Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tűz az égetőmű mellett

Győrött a veszélyes hulladékok égetésére létrehozott bácsai üzemet évek óta gyanakvással figyeli a környék lakossága. A hulladékégető szomszédságában, az úgynevezett „gumitavaknál" létesített másik üzemben, a Biokomplex Kft. telephelyén a napokban tűz ütött ki.
Gépházként üzemelt: A részben leégett épületből magasodó kémények sem hatnak nyugtatólag a helybéliekre.
A helyiek figyelmét nem kerülte el a baleset, különösen, hogy a két cég tulajdonosi köre hasonló.
Lapunk a győr-bácsai Zöld Erő környezetvédelmi egyesület tagjaitól értesült az esetről. Pénteken délután a Biokomplex telephelyén tűz ütött ki, a gumitavak mellett álló üzemépület jelentősen károsodott, tetőszerkezetének egy része leégett. A településrészen lábra kapott szóbeszéd szerint a tűzesetre az előző nap az üzembe szállított és már a bácsai közútra is kicsorgott veszélyes hulladék sürgető ártalmatlanítása közben került sor. – A fokozottan tűzveszélyes anyaghoz nagy sietséggel adott reagens hatására a vegyülék lángra lobbant – vélték tudni a jól értesültek.

Az aggódó bácsaiakat a veszélyeshulladék-égetőmű által esetleg kibocsátott egészségre ártalmas gázokon túl azért foglalkoztatja a gumitavak mellett létesített másik korlátolt felelősségű társaság tevékenysége – elhasználódott ásványiolaj-származékok, „fáradt olaj" semlegesítése –, mert értesüléseik szerint a háttérből ugyanaz a budapesti tulajdonos, Kálmán János irányítja mindkettő tevékenységét. Értesülésüket Vargáné Matláry Eleonóra kis kiigazítással megerősítette.

– Kálmán János a tulajdonosa annak a kft.-nek, amelynek tulajdonát képezi a Győri Hulladékégető Kft. – mondta. Állítása szerint a csütörtökön kismértékű közúti szennyezést okozó szállítmány nem a Biokomplex Kft.-hez, hanem hozzájuk, az égetőműbe érkezett. Egyszerű pakuráról van szó, amelyből hosszabb idejű tárolás során üledék válik ki. Ezt az üledékes pakurát szállították csütörtökön az égetőműbe ártalmatlanításra, egy sérült hordóból ez csöpögött a bácsai közútra.

Krémerné: Mi lett volna ha robban?
Keller Ernőné, a gumitavak melletti üzem, a Biokomplex Kft. ügyvezetője nem szívesen nyilatkozott a tűzesetről. Végül elmondta: az üzemviteli épületben, karbantartási munkák során egy köszörűszikrától a közelben található „flotatum" meggyulladt, ettől lobbant lángra az épület. A flotatum ásványi olaj eredetű hulladék vegyszeres kezelése során keletkezik. Az épületből magasodó három kéményt már nem használják, mivel a fűtési energiát a szomszédos égetőműtől kapják.

A győri önkormányzat környezetvédelmi ügyekért is felelős alpolgármestere Dömötörné Holeczky Judit. Az esetről kedden este szerzett tudomást, tegnap már asztalán volt a tűzoltóság jelentése. Eszerint a gépházként használt épület egy új berendezés üzembe helyezése során használt gyorsvágótól lobbant lángra. A kár több tízmillió forint. Az esethez a bácsai Zöld Erő egyesület nevében lapunkat értesítő Krémer Józsefné csak annyit fűzött: mi lett volna, ha az üzem közelében, zárt tartályban tárolt veszélyes anyag felrobban?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves szülői tiltakozás

Két megszüntetésre ítélt győri középiskolában, a Rejtőben és a Petzben tartottak tegnap rendkívüli… Tovább olvasom