Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Tűzoltók az egyenlő biztonságért

A tüzek, káresetek következményeinek felszámolásakor elengedhetetlen, hogy a tűzoltók gyorsan a helyszínre érjenek.
A lakosság azonban nem minden területen – mint a bakonyaljai településeken – részesül egyformán az „egyenlő biztonság elvében". A megoldás: az önkéntes egyesületek bevonása.

Az ország területén élő teljes lakosság számára – lakóhelytől függetlenül – biztosítani kell az egyenlő biztonság elvét. Ennek egy szelete a tűzesetek, közlekedési balesetek, természeti csapások során bekövetkező veszélyekre leggyorsabban reagáló rendszer kiépítése és működtetése.

– Mivel állandó készenléti szolgálattal rendelkező hivatásos önkormányzati tűzoltóság öt helyen működik megyénkben, vannak úgynevezett fehér foltok, amelyekben az átlagosnál valamivel hosszabb az az idő, ami alatt a segítség a helyszínre érhet.
– A legrövidebb időn belüli segítségnyújtás biztosítása érdekében fontos ezek megszüntetése – kezdte a Kisalföld tájékoztatását Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.
Az ezredes megemlítette, hogy a legégetőbb a bakonyaljai településeket érintő „fehér folt" felszámolása.

– Az elvárás szerint húsz kilométeren belül el kell érni minden települést. Mivel Győr és Veszprémvarsány között közel negyven kilométer a távolság, ez a legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy bevonjuk a mentésbe a veszprémvarsányi tűzoltó-egyesületet. Az együttműködési szerződést a közelmúltban írta alá az önkéntes szervezettel a győri tűzoltóság. Tovább javít majd a helyzeten, ha aláírják az előkészítés alatt álló szerződést a pannonhalmi egyesülettel is – magyarázta az igazgató.
A megye 115 működő tűzoltó-egyesületéből 39 kötött megállapodást az elsődleges működési körzet szerinti hivatásos tűzoltósággal.

– A bakonyi példa mutatja, hogy fontos a tűzoltó-egyesületek bevonása. Más, drágább megoldásnál egyszerűbb és anyagilag is könnyebben finanszírozható a hivatásos tűzoltóságok és a megfelelő felszereléssel, az elvárható szinten képzett emberekből álló települési egyesületek együttműködésének szorosabbá tétele – mondta Pesztenlehrer Lajos.
Az igazgató szerint egy község vagy kistérség – lehetőségei-

nek és szándékainak megfelelően – saját elképzelései szerint tudja fokozni biztonságát úgy, hogy a ráfordítások nem a nagy közös, hanem egy kisebb kalapba jutva a szűkebb közösség érdekeit szolgálják.
A hivatásos tűzoltók jelentős része él olyan településen, melyen egyesület működik, s nagy részük szívesen vesz részt ezek munkájában.
Így az ő képzésükre, járandóságukra fordított költségek megtérülése nem korlátozódik a szolgálati időre, hanem gyakorlatilag folyamatosan a lakosság segítségére vannak.

– A szorosabb együttműködést olyan megállapodások megkötésével tudtuk biztosítani, melyek alapján az egyesületek a saját működési területükön kívül is térítésmentesen igénybe vehetők a nagyobb tűz- és káresetek felszámolása érdekében. Természetesen akkor, amikor több egyidejű esemény kezelése meghaladja a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok erejét – tette hozzá Pesztenlehrer Lajos.

Az ezredes elmondta, hogy a 115 egyesület között számos olyan van, amelyekben az anyagi lehetőségek korlátozottak, s emiatt a technikai felkészültség nem éri el a szükséges szintet. Ezek támogatása szükséges lenne. Követendő példaként az ezredes a Lébényben működő egyesületet említette, amelyik néhány év alatt nőtt komoly szervezetté.
– A kezdeti nehézségeket leküzdve ma már két korszerű, tartályos gépjárműfecskendővel, személyenként biztonságos védőruhával és két légzőkészülékkel felszerelt egyesületként látja el vállalt feladatait a lébényi szervezet a fehér foltok egyikének lefedésével – említette végezetül Pesztenlehrer Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész napos gyöngybuli

Huszonnégy órás gyöngybulit szerveztek a hétvégén Gyarmaton az iskolásoknak. Tovább olvasom