Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ugyanazért a munkáért több pénz jár egyeseknek?

Egy Olvasónk szerint ugyanazért a munkáért évesen szinten 160 ezer forinttal kevesebb fizetést kap, mint munkatársai. Igazságot tenni nem tudunk, de megkérdeztük a munkafelügyeletet és egy győri ügyvédet.

Egyik Olvasónk a következő e-mailt küldte el portálunknak.

"Jogi tanács reményében fordulok Önökhöz. A problémám röviden: a komáromi Ipari Parkban dolgozom, 12 órában megszakítás nélküli munkarendben egy gyárban több mint két és fél éve.

Operátorként kezdtem, majd kis idő múltán sikerült a termelés egy magasabb pozícióját megpályáznom, melyet két éve töltök be. A pályázatot nyíltan hirdette meg a cég, így kívülről jövő munkaerőt is felvettek.

A nyitóoldalunkon látható kép illusztráció.
 


Szavazzon!


"Ebben a munkakörben kezdő kollégáknak azonban az 5. bérkategórián belül 977 forint/óra a fizetésük ugyanazon felelősséggel"

A pozícióban a termelés területein való szakmai felügyeletét látom el. Felelősségi köröm a gyár kitűzött céljai elérésére, munkautasítások betartatására terjed ki. A pozícióhoz az 5. bérkategória tartozik – jelenleg 862 forint/óra.

Az újonnan érkező, ebben a munkakörben kezdő kollégáknak azonban az 5. bérkategórián belül 977 forint/óra a fizetésük ugyanazon felelősséggel, amely havonta 14 000 forint, éves szinten pedig több mint 160000 forint bérkülönbséget jelent.

Kérdeztem a cég HR képviseletét az ügyben. Azt a választ kaptam, hogy csak az 5.-től felfele van `mozgás´ bérkategórián belül a gyárban, illetve az adott munkakörben eltöltött időt figyelembe véve.

"A HR szerint az újonnan felvett kollégák képzettebbek, magasabb szintű végzettségekkel rendelkeznek"

Rákérdeztem az új kollégákra is, akik nálam kevesebb ideje töltik be ugyanazon munkakört több fizetésért. A HR szerint az újonnan felvett kollégák képzettebbek, magasabb szintű végzettségekkel rendelkeznek, ennek tudható be a 115 forint órabérkülönbség.

Diplomával, középfokú nyelvvizsgával, ECDL-számítógépkezelői vizsgával, valamint több éves, termelésben szerzett tapasztalattal rendelkezem, mégis az 5. bérkategória legaljára helyeztek el.

Jogilag mennyire helyt álló az említett eljárás?

Információm szerint a gyár más területein is jellemző ez a probléma. Tudomásom szerint a Munka Törvénykönyvében szerepel, hogy egy azon munkakörben dolgozók között nem lehet bérben különbség. Önök szerint jogilag mennyire helyt álló az említett eljárás?" – zárul Olvasónk panasza.

Munkaügyi Főfelügyelőség: erre nem terjedhet ki a hatáskör 

Első körben az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség sajtószóvivőjét, Gedeon Andrást kérdeztük – főként arra voltunk kíváncsiak, hogy a felügyelet róhat-e ki büntetést hasonló helyzetekben –, mire azt a választ kaptuk, hogy "a főfelügyelőség a bérekkel kapcsolatban csak azt ellenőrizheti, miszerint a dolgozók időben megkapták-e fizetésüket, illetve a fizetésük eléri-e a minimálbér és kollektív szerződésben rögzítettek szintjét".

Gedeon András hozzátette: "az Olvasó által leírt hasonló szituációkban a Munkaügyi Bíróság hozhat ítéletet".

Van-e értelme "cirkuszt" csinálni a Munkaügyi Bíróságon?

Adja magát a következő kérdés: van-e értelme "cirkuszt" csinálni, s Munkaügyi Bírósághoz fordulni, ha úgy érzi egy dolgozó, hogy ugyanazon munkáért mások több pénzt kapnak?

"Véleményem szerint csak abban az esetben van esély egy ilyen per megnyerésére, ha a kollektív szerződés egyértelműen rögzíti, miszerint adott feladatkörben ennyi és ennyi pénz jár munkaóránként.

