Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Ügyel az Árkád a biztonságra

A megnyitása óta eltelt közel két hétben a több százezres vásárlótömeg ellenére mindössze hat lopás történt a győri Árkád bevásárlóközpontban.
Annak ellenére, hogy eddig több százezren látogattak el a november 3-án megnyílt Árkádba – csak a nyitás napján 83 ezren –, eddig nem sok dolguk volt a rendőröknek. Hat alkalommal riasztották őket, ebből háromszor vásárlókat károsítottak meg a zsúfolt terekre specializálódott zsebtolvajok: kabátzsebből vittek el tárcát, mobiltelefont. Holló Sándor győri rendőrkapitány szerint gyakran a károsultak gondatlansága is hozzájárul a hasonló bűncselekményekhez, az egyik – éppen a nyitás napján meglopott – vásárló például cipővásárlás közben őrizetlenül hagyta a kabátját, abból emelték el az értékeit, de gyakori az is, hogy a kimelegedett nézelődők a bevásárlókocsin hagyják a kabátjukat, táskájukat. A kapitány szerint az idősebbek elővigyázatlanok, ami a pénztárcákat, iratokat illeti, a fiatalabbak viszont a (sokszor százezres) mobiltelefonjukra nem vigyáznak eléggé; a szórakozóhelyeken is ezek számítanak a „slágerterméknek" a tolvajok számára.

Nemcsak a vásárlók, hanem az üzlettulajdonosok is megúszták három apróbb lopással; az egyik elkövetőt, aki a műszaki áruházból próbált fizetés nélkül magához ragadni egy MP3-lejátszót, már a pénztárnál, az áruvédelmi kapu jelzésekor „lekapcsolták" a biztonsági őrök, s mivel az elkövetés ténye vitathatatlan, az esettől számított 15 napon belül bíróság előtt kell felelnie tettéért. A másik két esetben egy pulóvert és egy bőrkabátot emeltek el a (ruházkodásukra nyilván kényes) tettesek, ám Holló Sándor szerint az említett hat bűncselekmény elenyészőnek tekinthető, különösen a rengeteg látogatót tekintve.

Az Árkád bérlői egyébként adnak a biztonságra, amiről a rendőrkapitány már a nyitás előtti „helyszíni szemléjén" meggyőződött. Sok helyen csúcstechnikát – 360 fokban körbeforduló, nagy felbontású pásztázó kamerákat, gyakran a berendezésbe rejtve – vetnek be a tolvajok ellen, s általában még a kis üzletekben is 2–3 kamera vigyáz a rendre, de van, ahol biztonsági őrök is cirkálnak a polcok között. Pedig a zsebtolvajok mindent bevetnek, sokszor például – mivel a helyi rendőrök, de még a kereskedők is, minden városban ismerik és messziről kiszúrják a notórius elkövetőket – más városokból érkeznek „dolgozni" a bűnözők. Gyakori, hogy kicserélik az áruk dobozait, például egy porszívó dobozába egy fényképezőgépet is belerejtenek, s akad, hogy csak alkatrészeket próbálnak kicsempészni az üzletből.

Ritkább a zseblopás

Győrben egyébként is egyre ritkább a zsebtolvajlás: míg 2000-ben évi 150 felett volt az ilyen ügyek száma, tavaly és idén az év első tizenegy hónapjában mindössze 50–50 esetről tettek feljelentést. Tavaly óta jelentősen javult a felderítés aránya is: 14-ről 20 százalékra nőtt az ismeretlen tettes ellen indított nyomozások eredményessége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válaszok az Árkád-panaszokra

Az első Árkád-panaszokra, melyek olvasóinktól érkeztek be, Hegyi Ferenc, az Árkád vezetője… Tovább olvasom