Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Üdülési csekk: októberig adható

Olvasói kérdés: Idén már miért nem akarják engedni, hogy üdülési csekket igényeljek?

Üdülési csekket csak október elsejéig lehet igényelni, és azokat egy évig, legkésőbb 2012. október elsejéig lehet felhasználni. Szerepét átveszi a Széchenyi Pihenőkártya (Szép).

Az október elsejéig átadott üdülési csekkek juttatását és felhasználását nem érinti az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának módosító javaslata, azokat a most is érvényes, kedvezményes adózási feltételekkel juttathatják a munkaadók a munkavállalóknak. A tervek szerint október elsejétől az üdülési csekk kikerül a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatási körből.

A Szép-kártyát július elsejétől lehet igényelni, kedvezményes adózással egy munkavállaló évi 300 ezer forint értékben kaphatja és a munkáltatóknak a támogatás 1,19-szerese után kell 16 százalékos személyi jövedelemadót fizetniük, más közterhet azonban nem. Ezzel szemben, ha az üdülési csekk kikerül a kedvezményesen adózó körből, azután már a munkáltatónak az egyéb jövedelmekkel azonos járulékokat kell kifizetnie.

A két béren kívüli juttatás felhasználhatósága eltérő. Az üdülési csekket szabadidősportra, kulturális rendezvényekre, mozijegyvásárlásra, vagy akár autópályadíj-fizetésre is lehet használni.

A Szép-kártya – bankkártyához hasonló elektronikus utalványkártya – hasonló szolgáltatásokra használható, de csak szálláshely-szolgáltatással együtt. Ezért a kártya alkalmazásától 3–5 éven belül a belföldi turizmus 35 százalékos fellendülését reméli a kormány.

A már megszűnt Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) adatai szerint tavaly az üdülési csekkek 58 százalékát használták szállás-, 9 százalékát sport- és fürdő-, 9 százalékát közösségi közlekedési szolgáltatásra. Az elfogadóhelyek száma 2010-re 13.553-ra emelkedett a megelőző évi 12.281-ről.

Olvasóink írták

  • 1. kisember1 2011. július 11. 20:08
    „Nagyon örülünk, hogy kaptunk üdülési csekket. Azonban azon megdöbbentünk, hogy strandra csak a Rába Quellében használhatjuk környékünkön. Ez elég szomorú. Egyrészt nem a kedvencünk a fürdő, másrészt drága. Szívesebben megyünk Ikrénybe vagy Achilles parkba. Ezeken a helyeken sajnos nem fogadhatják el, pedig 5 fős családunk heti két-három alkalommal szívesen látogatná -e tavakat. Így azonban nincs lehetőségünk rá, nyaraláshoz pedig kevés az összege.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolérhetjük-e Burgenlandot?

Szűk egy évtized alatt több mint 10 százalékponttal fogyott Burgenland előnye Győr-Moson- Sopron… Tovább olvasom