Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tűz pusztított egy marcalvárosi panelházban

Egy tűzhelyen hagyott olajosserpenyővel felgyújtotta egy győri férfi szombaton élettársa panellakását. A férfi súlyosan megégett, a tízemeletes házban mintegy tizenhétmillió forintos kár keletkezett.
Kattintson a képre >> A tűz a hatodik emeleten keletkezett.
Hétfő délután a Mécs László u. 12. számú ház közös képviselője, Kalmár László már végiglátogatta a tűzben kárt szenvedett lakásokat. Ünnep lévén nem tudott intézkedni, ma kora délelőttre várják majd a kár felmérésére és azok elhárítására a szakembereket, az ablak- és ajtócserékre például. A Szeredi Andrea teljesen kiégett lakása fölött lakó Sliszky Zoltánné még mindig azt fájlalta, hogy az alatta lakók nem kiáltottak, sikongattak segítségért.

Már csak azért is, hogy a fölöttük lakók le tudjanak menekülni. Szeredi Andrea is hazament a teljesen tönkretett otthonába, vigasztalhatatlan azért, amilyen kárt okozott neki és a háznak is élettársa. Kiss Attila állapotáról hétfőn este a Petz Aladár megyei kórház égésplasztikai osztályán nem adtak felvilágosítást, hivatkozva a beteg személyiségi jogaira, és hogy a beteg nem hatalmazta fel őket a közlésre. A Kisalföld értesülése szerint Kiss Attila a végtagjain, a testén és a fején is égési sérüléseket szenvedett, állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A Győr-Marcalváros II., Mécs utca 12. hatodik emeletén lakó Szeredi Andrea a házuk előtti füves területen tartott lovasjátékokban gyönyörködött szombat délután kilencéves kislányával. Amikor vége lett a lovasfelvonulásnak, az asszony bevásárolni ment a Tescóba. Amikor hazaért, élettársa, Kiss Attila a háromszobás lakás hálójában tévézett. – Mi ez az égett szag? – kérdezte az asszony, mire a férfi: nem érzi a füstöt. A hölgy ekkor kiment a konyhába, s azt látta, hogy az égve hagyott tűzhelyen egy edényben belobbant a felhevült olaj.

Az asszony hívta a tűzoltókat, de éppen foglalt volt a számuk. Szeredi Andrea a továbbiakat már csak testvéröccsétől tudja, akinek az élettárs akkor mondta el a történteket, amikor a mentők vitték le a házból. E szerint a férfi, látva, hogy ég az olajtartalmú edény, ki akarta vinni azt a lakásból, hogy az ajtó előtti kövezeten könnyebben kihűl. A forró, lángoló edényt azonban kiejthette a kezéből, s attól lángra lobbant az előszoba műanyag padlója. Kiss Attila ekkor éghetett meg.

Szeredi Andrea a futótűzként terjedő lángok elől, ahogy volt, zokniban menekítette ki a lakásból és le a házból kislányát.
A győri tűzoltók percek alatt a helyszínen voltak, s el sem tudták képzelni, miként terjedhetett oly szélsebesen a tűz a hatodik emeleten, hiszen konyhatűzre számítottak. Óriási erőket mozgósítottak, mert kiderült, a hatodik emeleti lakásból kitóduló sűrű füsttől a felső szinteken lakók a felvonóig sem tudtak eljutni. A súlyos égési sérüléseket szenvedett Kiss Attilát és a felső szinteken lakókat a tűzoltók mentették ki a házból. Dévényi Dávidot kislányával együtt a nyolcadik emeletről hozták le. „Idegtépő perceket éltünk át" – mondta az apa. Az őket lehozó tűzoltó szavaival: „Hihetetlen, hogyan remegett a szegény kislány a karomban."

Balogh József polgármester szinte a tűzoltókkal egyszerre érkezett a helyszínre. Még tartott az oltás, amikor hívására ugyancsak odaérkezett Janicsek Tibor, az Inszol igazgatója. Akkor ugyanis még attól kellett tartani, hogy akár több otthon is lakhatatlanná válik, s gondoskodni akartak a családok elhelyezéséről. (Szeredi Andrea és lánya ideiglenesen a nagymamához költözött, az ő elhelyezésükről ma döntenek majd.) A Szeredi-lakás fölötti Sliszky családnak csak az egyik szobája égett ki, a füstös otthonban persze így sem könnyű várni a bejárati ajtó és az ablak cseréjét.

Sliszky Zoltánné:

„Munkásemberek vagyunk, egy élet munkája veszett majdnem teljesen kárba. Ki leszünk szolgáltatva a biztosítónak, csak reménykedni tudunk a megértésben." Hasonlóképpen, tehetnénk hozzá, mint az ötödik emeleti Nagy Nándor családja, az ő otthonuk ugyanis az oltásban árvízi módra elázott.

Tizenhétmilliósra becsült kár

A Mécs utca 12-es házsoron fél éven belül a mostani volt a harmadik lakástűz, ez volt a legsúlyosabb és legveszélyesebb. Az oltást vezető Kuti Rajmund tűzoltó főhadnagy mintegy tizenhétmillió forintra becsülte a lakásokban és az épületben keletkezett kárt. Marcalvárosban több százan voltak tanúi a győri tűzoltók nagyon fegyelmezett, áldozatos mentési munkájának.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőnek Győrben a bérek

Valamennyi győri közalkalmazott bére 6 százalékkal nő július 1-jétől – döntött csütörtökön a… Tovább olvasom