Ha azonban nincs kollektív szerződés – ez az eset egyébként meglehetősen gyakran előfordul –, akkor nagyon nincs értelme bíróságra menni, mivel a munkaszerződések lehetnek titkosak, s ezekben a vezető egyéni teljesítmény és képességek figyelembevételével állapíthatja meg egy-egy dolgozó bérét" – mondta a kisalfold.hu-nak dr. Léhner György.

A hátrányos megkülönböztetésről

A győri ügyvéd hozzátette: "természetesen más lapra tartózik, ha egy cégnél nőket vagy etnikai kisebbségek tagjait bizonyíthatóan hátrányosan különböztetik meg alacsonyabb bérrel. Ebben az esetben esélyegyenlőségi ügyről beszélhetünk".

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. CsabaKiraly 2010. január 31. 02:45
  „Na bammeg, a te karrierednek is vege. CSAK akkor menny udvedhez es ujsaghoz amikor BIZTOS vagy, hogy nyersz. Koszonj el a munka-tarsaidtol es a munkadtol aztan alj a munkanelkuliek soraba,”
 • 135. misuci 2010. január 29. 14:06
  „Mikor lesz nálunk a melósnak 2-3 ezer eurós fizetése? Az elosztásra kéne jobban figyelni az okosoknak ott a Parlamentben .Nem csak akkor kéne nyomkodni a gombot amikor a saját mutyijukról szól a történet..Nem kéne ebbe a kis országba ennyi milliárdos.”
 • 134. janika 2010. január 29. 06:48
  „Győrben van vagy 340 drb ügyvéd! Valamelyi csak ért hozzá ! Talán meg kéne kérdezni Őket újságíró munkatársak!”
 • 133. elemér 2010. január 28. 17:55
  „Adok kis tájékoztatót az összefogásrol. Fönököm aki több mint 25 éve volt a vállalatnál mint mérnök ki nem állhatott minket. Azért mert mi többet kerestünk nála, de a vállalatnak ránk szüksége volt. Ezt mi jól tudtuk, mert szerzösésben dolgoztunk. Külön helyiségben voltunk, mert nem tettünk jót a munkamorállnak. Elöre jeleztek hogy jön és mindenki legyen elfoglalva. Körülnéz 5 perc és elmegy. Utána jön a parancs hogy engem kitesz. Látta hogy én a bankszámlámat néztem és ez nemtetszett neki.
  Erre mind a 12-en ugydöntöttünk hogy minden továbbállunk, mert ránk máshol is szükség van. Ezután meghunyászkodott és maradtam. Többet vele nemvolt problémánk.”
 • 132. elemér 2010. január 28. 17:19
  „129. Agent

  Valójában én elolvasom a hireket és hozzászóllok a dolgokhoz. Anyanyelvem gyakorlom, de ez nem olyan mintha Arany Jánost olvasnák. Ez attol sokkal kielégitöbb nekem, mert látom hogy szerencsésebb vagyok, mert többet kerestem, jobb lehetöségeim voltak és jobb a nyugdijam. Ami pedig ettöl is fontosabb, tudom hogy az amcsi társadalom az jobb és igazságosabb. Mindent megadtak ingyen és nem mondták, nicsak mit adtunk és ezt nekünk köszönheted. Ezt mindig is állitotam mindazoknak, akiket a rokonok visszacsalogattak, vagy hazavágytak. Én bármikor mehetek oda, meg ismeröseim is. Nekik hasonlóak a tapasztalataik. Én persze mindig az amcsi hirekkel kezdem a napot.”
 • 131. szocdem 2010. január 28. 16:37
  „130. m.e. !

  Igaz, nem olvastad végig az összes beírást...

  De ezt vélelmezed:
  "Egyébként meg ezrével vannak álláskereső portálok, de a mostani időszak nem arról szól, hogy ugrabugráljunk, mert éves szinten valaki többet keres kevesebb felelősséggel..."

