Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tűzoltók: kénsav szivárgott, nádas-, fűrészportároló égett

Hat, kiemelten nagy tűzesethez, illetve vegyi mentéshez kaptak riasztást az idei első fél évben a megyénkbeli tűzoltók.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összeállította, hogy az idei első fél évben mely jelentős esetekhez kaptak riasztást.

Tűzeset egy győri üzemben

Június 21-én 3.46-kor érkezett a jelzés a műveletirányítási központba, az üzem portaszolgálatától, amely szerint az üzem területén tetőszerkezet teljes terjedelmében ég. A létesítmény rendelkezik tűzoltási tervvel, ennek megfelelően IV. kiemelt riasztási fokozatot állapítottak meg. Az elsődleges felderítés alapján öt vízsugár szerelését határozta meg a tűzoltás vezető, valamint fokozatot V. kiemeltre emelte.

A kárhelyszínen 8 gépjárműfecskendő és 10 különleges szer működött. A tűzoltás irányítása a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat a tűzoltás vezetés átvétele után csoportirányításban történt, a megyei tűzoltósági főfelügyelő, a győri tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint a szolgálatparancsnok szakaszparancsnokként tevékenykedett.
 
A győrszemerei önkéntes tűzoltó egyesület állománya a győri laktanya másodlagos biztosítását. A tűzeset során személyi sérülés nem történt, a raktárépület, valamint az üzem területén a dolgozók biztonságáról gondoskodtak, ez 22 főt érintett, valamint dolgozók létszámának ellenőrzése is megtörtént. A hatékony és gyors beavatkozás eredménye, hogy a tűz nem terjedt tovább a tűzoltó egységek a tüzet körülhatárolták.
Erős füstképződés keletkezett, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labor méréseket végzett, veszélyes anyag koncentráció nem mutatható ki a levegőből, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A tűz körülhatárolása 05 óra 13 percre gyakorlatilag a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által szerelt sugarakkal megtörtént. A tűz oltását a raktárcsarnok déli oldalán csak falbontással lehetett elvégezni, ami a későbbi erőgépekkel való raktárcsarnok kiürítésénél is szükséges volt. A gyapjúbálákat sugárfedezet mellett erőgépek hordták ki az udvaron kijelölt helyre, ahol a teljes oltása megtörtént. 11 óra 02 perckor a fokozatot II. kiemeltre visszaminősítették.

A beavatkozást a folyamatos nagymértékű hő terhelés, a látási viszonyok, a beomlott tetőszerkezet, a nagy mennyiségű éghető anyag, az épületszerkezetek nehezítették.

Az eset hosszan elhúzódott a tűzoltást nehezítő körülmények miatt, tűzoltói szempontból 2012. június 24-én 20 órakor került végleges felszámolásra. 


Nádas égett Dunaszegen május 20-án

Május 20-án 9.43-kor lakossági bejelentés érkezett a Műveletirányítási Központba, a győri egységeket riasztották Dunaszegre a Fő út 70. szám mögé. A jelzés alapján 100 négyzetméteren nádas égett. A fokozatot az ügyeletes tiszt a Pajzs programba bevitt adatok alapján I. Kiemeltként határozta meg, a győri egységek két darab gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval megkezdték a helyszínre a vonulást. Ezzel egy időben az ügyeletes a Kunszigeti Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is riasztotta.

Az egységek a beavatkozást kézi szerszámokkal és vízsugárral megkezdték a jelzett helyen, ahol az előzetes felderítés alapján kb. 2 hektáron égett a nádas.

10.09-kor a szolgálatparancsnok a terület nagysága és megközelíthetetlensége miatt a riasztási fokozatot IV. kiemeltre emelte. Ezzel egy időben a tűz által okozott erős füstképződés miatt 10 lakásból 43 főt ideiglenesen kitelepítettek. A riasztási fokozat alapján a műveletirányítási tiszt riasztotta a győri katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelőjét, a mosonmagyaróvári tűzoltó egységeket, akik a vonulást egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval megkezdték.

