 ezer forint összegű hátralékának érvényesítésére folytatjuk a behajtást" – tudtuk meg az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Főigazgatóságától.

Többnyire a munkabérből vonatja le az APEH

"Az adók módjára behajtandó köztartozásokra – így a magánszemélyek által jogosulatlanul igénybe vett energiatámogatásra is – ugyanazon szabályok szerint kell a végrehajtási eljárást lefolytatni, mint az adótartozások esetében.

Mivel ezekben az ügyekben, egy főre vetítve, 20-30 ezer forint körüli összegekről van szó, a behajtás leggyakoribb módja a munkabér letiltás" – zárta szavait az adóhatóság.


Lesz-e januárban gázáremelés?

A 2009-ben összesen 42 százalékkal drágult lakossági gáznak és a viszonylag enyhe télnek betudhatóan tavaly 14 százalékkal csökkent a gázfogyasztás Magyarországon.

A piac így 12,5 milliárd köbméternyire szűkült, és bár a kontingens forrásösszetétele is módosult, a gáz túlnyomó részét még így is a legnagyobb honi gázkereskedő, az E.ON német energetikai óriás leánya, az E.ON Földgáz Trade forgalmazza Magyarországon.

Idén október elsejével nem nőtt a gáz ára - ahogy azt a kormány még a nyáron megígérte a lakosságnak. A gázárkorrekció következő időpontja január lenne: piaci szereplők szerint ekkor 12-15 százalékos emelés volna szükséges.

A kérdés csak az, hogy az Orbán-kormány és a gázkereskedők mire jutnak egymással, a Magyar Narancs információi szerint ugyanis a tárgyalások megfeneklettek.Egy biztos: nem szivárog olcsón a gáz.
Egy biztos: nem szivárog olcsón a gáz.

Olvasóink írták

 • 11. miracle 2010. október 27. 19:45
  „szerinted...”
 • 10. rebeka78 2010. október 27. 09:09
  „A gáz köbméter gáz109 forint akit érdekel”
 • 9. miracle 2010. október 26. 20:40
  „És te persze cseszel bejelenteni ezt az APEH-nak.”
 • 8. salwa 2010. október 26. 20:32
  „A gázártámogatásról csak annyit, hogy biztosan vannak olyan családok, akik megérdemlik. Az egyik kolléganőmnek a férje "jó menő" vállalkozó. Tényleg jól megy neki, hajójuk is van a Balatonon. Szegények gázár támogatottak, mert a könyvelőjük jó munkát végez. Már az APEH is átvilágította őket 2 éve, amikor a többi vállalkozót is, de ők azt is megúszták, mert a könyvelő olyan bevételt hozott ki az akkor még 3 tagú családnak, hogy jogosultak legyenek a támogatásra. A hajó meg tovább úszik a Balatonon és élvezi a gázártámogatást!”
 • 7. miracle 2010. október 26. 17:36
  „http://www.gdfsuez-energia.hu/lakossagi-ugyfelek/egyetemes-szolgaltatas/fogyasztoi-gazar-ismertetese
  Az 1. 2. és 4. tételek megnövelendők az ÁFA-val (+25%)!”
 • 6. mikipapa 2010. október 26. 17:12
  „Ha valaki tudja hogy támogatás nálkül mennyit kell fizetni 1 köbméter gázért ,, kérem írja meg Köszi”
 • 5. miracle 2010. október 26. 15:15
  „Gondolom a csalók azért a kormány szidásában élen jártak...”
 • 4. Túrabakancs 2010. október 26. 11:27
  „Friss hír!
  Alkotmányellenes a 98%-os különadó.
  http://hirszerzo.hu/belfold/20101026_kulonado_alkotmanybirosag_vegkielegites#rss

  Ez azt hiszem nagy vitát fog generálni minden szinten.”
 • 3. Csetneky 2010. október 26. 11:15
  „Teljesen egyértelmű, hogy el kell törölni az egészet, mert ebben a formában csak a csalóknak jó, tisztelet a rendkívül ritka kivételnek.”
 • 2. igazszó 2010. október 26. 10:08
  „Azt is nézzék meg, hogy kinek hány lakása van, és hány lakásra kapja!!!! Lakásmaffia a hivatalokba költözött!”
 • 1. zsukov 2010. október 26. 10:04
  „Minek ez a cirkusz töröljék el a farancba talán olcsóbb lenne a gáz ha mindenki fizetné ????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

C-17-es óriásgépek Pápán: veszélyes küldetések, várható fejlesztések

Tavaly július óta 150 küldetést teljesített a pápai bázisrepülőtéren állomásozó három óriásgép. A… Tovább olvasom