Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Tüskék és vadhajtások

Bende Ildikó színésznőről közismert, hogy nem csak a színházba járó közönség ismeri.
Három évtizeddel ezelőtt, december 13-án azt írta a Kisalföld: „Szívélyes meghívó invitált a győri Petőfi Sándor Ifjúsági Házba Bende Ildikó Tüskék és vadhajtások című szatirikus műsorára."

Bende Ildikó
A színésznőről közismert, hogy nem csak a színházba járó közönség ismeri: gyermekek, generációk sora nevelkedett rendhagyó irodalomóráin, önálló műsorain. A nagy sikerű Tüskék és vadhajtások című műsorról, amelyet többek között Baranyi, Váci, Ladányi, Képes műveiből állított össze a művésznő, ezt írta Bodó László a Kisalföldben:

„A Tüskék és vadhajtások a fiatal színésznő kicsit kesernyésen szomorú »udvari bolond« vonásait rajzolják meg. Az udvari bolond általában nagyon is okos valaki, aki humorba tudja öltöztetni, s ezáltal elfogadhatóvá tudja tenni még királyoknak is az olykor nagyon nyers valóságot. Mivelhogy Bende Ildikó fiatal színésznő, korunk fonákságait tűzi a szatíra hegyére."

A színésznők kora titkos, ezért elég legyen annyi, hogy Bende Ildikó éppen harminc éve volt „ifjú tehetség". Azóta él Győrben, s rendhagyó irodalomóráira ma is számítanak az iskolák. Játszik a Sógornőkben és a Holle Anyó meseszínháznak is sokat dolgozik.

– Kecskeméten kezdtem a Tüskék és vadhajtásokat, Győrben egy vagy két évig ment. A társadalmi egyenlőtlenségek akkor egyre ijesztőbbek voltak, s magam is meglepődtem, micsoda könyvtárnyi az irodalma gazdagsának és szegénységnek – mondja a színésznő, aki igen meleg szívvel emlékszik vissza arra, amikor az önálló esttel Balatonfüreden lépett fel, s a véletlenül ott tartózkodó Mensáros László is megtekintette az előadást. A színész szerint megdöbbentő volt, ahogy a győri ifjú tehetség kontaktust teremtett a közönséggel.

Bende Ildikó szerint ma már nincs olyan igény az önálló estekre, mint a hetvenes években, amikor egy Centrum Áruház kiváló közönséget tudott becsalogatni. A vállalatok a zenés, vidám produkciókat kedvelik. Mindezt azonban felváltották a rendhagyó irodalomórák, amelyek – mivel diákok jelentik a célközönséget – talán még fontosabbak az önálló esteknél – véli Bende Ildikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyészettől megmentett múlt

Harmincmillió forintos beruházás eredményeként néhány hónap alatt megújult az Enessey–Tschórl kúria, ahol a XIX. században gyakran tartottak vármegyegyűléseket. Magyarországon néhány ével ezelőtt hirdette meg a kormány azt a kastélyprogramot, amelynek az volt a célja, hogy az épített örökségünk részét képező évszázados kastélyok, kúriák állami segítséggel megújuljanak. Tovább olvasom