Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ugyanazt a gödröt többször ássák

A győri Nádor aluljáró gyorsabban épül, mint ahogy a közműkiváltásokkal a szolgáltatók győzik a nádorvárosi oldalon.

Építési terület.
Egyre nehezebb bejutni a győri Eszperantó utca–Tihanyi út sarkán lévő épületegyüttesbe az aluljáró-építés miatt, panaszolja Szabó István, a Szintézis ügyvezetője.

Pontosabban: véleménye szerint maga az aluljáró építése gyorsabban halad a tervezettnél, s ezzel nem tudnak lépést tartani a közműves szolgáltatók. Megjegyezte: az sem érthető, miért kell ugyanazt a gödröt többször kibontani, betemetni, ránézésre átláthatatlan zűrzavar van az építési területen...


Sok közmű egymáson

Ami ezt a „zűrzavart" illeti, a Strabag rt. területi igazgatója, Bella Tamás keményebb szót használ rá, de hozzáteszi: ez csak a kívülálló számára ilyen. Maguk az építők kiválóan el tudnak igazodni. Olyannyira, hogy – és ebben igazat ad Szabó Istvánnak – a munkálatokkal jó egy hónappal előtte járnak a tervezettnek.

A közműkiváltási munkák a Szintézis-ház környékén a héten befejeződnek. Már a gázosok dolgoznak, ők az utolsók, mert a közművek sorában a gázvezeték van legfelül. Alatta viszont sok egyéb, víz, villany, távközlési vezetékek... Amúgy „rétegesen". Ezért is tűnik úgy, mintha mindig ugyanazt a gödröt bontanák újra. Azon kívül, hogy „egy gödörbe" nem fér egyszerre több munkacsapat, vannak bizonyos törvényi, hatósági kötelezettségeik is a közműveseknek. Például nyomáspróba, az ivóvízvezeték fertőtlenítése – ez alkalmasint lassúbb, mint maga a munka.

Szervizút épül

Az épületegyüttes gyalogosan is, járművel is megközelíthető,  persze nem a megszokott módon. Rövidesen azonban megépítik a szervizutat (gyalogjárdával), s így nemcsak a környék lakóinak lesz könnyebb a közlekedése, hanem a helyközi buszok is visszatérhetnek eredeti útvonalukra. Bella Tamás szerint az, hogy az aluljáró-építés a tervezettnél gyorsabb, köszönhető a Volánnak is, amely hozzájárult, hogy a helyközi járatok terelő úton, a Zrínyi utcán át közlekedjenek.

Kedden befejezte munkáját az aluljáró déli oldalán is a hatalmas, éjjel-nappal dolgozó réselőgép, s a géplánc ma reggel el is vonul.  Következik a résfal bevésése, ez másfél-két hétig „kopácsolással" jár. A résfalat belülről meg kell támasztani, hogy az aluljáró vonalával párhuzamosan megépülő szervizút biztonságos legyen, ne dőljön be. Az említett útépítés június 20. körül kezdődhet.

Köszönet a türelemért

A Strabag a Szintézis-ház lakóival is tartott fórumot, nagyon aprólékos ismertetővel minden várható munkafázisról, kellemetlenségről. Noha a ház lakói már költözésükkor, s nyilván előtte tudták, hogy szomszédságukban nagy munkálatok lesznek, az építők megköszönik eddigi türelmüket, s ahogy lehet, „figyelnek" rájuk.

Visszatérve az építés ütemére: az aluljáró átadásának határideje a tervek szerint  jövő év június vége. A munkák eddigi haladása alapján a területi igazgató szerint elképzelhető, hogy már áprilisban végeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érettségi főpróbája általánosban

Több mint tíz éve került napirendre a hazai oktatás szabályozásában az általános iskolai vizsgáztatás. Indokoltságát többen megkérdőjelezték, de arról is szó volt, hogy kötelezővé válnak a tanév végi szóbeli feleletek. Aztán ebből mégsem lett semmi. Az öttevényi iskola a kilencvenes évek elején a hároméves kísérleti programhoz csatlakozott. Tovább olvasom