  A helyzet az, hogy amiért épp csődben van a bugrisokból kikupálódott magyar elit, még a cikkben felvetődött probléma valós, és tényleg megfontolandó.
  Értem én, a "TI cégetek"..című elmélkedést, csak hogy ez az általad a valóság és igazságosság alapesetének aposztrofált termelő bázis nem az ország, a szokásaitok nem a gazdaság egészére jellemző, sőt: nem is hatékony, nem is célravezető állapotokat írtál le.
  Miért is kell azonos munkakörben azonos bérminimum??
  1. Azért mert felháborító, hogy egy vacak autót 5000 Ft alatt nem bérelhetsz naponta, pedig csak 2 millába került. A szakma meg 10-be! Mégis, az emberi tudásért nem szivesen akar senki arányos bért fizetni - csak a vacak autóért..
  2. Azért mert felháborító, hoy Szabolcsban 500 Ft-ért is boldogan elvégzik ugyan azt a munkát amit itt 1000-ért se akarnak. Így a szabolcsi bér nem fejlesztheti az ottani piacot, az ottani "MAGYAR TEERMÉKEK PIACÁT" amire a libsik mostanában oly sokat és oly büszkén nyilatkozgatnak. (Az ostobák! A vásárlóerőt azt persze eszük ágában sincs hozzá egalizálni) Így földrajzi alapon gazdasági elmaradottság alakul ki ami naponta egyre mélyül (minél tovább maradnak a libsik és csatlósaik hatalmon).
  3. MA kis hazánkban mindenki autókereskedő, bankár, közgazdász és jogász akar lenni. Kőmüves, lakatos, vízszerelő meg szinte senki. Egyszerüen azért nem, mert a szakmunka, a szakmunkás nincs megbecsülve. Ha megélheti egy lakatos, vagy bármelyik szakmunkás, hogy a segédmunkás annyit keres mint Ő, - akkor miért is dolgozna? Miért is törné magát?? (Egykor a segédmunkás 30 év "gyakorlattal" se keresett alapból többet mint a kezdő szakmunkásbér 67%-a!!) A felvetésben ilyen tipusú a probléma, ami alapvetően az értékamortizált "magyar" gondolkodásra mutat rá, és igenis VALÓS problémát feszeget!

