Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Tűzvédelmi testület megyei elnökkel

A katasztrófavédelmi főigazgató Pesztenlehrer Lajos nyugállományú ezredest bízta meg az Országos Tűzvédelmi Tanácsadó Testület vezetésével.

A megyéből még Szakács Imre, Károlyi Gyula és Gidró Béla kapott felkérést, hogy vegyen részt a testület munkájában.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató, Bakondi György vezérőrnagy javaslatára jött létre az Országos Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. Az új szervezet megszervezésével és vezetésével a korábbi megyei katasztrófavédelmi igazgatót, Pesztenlehrer Lajos nyugállományú ezredest bízta meg a főigazgató.

– Megtiszteltetés, hogy rám esett a választás. A testület feladata, hogy figyelemmel kísérje a tűz- és katasztrófavédelmi szervezetek – a hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltótestületek – tevékenységét. A bizottságnak fontos feladata a jogi szabályozások kezdeményezése, adott esetben észrevételek, javaslatok tétele a készülő jogszabályokkal kapcsolatban – mondta elöljáróban Pesztenlehrer Lajos.

Pesztenlehrer Lajos nyugállományú ezredes
Pesztenlehrer Lajos nyugállományú ezredes

Az ezredes kiegészítésként megjegyezte, ez különösen most kap szerepet: tervezés alatt van egy katasztrófavédelmi törvénycsomag, több jogszabályváltozás lesz, s ezek véleményezésére kérte fel a testületet a főigazgató.

– Ilyen jellegű kezdeményezés nem volt, hasonló testület nem működött korábban. Olyan tagjai vannak, akik elhivatottak a tűzvédelem iránt, a szervezet tagjait is ennek megfelelően kérték fel. Önkormányzati intézmények, vállalatok, tűzvédelmi beruházásokat végző cégek szakemberei, ár- és belvízvédelmi szakemberek vállalták a közreműködést – folytatta Pesztenlehrer Lajos.

A megyéből az önkormányzati vonalra Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke, a soproni Károlyi Gyula, az országos ipartestület alelnöke, valamint az Audi tűzvédelmi vezetője, Gidró Béla vállalt feladatokat.

– Ugyancsak fontos feladat, hogy a bizottság értékeli az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyelete alá tartozók munkáját, arról átfogó értékelést ad a miniszternek is. Kértem, hogy a nyitottság jellemezze a testület munkáját, széles körű tájékoztatás valósuljon meg, elsősorban a szakma felé. Őszinte véleménynyilvánítást kértem.

A testület elkészíti a magyar tűzvédelem helyzetértékelését, a képzéssel kapcsolatos új koncepciókat fogalmaz meg, azt véleményezi. Egy készülő törvénycsomag véleményezése, majd annak a gyakorlatban való érvényesítésének segítése is a testület feladatai közé tartozik.

Olvasóink írták

  • 1. jobbidők 2010. szeptember 16. 13:26
    „Gratulálok Pesztinek, Ő egy hiteles ember - megérdemli.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győrzámolyi időseknek költözniük kell?

Eljárás keretében szólította fel a közigazgatási hivatal szociális és gyámhivatala azoknak az… Tovább olvasom