Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Tűzoltóper: számít vagy nem a négy év?

Kapuvár–Győr - Megnyerte másodfokon a pert az a négy kapuvári tűzoltó, akinek keresete értelmében a szakközépiskolában töltött négy évet bele kell számítani a szolgálati időbe. Öten álltak hétfőn a megyei bíróság előtt, az egyiküknek kevesebb szerencséje volt.

Az egész országban folytak és folynak hasonló perek, jóformán minden rendvédelmi szerv számára kérdéses, hogy a szolgálati időbe beleszámít-e a szakközépiskolában töltött négy év, amennyiben a dolgozók szakmunkásképzést is kaptak. A szabályozás ugyanis azokkal kapcsolatban soha nem volt vitatott, akik csak szakmunkásként kezdték meg szolgálati idejüket, ám akik olyan középiskolába jártak, ahol szakmát is lehetett tanulni – mint amilyen a győri PÁGISZ –, a négy év kiesett ebből. Erről szólt ez a polgári per is, amit öt kapuvári tűzoltó már korábban megnyert első fokon, egyikük esetében azonban a megyei bíróság megváltoztatta a határozatot.

Hogy érthető legyen, azok esetében lehet csak vitás a kérdés, akik vagy 1977 előtt kezdték, vagy 1990 után fejezték be a szakmunkásképzőt, mert akik a közbülső tartományba esnek, „simán" beszámíthatják szolgálati idejüket. Egymást követték az országban a perek, s iránymutatást a Legfelsőbb Bíróság nemrég hozott jogegységi határozata adott. Eszerint nem csak az 1976-os kormányzati határozatot követő tizenhárom év számít perdöntőnek. A felperesek nevében Takács Imre tűzoltó főhadnagy a Kisalföldnek elmondta: többek között a nyugdíj, a szabadság megváltása, többek esetében a jubileumi juttatás szempontjából volt tétje annak, hogy beszámít-e a négy év vagy sem. Ugyanakkor ez a mindennapi munkájukat, viszonyukat az alperesként szereplő tűzoltó-parancsnoksággal nem befolyásolja.

A kapuvári tűzoltók ekkor még nem tudták, hogy fordul-e a kocka. Fotó: H. Baranyai Edina
A kapuvári tűzoltók ekkor még nem tudták, hogy fordul-e a kocka. Fotó: H. Baranyai Edina

Ugyanezt állítja a kapuvári parancsnok, Molnár Sándor  őrnagy is: a per nem zavarja a napi együttműködést.

Az alperes képviselője szerint az öt tűzoltó esetében körülbelül 3 millió forintos kifizetésről lett volna szó– ezt még az ítélet elhangzása előtt becsülte fel a parancsnok.

A megyei bíróság dr. Tóth Józsefné tanácsa négy fiatal tűzoltóra nézve nekik kedvező ítéletet hozott, rangidős kollégájuk esetében azonban kimondta: csak az 1977. január elsejétől számított idő tekinthető szolgálatnak. Az ítélet jogerős.

Molnár parancsnok lapunknak elmondta: várhatóan két héten belül megszületnek a szolgálati utasítások, amelyek eleget tesznek a kapuvári tűzoltók keresetének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi költözik az új szárnyba?

Győr - Hat emeleten, 410 ággyal épül meg a legmodernebb elvárásoknak megfelelő új épületszárny a… Tovább olvasom