  A segédmunkás viszont - erre jól emlékszem - családot tartott el, nem kellett kukáznia se éheznie amellett hogy dolgozott. A szakik meg azért össze spórolták a trabantot vagy épp a zsigát, és nem voltak olyan istentelenül eladósodva mint a mai melósok.
  Ez is arra mutat, hogy a bérfronton egy agyrém uralkodik, egy csomó "értéktelenségben" gondolkodó emberke miatt. Azonnal meg kell ezt változtatni! A Ti cégeteknél is!”
 • 130. m.e. 2010. január 28. 15:42
  „Nem olvastam végig az összes eszmefuttatást... DE:
  Igen, van bérdifferencia az azonos munkakörben dolgozóknál. És nagyon helyesnek tartom. Pl. a mi dolgozóinknál is van. Amíg az egyik percenként az óráját nézi, munkaidőben 10× megy WC-re, meg vizet inni, miegymás, addig a másik úgy dolgozik, mint a gép. Ha ugyanannyi lenne a bérük, (mondjuk az alacsonyabb bérű, egyébként "sz*rok rá" hozzáállású kedves dolgozoét felzárkóztatnánk a hiperszuper dolgozóéhoz), akkor két dolog történhetne: 1. a szorgalmas, precíz dolgozó nem értené, hogy ilyen sz*r teljesítményt miért jutalmazunk, 2. a másik dolgozó pedig lehet ugyan, hogy ettől megtáltosodna, de a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy úgy vélekedik, hogy "ha ilyen munkáért is lehet fizetésemelést kapni, akkor ugyan "haggyámán", nem fogom én összetörni magam a munkában".
  Másik, amit már többen elmeséltek előttem. A béralku. Ki hogy tud megegyezni a főnökkel. Ez részben mentalitás kérdése, részben rámenősség, vagy egyszerűen kinek mennyi bőr van a képén, amikor egyezkedésre kerül a sor.
  Nálunk lehet magas bért kérni kezdőként, még lehet az is, hogy megadják. De a 3 hónap próbaidő után előfordul, hogy azt mondjuk, köszönjük, maradhat, de nem ennyi pénzért, hanem kevesebbért. De lehet, hogy beválik, megéri azt a pénzt, amit kért. A bizonyítványok, a referenciák, és az ábrázat alapján nem biztos, hogy el lehet dönteni, hogy valakinek milyen a hozzáállása a munkához.
  A harmadik: Persze, vezessünk be bértáblát... és mondjátok csak, kinek lenne jó az? mint már előttem is írták, nyugodtabb lenne bárki a tudattól, hogy a másik ember sem keres többet, mint én, és sokkal gyengébb a teljesítménye?? persze, legyenek ugyanazok a bérek a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül... Egy vállalkozó, aki kelet-Mo-on ténykedik, az valószínű, hogy az ottani piacra dolgozik, termel. Ott azokon az árakon tudja értékesíteni a termékét (szolgáltatását). Ha ugyanazokat a béreket kellene kifizetnie, mint amit az ország nyugati részén, akkor már másnap bezárhatna, mert olyan rezsióradíj jönne ki, amivel nem tudna érvényesülni, mert nem lenne rá fizetőképes kereslet. Az ott dolgozók biztosan boldogok lennének, hogy van bértábla, elméletileg szuperul keresnek, csak nincs munkájuk...
  Aztán itt van még ugye a sok-sok minimálbérre bejelentett, feketén fizetett ember. Na, hát velük mi lenne? Ha többet kellene kifizetni hivatalosan is a részükre, akkor megszaporodnának a 4 órásra bejelentett dolgozók az eddigi 8 órás minimálbéresek helyett. Ugye nem godnolja senki, hogy aki eddig sumákolt, az a bértábla törvénybe iktatásának hatására egyből "jó útra térne" ??
  Emberek! aki nem elégedett a bérével, mehet a főnökhöz, HR-es kolleginához, szakszervezethez, bírósághoz, attól a lelkiismerete talán megnyugszik, de attól még senkinek nem adtak béremelést, mert a kolléga kevesebb felelősséggel többet keres... Egyébként meg ezrével vannak álláskereső portálok, de a mostani időszak nem arról szól, hogy ugrabugráljunk, mert éves szinten valaki többet keres kevesebb felelősséggel...”
 • 129. Agent 2010. január 28. 14:48
  „Illetve tudom, hogy te is szívesen vagy itthon, nem véletlenül írogatsz ebbe a kis poros dunántúli online hírlap fórumaiba ha kell ha nem:)”
 • 128. Agent 2010. január 28. 14:46
  „elemér, mindenki nem futamodhat meg, tudod, kicsi az ország, alacsonyak a hegyek, lehetnének jobbak az utak, a politikusok korruptak, az államapparátus vízfejű, a bürokrácia sírba viszi az embert (ha hagyja), a fizetések is elmaradnak a nyugati szomszédokétól, az átlagos értelmi és erkölcsi színvonal eléggé gyászos, de nekem ez a hazám és mindettől függetlenül szeretek itt élni, szerintem nem csak én vagyok így ezzel, remélem megérted a dolog mondanivalóját.”
 • 127. elemér 2010. január 28. 14:26
  „Igy van ez, Mo.-n nem érdemes dolgozni. Aki teheti az csak hadja ott azt a lehuzos országot. Verjék csak a mellüket akik maradnak.”
 • 126. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 28. 13:49
  „#125szocdem:Azért írtam, mert aki akar, az most is tud dobbantani, függetlenül attól, hogy válság van-e, vagy sem.Itt németországban nagyon keresettek a mérnökök és más szakemberek. 85000 mérnök hiányzik innen. Az informatikusok meg, ha még igaz zöldkártyát kapnak....”
 • 125. szocdem 2010. január 28. 13:24
  „123-hoz.

  "Mo-on a munkaadók nagyon szeretik a minimálbért, majd mindenkit azzal foglalkoztatnak. Csakhogy ezzel maguk alatt vágják a fát"

  Bizony így volt ez a múlt század 20-as 30-as éveiben is. A szocdem történelem megemliti, hogy a neolibsik mindenütt a minimálbért akarták fizetni.

  Jött egy manus, bizonyos Weis, és komolyan vette a szakszervezeteket, meg a tisztességes bér fogalmát. És az akkori világban az ország legmenőbb és leggazdagabb vállakozójává vált...

