Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tüzes kályhamesék a múzeumban

Győr - Mesélő múzeumba várják a vendégeket a hétvégén. A cserépkályha-történeti kiállításnak otthont adó Fruhmann-házban – többek között – „tüzes" történeteket, dalokat hallgathatnak, kályhacsempét faraghatnak, festhetnek a látogatók.
A múzeumok hagyományos őszi fesztiválján – október 11-én – nyílt nappal várják az érdeklődőket a győri cserépkályha-történeti gyűjteményben. Az idei rendezvény középpontjában a jeles Fruhmann kályhásdinasztia, az állandó kiállításnak otthont adó Kiss János utcai lakóházuk és műhelyük története áll.

– Úgy gondoltuk, hogy a családról, az épületről – a bemutatott tárgyak mellett – a mesék segítségével tudunk a legszínesebb, legteljesebb képet adni – nyilatkozta lapunknak Csécs Teréz, a Xántus-múzeum igazgatóhelyettese. – Szeretnénk, ha a programokban felnőtt és gyerek egyaránt örömét lelné. A hagyományteremtő első alkalommal végigsétálva a kiállítás három hangulatos részén a látogatók – többek között – a kályhaépítés és -restaurálás folyamatával ismerkedhetnek, a gyerekek közben a tűzzel, az otthon melegével, kályhával kapcsolatos meséket, történeteket hallgathatnak, Andersentől a magyar népi mondókákig. Akinek kedve tartja, saját kályhacsempét faraghat gipszbe, maga által alkotott mintával festheti meg, vagy a gyűjteményben található motívumokról készíthet lenyomatot.

Csécs Teréz igazgatóhelyettes úgy nyilatkozott: szeretnék, ha a cserépkályha-történeti gyűjtemény az élmény múzeuma lenne. Fotó: H. Baranyai Edina
Csécs Teréz igazgatóhelyettes úgy nyilatkozott: szeretnék, ha a cserépkályha-történeti gyűjtemény az élmény múzeuma lenne. Fotó: H. Baranyai Edina

Csécs Teréz elmondta: a mesélő múzeumba meghívtak és várnak olyan győrieket, Győr környékieket is, akik valamilyen történetet, anekdotát őriznek Fruhmann Antalról, a legendás kályhásmesterről. Az emlékezéseket a múzeum munkatársai rögzítik és a jövőben – két másik dokumentumalkotással együtt – vetíteni fogják a látogatóknak.

– Azt is tervezzük, hogy a kályhamesékből – iskolások tolmácsolásában – hangzóanyag készülne, amely a múzeum információs pultjánál, illetve honlapunkon (www.kalyhamuzeum.hu) meghallgatható lesz. A cserépkályha-történeti gyűjteményünkben ugyan a múltat őrizzük, de kézművesalkalmakkal, a kályhamesékkel, emlékezésekkel az életet, a jelent is rendszeresen szeretnénk idevarázsolni a falak közé.

Nyílt nap

A Múzeumok Őszi Fesztiválján október 11-én 10-től 18 óráig nyílt napot tartanak a Fruhmann-házban. Gyermekfoglalkozásokra, óránként szakvezetésre várják a látogatókat. Délután, 15-től 18 óráig a Fruhmann Antalról emlékezők történeteit hallhatják és rögzítik a múzeumban.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bukkantak Eva Rhodes nyomára a nyomkereső kutyák

Bőny-Szőlőhegy - Hiába kereste 80 rendőr Eva Rhodest Bőny-Szőlőhegy 12 négyzetkilométeres körzetében… Tovább olvasom