Továbbá riasztotta Csorna hivatásos tűzoltó egységet, Győrszemere Önkéntes Tűzoltó Egyesületét, Börcs Önkéntes Tűzoltó Egyesületét, Dunaszentpál Önkéntes Tűzoltó Egyesületét, Lébény Önkéntes Tűzoltó Egyesületét, Mosonszentmiklós Önkéntes Tűzoltó Egyesületét, Ásványráró Önkéntes Tűzoltó Egyesületét. A kárhelyen kb. 15 hektáron nádas égett.

A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat a tűzoltás vezetését átvette, a helyszínen a tűzoltás vezetése csoportirányítással működött, a terület nagysága miatt az erők megoszlottak, mivel több kárhely volt.
Az eset felszámolásában közreműködtek a rendőrség (kitelepítés, területzárás) és a mentőszolgálat (helyszíni egészségügyi biztosítás) egységei is.

A Téti Önkéntes Tűzoltó Egyesület állománya másodlagos segítségnyújtás céljából a győri laktanyában tartózkodott, amíg a hivatásos egységek a kárhelyen végezték a tűzoltási munkálatokat.

13.46-kor a lakosságvédelmi intézkedéseket megszüntették, a lakók visszamehetek a lakóhelyükre.

14.26-kor a tűz körülhatárolása megtörtént, 15.05-kor a tűzet eloltották, majd az utómunkálatokat folytattak.

16.17-kor az egységek a munkálatokat befejezték, a terület kezelését végző Fertő-Hanság Tájvédelmi Körzet képviselőjét értesítették a tűzesetről. A kerületvezető erdész értesítése is megtörtént, ha esetleg visszagyulladás következne be, a területet figyelőszolgálattal biztosítja.

A tűzeset felszámolásában jelentős segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltó egyesületek, amelyek 6 gépjárműfecskendővel, 1 csapatszállító gépjárművel és 30 fővel avatkoztak be.

A tűz keletkezési okát még vizsgálják, anyagi kár mértéke nem meghatározható.

Soproni tűzeset

A Sopron, Ipar körúton egy bútorgyár fűrészportároló betonsilójában keletkezett tűz.

A jelzés 2012. június 20-án 8 óra 37 perckor érkezett a soproni híradóügyeletre. A létesítmény tűzoltási és műszaki mentési tervvel rendelkezik, ezért a fokozat IV. kiemeltben határozták meg. A betonsiló kitárazó szerkezetére 1 darab vízsugár került megszerelésre, mellyel a tűzet oltották, valamint további 2 darab vízsugár a betonsiló hűtésére. A tűz nem terjedt át a silón kívülre, viszont gondot okozott a siló hűtésén kívül a kiürítés, a kitárazó berendezés külső elektromos megtáplálása nem vezetett eredményre, mert a kitárazó berendezések nem bizonyultak működőképesnek.

A betonsiló oldalán található kb. 160 x 70 cm méretű nyíláson a helyszínre érkező erőgép nem tudott megfelelően tevékenykedni.
2012. június 21-i napon a siló belsejében a fa forgács és fűrészpor továbbra is izzott, illetőleg a megduzzadt körülbelül 600 m3 mennyiségű forgács egy „dugót" képezett a siló belsejében, mely nem tette lehetővé a ki tárazást. A tűzoltásvezető 2 darab kihordó csigát és 2 darab munkagépet, árokásó kanállal kért a helyszínre. A siló külső hőmérséklete a felderítés során 24-30 C fok hőmérséklet között ingadozott.

A kiérkező munkagépek megkezdték a siló kitárazását, aminek következtében a kanál elérte az izzó gócok alsó részét, mely következtében friss oxigénhez jutott a forgács így erőteljes lobbanással begyulladt a silóban a forgács. 2 darab telepített targoncás vízágyút állítottak a nyílás közvetlen közelébe, ott azok felügyelet mellett önállóan dolgoztak.

A telepített vízágyukat hevederekkel az árokásó kanálra erősítették és behelyezték a siló belsejébe, és 10 bar nyomáson kötött sugárral kezdték meg a forgács ellazítását és a tűzoltást. Az alkalmazott taktika hatékonyan működött és körülbelül 4 óra elteltével a silóban lévő teljes forgács és fűrészpor mennyiség kitárazása és oltása megtörtént.
Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Az érintett gyár területről a munkásokat az káreset első napján hazaengedték, a további napokban már tudták folytatni a munkát, mivel a terület biztonságos volt.

