Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Úgy érzik, Gyárváros jövője a tét

A tervek szerint lakások épülnek a Rába-gyár volt Budai utcai telepének helyén, ám a gyárvárosiak egy része valóságos Trianonként éli meg a helyzetet.
Félnek, mit őrizhetnek meg a múltjukból, és félnek attól, hogy az „álomvárostól" leszakad a városrész. Kérdéseikre csütörtökön estébe nyúló lakossági fórumon kértek választ.

A Gyárvárosiak Baráti Köre és az Együtt Gyárvárosét Egyesület szervezésében meghirdetett fórumra a zord idő ellenére sokan voltak kíváncsiak. Elöljáróban Szabó József, a Rába beszerzési és eszközgazdálkodási igazgatója vázolta a terveket: az 50 hektáros területen megépülő színvonalas kereskedelmi központét, a mintegy 5600 lakásét a hozzá tartozó óvodával, iskolával, templommal, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Az igazgató hangsúlyozta, az elhagyott és lebontandó gyártelep helyére tíz év alatt a megyeszékhely színvonalas, reprezentatív városrésze kerül. A tervezés és a lebontás lassúságát kifogásoló kérdésre válaszként elhangzott, hogy számos tanulmány és fórum előzte meg a konkrét tervezőmunkát, érintve a zaj-, a környezetszennyezés kérdését, a kialakításra váró zöldterület milyenségét és nagyságát.

A fórumon kérdés hangzott el egy föld alatti, nemrég megtalált tartályról: miért hordták azt el a területre bejáró idegenek, hatásában pedig káros-e vagy sem? Kiderült, az egykori öntöde alatti jókora tartályban vinaszt tároltak, ami ugyan nem környezetszennyező, de azt mégis el kell távolítani. A talajban lévő betonlapokat azonban nem viszik el. Vavra András, a beruházó Engel-csoport projektfejlesztési igazgatója a közlekedésről elmondta, hogy az egész tervezést egy olyan vizsgálatra építették, amely 2018-ig előrevetíti a közlekedési folyamatokat. Év végére készülhetnek el az engedélyek, s a jövő év elején 1500 lakás megépítésével kezdik az első ütemet.

Eredics Imre alpolgármester úgy vélekedett, a jelenlegi tervekkel kivételes, százévente talán egyszer adódó lehetőségek előtt áll Győr, aminek értéke mintegy 120 milliárd forint. Ezzel együtt számos egyeztetés szükséges még, ám a lehetőséget nem szabad elszalasztani, hiszen a fejlesztéssel, a munkahelyteremtéssel Gyárváros ingatlanjai is felértékelődnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvői Kiállítás Győrben

Január 29-30án rendezik meg a hagyományos Esküvői Kiállítást a győri Egyetemi Csarnokban, színes… Tovább olvasom