Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Üdülj a fogorvosnál! Szolgáltatók és az üdülési csekk

Győr-Moson-Sopron - Kilencvenhéttel növekedett tavaly azoknak a vendéglátóknak és szolgáltatóknak a száma megyénkben, amelyek elfogadják az üdülési csekket. A belföldi turizmus óriási mértékben lendült fel a Cafetéria-rendszer bevezetése óta. Megyénkben az Audi, a győri Széchenyi-egyetem vagy a soproni GySEV szerepel többek között a legtöbb üdülési csekket adó cégek, intézmények listáján.
Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke az üdülési csekk térhódítását így kívánta érzékeltetni: míg 1990 előtt 503 ezer magyar állampolgárt szállásoltak el a – most amolyan gyűjtőszóval élve – SZOT-üdülőkben, tavaly 1 millió 700 ezren nyaraltak üdülési csekkel az országban. Ez a megyében 57.604 embert jelent, akik összesen 1,189 milliárd forint értékben váltottak be csekket a megye 392 elfogadóhelyén.

Az üdülési csekket elfogadók köre folyamatosan bővül, sokan váltják be egészségügyi szervezeteknél, például fogorvosoknál is – mutatja Kern Imréné. Fotó: H. Baranyai Edina

Itthon maradt forintok

A szolgáltatók köre óriási mértékben bővült: csak egy év alatt 97-tel, s látható az is – véli Karácsony Mihály –, hogy számos szállásadót a Cafetéria-rendszerbe épülő, béren kívüli juttatás mentett meg a csődtől.

A belföldi turizmus pedig valósággal fellendült, s mivel megyénk igen előkelő helyen áll az elfogadóhelyek számát tekintve, ez a térségünk látogatottságára jótékony hatással van.

Idetartozik még az az összehasonlítás is, hogy míg 2006-ban 410 ezer ember lépte át a határt Letenyénél és vitte az Adriára a magyar pénzt, ennek jelentős hányada tavaly már itt költötte el forintjait. S a vendéglátók szemszögéből nézve lényeges még, hogy az üdülési csekk tulajdonosai „jó" fogyasztónak számítanak, hiszen üdülésüket a munkáltató fizette, így aztán nagyvonalúbban gondolnak a pluszköltségekre.

Hátrányos helyzetűeket támogatnak

A családtagonként 69 ezer forintig – adómentesen – adható üdülési csekkel egyébként 27-fajta szolgáltatást lehet ma már igénybe venni, a kulturális, sport- és szabadidős intézményeken kívül nagy elfogadóhelynek számítanak a Volán-társaságok, de sokak meglepetésére például az egészségügyi szervezetek is.

Karácsony Mihály elmondta: bár egyelőre a fekvő- és járóbeteg-ellátásban – e vészterhes időkben – nem kezdett az alapítvány érdemi tárgyalásokba az egészségügyi rendszer főbb képviselőivel, ám például a fogorvosok, az optikusok azonnal „lecsaptak" a lehetőségre. Megyénkben például 4 győri, 3 soproni, 2 mosonmagyaróvári és egy gyarmati fogorvosi rendelőben „üdülhetünk" a csekkel.

Az alapítvány elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalói csekkek után visszamaradt haszonból négy szociálisan hátrányos helyzetű társadalmi csoportot támogat üdülési csekkel az alapítvány, ezek a 75 ezer forintos átlagnyugdíj alatti jövedelemből élő idősek, a fogyatékossággal élők, a szakképzésben tanuló diákok, valamint a többgyermekes munkavállalók, akiknek a bruttó jövedelme nem haladja meg a 100 ezer forintot. A pályázatokat ma írják ki, a beadási határidő pedig április 15.

Az alapítvány igyekszik ösztönözni az érintett érdekvédelmi, civil szervezeteket, hogy készítsék el és adják be közösen az egyéni pályázatokat, amelyeket ily módon azonnal elbírálnak, s ez előnyt jelenthet a „magányos" pályázókkal szemben, akiknek kérelmeiről csak május 15-ig döntenek. Fontos tudni azt is, hogy önrész szükséges az igénylésekhez, az „Ezüstnyár" program esetében például 60 ezer forintos nyugdíj alatt 15 ezret, 60 és 75 ezer között 20 ezret tesz hozzá a pályázó, az őt támogató család, esetleg a volt munkaadó.

Az ígéretek szerint nem lesz adóköteles

Felmerült a minap tartott fórumon, hogy akad olyan vendéglátó – például Abádszalókon –, aki az üdülési csekkes fizetésnél magasabb árat szab a szolgáltatás névértékénél. Karácsony Mihály az észrevételre reagálva leszögezte: ez egyértelmű szerződésszegés, amit ha bejelentenek és jogosnak bizonyul a panasz, akkor az alapítvány kizárja az adott céget. Lapunk kérdésére, hogy kell-e számítani előbb-utóbb a munkavállalói üdülési csekk megadóztatására, Karácsony Mihály elmondta: a miniszterelnök a napokban megnyugtatta ezzel kapcsolatban a szakszervezeteket, s ő maga is az alapítvány elnökeként kizártnak érzi ezt jelen pillanatban.

Olvasóink írták

  • 1. A. Péter 2008. február 04. 07:37
    „Étermekben is elfogadják az üdülési csekket. Győrben is egy csomó helyen simén le lehet kajálni. És le is kajálják, ez kérem Magyarország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikben bízunk legjobban? Tűzoltók az első helyen

Magyarország - A tűzoltóságban és a postában bíznak legjobban az emberek nálunk és tizenkilenc másik… Tovább olvasom