  A mai gazdasági elitnek viszont csak pénze, és eddig töretlen szerencséje van (ha ész kell akkor rendszerint beégnek). Nem soká el kell törölni viszont a magyar mutyis gazdaságot, és akkor megtartjuk a munkaerőbázisunkat is - mért menne nyugatra ha majd itt is emberi (európai) módon élhet?”
 • 124. szocdem 2010. január 28. 13:19
  „121 Agent

  "mi értelme lenne állást váltani, ha mindenhol ugyanannyi lenne a pénz?:):)"

  Szakmai -ágazati Bértábla alapján megállapitott egyenlő bérekről írtam. Mi az értelme??

  Nos.
  Austriaban a "kollektivszerződés" alapján, ami minden munkaadóra érvényes, egy alapképzett szakmunkás az épitőiparban 9,9 E/ óra + pótlékokat kap bérként. Egy plusz szakmai végzettséggel is bíró (valamilyen szakvizsga példának okáért) az 12,- + pótlékot. MINDEGY HOVA MEGY AZ ORSZÁGBAN!!!!!!!
  A helyi szakszervezetek ezeknél magasabb béreket is kiharcolhatnak - ha tudnak. (De nem jellemző, ott normálisan lehet a fizetésből élni, nincs igazi "bérharc")

  Hogy mi az értelem ebben?
  1. Gazdaságilag pontosan előre tevezhető a munkaerőforrás termelési-adózási és fogyazstási képessége.
  2. Egyénileg senki sem kerülhet egy bizonyos szintnél lejjeb az elosztásban attól függetlenül hogy az ország melyik részén él. (Lásd pl. Győr, és Mátészalka esetét a munkaerő bérezése viszonylatában)

  3. PÉNZKERESET NORMÁLIS EMBERI ÉLET!

  Aki nem szakmunkásbérből akar élni, az ott is tanul, vagy vállalkozik!!! Ennyire ésszerű:)))))))”
 • 123. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 28. 13:18
  „#120Knifemaster:Nem igaz.Ha megfelelően kvalifikált vagy és beszélsz legalább egy világnyelvet, pl: a németet, akkor minden további nélkül megkapod a munkavállalásit. Ha van diplomád, azonnal megkapod a munkavállalalásit, ahogyan én is megkaptam, illetve meg fogom kapni amennyiben fel tudsz mutatni egy munkaadót. Tavasszal jöttem ki, minden további nélkül találtam munkát válság ide, vagy oda. A munkavállalási is meg lett azonnal. Októberben költöztünk ki az asszonnyal Németo. szívébe. Az itteni munkaügyis kijelentette nekemkell előbb munkát találni, mert akkor a felségem esetében is elmarad a munkaerőpiaci vizsgálat.

  Dolgoztam eleget Mo-on, soha nem találtam normális munkahelyet apám családi vállalkozásán kívül (2,5 évet dolgoztam nála). MInden máshol minimábérre voltam bejelentve. Mo-on a munkaadók nagyon szeretik a minimálbért, majd mindenkit azzal foglalkoztatnak. Csakhogy ezzel maguk alatt vágják a fát, ezt sokszor mondtam is apámnak, csak ő nem hiszi el. Ugyanis, ha vége ennek az úgyn. válságnak, illetve megnyílik Németország-Ausztria munkaerőpiaca akkor aztán ajvékolhatnak a Mo-i munkaadók, mert aki tud és lehetősége van, megfelelőevalifikált (ez alatt nem feltéül diplomát értem, hanem kitűnő szakmunkásokat, NC-CNC-sek)az eljön ide külföldre dolgozni. A munkaadóknak meg megmarad a képzetlenebb része. De akkor aztán már hiába ajvékolnak...

  Jól tettük, hogy dobbantottunk, mert itt az emberek totäl nyugisak....”
 • 122. Agent 2010. január 28. 13:07
  „120.
  "Külföldet megpróbálni világválságban, globális elbocsátások leépítések közepette,halott ügy."

  Nem az, nem egy ismerősöm, sőt még rokonom is van, akinek ez sikerült.”
 • 121. Agent 2010. január 28. 13:06
  „119,
  ne felejtsd el hozzátenni, hogy bérminimumról van szó.