Jelentős iparbiztonsági események

2012. március 12-én Győr belvárosában a Szigethy Attila úton egy küldeménydarabos (háztartási tisztítószerek) szállítást végző sofőr a 7,5 tonnás gépjárművel, az út menti betonszigetre félreállt telefonálni. A gépjármű jobb hátsó kerekével egy beton akna fedélen állt meg, ami a terhelés alatt beszakadt és a kerék tengelyig az aknába süllyedt. A tehergépjárművet a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség egységei daru segítségével kiemelték az aknából. A baleset során a szállított veszélyes áru csomagolása nem sérült, veszélyes áru nem került a szabadba. A baleset kivizsgálása során megállapításra került, hogy a szállítás megfelelt az ADR jogszabályi előírásoknak, ezért a balesettel kapcsolatosan Igazgatóságunk részéről eljárás nem indult. A műszaki átvizsgálást és az ADR baleset kivizsgálást követően a tehergépjármű továbbhaladt.

Az egyik vasúti veszélyes áru szállítási baleset 2012. március 24 –én, Mosonmagyaróváron történt. A MOTIM rendező pályaudvar II. vágányára a veszélyes áru szállítója által beállított vasúti tartálykocsi oldalán keletkezett repedésből, a szállított kénsav szivárgását észlelték. A helyszínre érkező beavatkozó egységek a szivárgó veszélyes anyagot kármentő edényben felfogták, ezzel megakadályozták a veszélyes anyag talajra történő további kifolyását.

A helyszíni intézkedést követően a szerelvényt bevontatták a címzett telephelyére és azonnal megkezdték a sérült tartálykocsi lefejtését. A helyszínen megállapításra került, hogy a kifolyt anyag mennyisége kb. 50-60 liter kénsav. A baleset helyszíni vizsgálatát követően, a szállításban résztvevők felelősségi körének megállapítása érdekében az eljárás megindításra került.

Az eljárást végzéssel megszüntették, mivel a tartály szállítás közbeni műszaki meghibásodása okozta a kénsavfolyást. A balesetet észlelő és a hatóságnak bejelentő Németh Erik Attila tanuló 2012. április 20-án, a Győrben megrendezett Polgári Védelmi Eskütételi ünnepség, valamint a II. Mentőszervezetek Országos Seregszemléje megnyitó ünnepsége alkalmával a főigazgató elismerő oklevelét, valamint ajándékjutalmat vehetett át. Az elismerésben részesített tanuló a bejelentésével hozzájárult a mielőbbi lakosságvédelmi intézkedések végrehajtásához, illetve a további környezeti károk mielőbbi megfékezéséhez.

A másik vasúti veszélyes áru szállítási baleset 2012. június 19.-én, Győrben történt a rendező pályaudvar területén történt. A pályaudvar IX. vágányára a veszélyes áru szállítója által beállított hipoklorit oldatot szállító tartálykocsi lezárt dómfedelén keresztül folyt a veszélyes áru a rendező pályaudvar vágányaira.

A folyás okának kiderítése érdekében hatósági eljárást kezdeményeztünk az áru töltőjével szemben.  A helyszínre érkező beavatkozó egységek a szivárgó veszélyes anyagot kármentő edényben felfogták, ezzel megakadályozták a veszélyes anyag talajra történő további kifolyását. A helyszíni intézkedést követően a kocsit bevontatták egy mellékvágányra, ahol a MÁV Zrt. Vegyi elhárító szolgálata a dómfedél tömítését kicserélte és a szivárgást megszüntette. A baleset kivizsgálását követően a feltárt szabálytalanságok elkövetéséért a szállításban résztvevők felelősségi körének megállapítása érdekében az eljárás megindításra került, jelenleg is tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baby-bumm a győri állatkertben - videó

Megszületett a kislajhár, aki azóta is anyja hasán csimpaszkodik, csütörtök reggel pedig egy zebracsikó, valamint egy alomnyi ázsiai kiskarmú vidra látott napvilágot. Tovább olvasom