Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Ugrott a hatszázmillió

Nem tudják felújítani a Vadász-laktanya K épületét, ismét 
elutasították a pályázatot.

Guruló forintok: A kaszárnya felújítását a megye egyedül nem vállalja, de hiába pályázik, nem nyer.
A megyei önkormányzat pályázatát immár másodszor dobták vissza, így a győri Vadász-laktanya K épületének hatszáz millió forintos felújítása továbbra is álom marad. Ebből az álomból pedig jó lenne már felébredni.
Nincs két hónapja, hogy azt írtuk (Hatszázmilliós laktanyaálom – Kisalföld, 2005. március 12.):

„A megyei közgyűlés mindössze tizenöt perces tanácskozással két kérdésben döntött, de ennyi idő is elég lehet arra, hogy a tizenöt éve húzódó probléma –  a Vadász-laktanya K épületének sorsa – végre megoldódjon." Most azonban már az is biztos, hogy hiába határozott a megyei közgyűlés soron kívül arról, hogy az uniós pályázaton nyerhető 450 millió forinthoz saját zsebből hozzátesz még 150 milliót; a PEÁ-n (Pályázat Előkészítő Alapon) az előzetes ígéretek ellenére mégis lepontozták a pályázatát, így 600 millió forintból nem újíthatják fel a levéltár számára az épületet. 

Az első sikertelen kör

A sikertelen pályázatok története 2003-ban kezdődött, amikor az önkormányzat laktanya-rehabilitáció és útfelújítás címén pályázatot nyújtott be a PEÁ-hoz. A terv akkor az volt, hogy félmilliárd forintból emelt szintű szociális otthont létesítenek a nevezett szárnyban. Az akkori viszonyokra teljességgel jellemző, hogy a megyének senki nem szólt, uniós pénzre így nem pályázhat (sőt, a PEA értékelőbizottsága 2004. január 5-én még a tervet kidolgozásra érdemesnek találta), mert az emelt szintű szociális otthont nem támogatja az EU, vagy ha igen, olyan önrészt kér, amelyet az önkormányzat már nem tud kifizetni. A sokadik pályázatmódosítás után derült csak ki, hogy hiába a Győrrel közös lobbi és pályázat, erről a tervről kár álmodni.

Másodikra talán...

Akkor jött a következő (a mostani) pályázat: az illetékesek arról tájékoztatták a megyét, hogy ha a szociális otthont nem is, de a levéltár és gyógypedagógiai szolgálat otthonát már támogatni tudják. Márciusban még arról szólt a fáma, hogy a PEA „befogadta" a megye pályázatát, amelyre így adható 450 millió forint. A közgyűlés a hírről értesülve határozott úgy tavasszal, hogy az előzetesen tervezett 50 millió forint önrész helyett 150 millió forintot vállal.

Most miért nem?

A pénteki közgyűlésig itt tartottunk, ott azonban a képviselő-testület újabb döntést hozott: visszavonja az előbb említett közgyűlési határozatát, mert már nincs szükség rá. A pályázat ugyanis „elvérzett", olyan alacsony pontot kapott a szakértőktől, hogy biztosan alulmarad a nyugat-dunántúli régió többi pályázatával szemben. A miértre Szakács Imre megyei elnök és Firtl Mátyás általános alelnök is csak tippelni tud, hiszen néhány hónapja egyértelmű volt a biztatás a megye számára. „A jobboldali vezetésű önkormányzatok manapság kevésbé sikeresek az ilyen pályázatokon" – summázták röviden, de ez persze még nem segítség a laktanya számára.

S ha már korábbi cikkünkkel kezdtük, zárjuk az alig egy hete írt másikkal (Kétarcú laktanyasors – 2005. április 28.), amely a Vadász-laktanya helyzetét így összegezte: „A két frissen felújított ház mellett elfogadható állapotban van még a tizenkét évvel ezelőtt restaurált kórházi ingatlan is, amelyet az intézmény jelenleg segédeszközraktárnak használ. A többi viszont úgy – vagy még rosszabbul – fest, mint ahogyan az utolsó szovjet katona láthatta." Úgy tűnik, ez így is marad még egy ideig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszter támogatást ígért a fesztiválnak

A kultuszminiszter hamarosan megint Győrbe látogat, mert meg akarja ismerni az Európa Kulturális… Tovább olvasom