  "A munkaerőt a képzettségéhez mérten azonos szakmában, azonos képzettségi és tapasztalati mutatókkal EGYENLŐEN kell fizetni."

  Ezt pedig már mondtam, olyan nincsen, hogy azonos tapasztalati mutató. A béralku felvételi egyezkedéskor pedig külföldön is gyakorlat, különben mi értelme lenne állást váltani, ha mindenhol ugyanannyi lenne a pénz?:):)”
 • 120. knifemaster 2010. január 28. 12:27
  „114.
  Munkám akadt,mert azért ez ez beesett,de munkahely nem.
  Külföldet megpróbálni világválságban, globális elbocsátások leépítések közepette,halott ügy.Ott még működik a munkahelyek védelme.”
 • 119. szocdem 2010. január 28. 11:55
  „Azért ne beszéljünk el a lényeg felett akkor sem, ha a neoliberalizmusba bele hülyitett melósok simán helyesnek tartják a jelenlegi rabszolgabér állapotokat!

  A munkaerőt a képzettségéhez mérten azonos szakmában, azonos képzettségi és tapasztalati mutatókkal EGYENLŐEN kell fizetni. Erre kell az Ágazati-szakmai Bértábla bevezetése. Aki nem tud megfelelni az elvárásoknak annak akkor is fel lehet majd mondani.

  A ki mit ér el, meg a helyi bérharc nevű libsi baromságok antidemokratikusak, és egyenlőtlenné teszik a gazdaságban az elosztás azonos társadalami csoportok között, akik ugyan azt a termelő tevékenységet végzik, csak nem egy helyen pl. (Az ország gazdasági ketté szakadásának is ez a legfőbb okozója.)”
 • 118. Agent 2010. január 28. 11:53
  „"Nem értem ezt a külföldet. Az unio nem külföld és a lehetöségek nem valami jók se ott se máshol, annak aki csak magyarul tud"
  Na ez a kérdés, ha csak magyarul tud, az gond.”
 • 117. kirgabo 2010. január 28. 11:42
  „Üdv!

  Érdekes lenne tudni a konkrét számokat, nem olvastam végig a hozzászólásokat, ha előfordultak, bocsánat.
  Azzal egyetértek, hogy ma már nem az eltöltött idő után jár a bér, hanem a munka minősége, és mennyisége után. Azzal is egyetértek, hogy ki mit ér el a felvételnél. A multinacionális cégeknél senki nem hiányzik ha távozik. A top menedzser sem! Ha jól megnézzük a multikat, egyes pozíciókra dupla annyi ember jut, mint a privát szférában. Mindenkinek megvan a helyettese, és ha valaki távozik, az helyett kapnak mást.

  Szeretnék inkább tanácsolni valamit a probléma felvetőjének, akivel együtt érzek, de sajnos nem olyan egyszerű a dolog. Ha a multi lojalitást, profitorientáltságot, újító készséget lát tőle, és jó helyre fordul az ötleteivel, azt jutalmazni fogják. És ötlet nem csak a vezetők fejében születhet, a tényleges termelő munkát végző emberek lehetnek képesek az igazán nagy újításra! Főnök válogatja, ez biztos, de esély megvan rá.

  Más! Nekünk Magyaroknak sajnos van egy hibánk, az irigység. Ezt több mint 1000 éve nem tudjuk levetkőzni. Tudom közhely meg nehéz ilyen helyzetben a következőképp gondolkozni, de ne azt nézze, hogy miért kevesebb a bére, hanem azt, hogy a másiknak miért több, és mit lehet tenni azért, hogy felzárkózzon, megelőzze stb. Aki pozitívan áll hozzá, és nem adja fel, sikeres lesz. Lehet nem épp ott ahol van, de akkor meg keresni kell mást. Amúgy a multinál dolgozva nyugodtan kereshet állást, hisz nem érdekli őket. Lesz helyette más...”
136 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót lopott, majd sztrádamatricát vett - rögzítette a kamera

Győrből, a Kovács Margit utcából egy néhány hónapos Suzuki SX4-es személyautót lopott el egy… Tovább olvasom