Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Tutajszínház-akció a Rábáért

A Bilibáncs Alapítvány összefogást szorgalmaz a Rába megmentésére. A vízügyi igazgatóság vezetője szerint kár elsiratni a folyót.
A folyó Rábacsécsénynél
A kiszáradás veszélye fenyegeti a Rábát, vélekedett érdeklődésünkre Györe Gabriella. A rábapatonai Bilibáncs Alapítvány munkatársa szerint ez azért elszomorító, mert a Rába nagyrészt eredeti, vad állapotában kanyarog. Kiválóan alkalmas vadvízi evezésre, de az utóbbi évek tartósan alacsony vízállása lehetetlenné teszi a vízi túrázást, és veszélyezteti a környezetében élő ritka és védett növény- és állatfajokat. Nyolc Rába-parti település összefogásaként erre akarták felhívni a figyelmet a tutajszínházzal is, ami az időjárás és a vízszint miatt – szó szerint – zátonyra futott. Végül a jelképes tutaj egyedül Rábacsécsényben tudott „ kikötni " . Györe Gabriella elmondta: ősszel fórumot terveznek, ahová az érintett települések, a természetvédelem és a vízügy képviselőit szeretnék meghívni.

Él a vízkorlátozás

Nem kifogásolja a Bilibáncs Alapítványhoz hasonló civil kezdeményezéseket Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, ám szakmai szempontból másként látja a Rábán kialakult helyzetet.
– Sokan emlegetik, hogy nem látták még ilyen alacsonynak a Rába vizét. Sajátos emlékezet: időszakonként pedig előfordul, hogy kicsi a Rába vízhozama. Most például fele – napi hét köbméter másodpercenként – az augusztusra megállapított „kisvíznek" . Emiatt a vízügyi igazgatóság vízkorlátozási tervet készített a Rábára, amely néhány napja lépett érvénybe, többek között a Kis-Rába öntözőrendszerén – tájékoztatta lapunkat Janák Emil.

Nem kell lélekharang

– Kár megkongatni a lélekharangot a Rába felett. Kár elsiratni a folyót, mert a vízügyi igazgatóság már kezdeményezte a Rába folyógazdálkodási tervének elkészítését. Ennek keretében az érdekeltek, így a civil szervezetek véleménye alapján is szeretnénk a folyóval kapcsolatos igényeket tisztán látni és ahol indokolt, a beavatkozásokat közösen megfogalmazni. Fontos a természetvédelem követelményeinek és a vízi túrázás feltételeinek megteremtése is. Egyébként a természet mindig meggyógyítja önmagát, ha hagyják. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a természet ismeri a szélsőségeket: néha áradásokkal, most pedig a kevés csapadék miatt aszályos időkkel kell számolnunk. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művésztelep: Idén is volt

Élénk a vendégjárás a városban. Pénteken és vasárnap nyílt képzőművészeti kiállítás Győrött.… Tovább olvasom