Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Turizmus: gyengült Sopron, Győrben erősebb az idegenforgalom

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, amire az év első öt hónapjában: Győrben erősebb az idegenforgalom, mint Sopronban.
„Nemrégiben előfordult, hogy a hét közepén nem volt egyetlen szabad szoba az egész városban. A tavalyi év második felétől markánsan nő a forgalom" – mondta megkeresésünkre Horváth Ottó, a győri Rába Hotel igazgatója. A szakember szerint nem arról van szó, hogy a Rába-parti város hirtelen a klasszikus értelemben vett turisták kedvelt célpontjává vált – bár ebből a szempontból is érezhető némi előrelépés –, a bővülés ugyanis egyértelműen az Audi gyárépítésének és a beszállítók fejlesztéseinek, s az ezáltal rövidebb-hosszabb időre – például Németországból – ideérkező embereknek köszönhető.

A soproni Fő térre is elkerekeztek tegnap azok a fiatalok, akik a franciaországi Chamonix városba tartanak, hogy megmásszák a 4810 méter magas Mont Blanc-t.
A soproni Fő térre is elkerekeztek tegnap azok a fiatalok, akik a franciaországi Chamonix városba tartanak, hogy megmásszák a 4810 méter magas Mont Blanc-t.

Nem véletlen, hogy a győri szállodák, panziók számára nem a hétvége, hanem a kedd–csütörtök a legerősebb. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 53 ezer vendég 130 ezer éjszakára szállt meg idén május végéig Győrben. Utóbbi adat 42 százalékos növekedést takar 2011 azonos időszakához képest, pedig már tavaly is egyötödös emelkedést jegyeztek fel. Ha így megy tovább, a vendégéjszakák száma az év végéig elkerülheti a 400 ezret – ilyenre a rendszerváltás óta nem akadt példa.

Persze olyanra sem, hogy Győr megelőzze Sopront az idegenforgalmi mutatókban, márpedig most 1989 óta először ez a helyzet. A KSH szerint a határvárosban harmadával kevesebb szállás kelt el az év első öt hónapjában az egy esztendővel korábbinál, ami szám szerint kis híján 110 ezret jelent. Az idei lehet a soproni szállásadók legrosszabb éve az utóbbi két évtizedben.

Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketingigazgatója Sopron visszaesése mögött három okot lát. „A várost rosszul érintette a belföldi szabadidős turizmus gyengülése. A gyógy- és wellness-szállók ugyan jól teljesítenek az országban, csakhogy ilyenek nem jellemzők a településen. Emellett a Széchenyi-pihenőkártya egyelőre nem generál olyan forgalmat, mint korábban az üdülési csekk" – magyarázta a szakember.

Sándorfi Róbert, a patinás soproni Hotel Lövér vezetője ezzel egyetértve még egy szempontot említett, ami – jegyezte meg – számára a legfájóbb. „A szállóvendégeknek általában tetszik a város, de Sopron az elmúlt években nagyon keveset tett azért, hogy idevonzza a turistákat. Rendezvényturizmus szinte nem létezik, az események közül pedig egyedül a VOLT Fesztivál számottevő turisztikai szempontból. Fejleszteni kellene a város internetes oldalát is. Nekünk, szállodásoknak ugyan vannak közös akcióink, próbálkozásaink, de az önkormányzat nélkül korlátozottak a lehetőségeink – és itt nem elsősorban pénzről, hanem közös munkáról beszélek. Sajnos a turisztikai desztináció menedzsment – afféle turisztikai önkormányzat – létrehozására irányuló pályázat sem lett sikeres" – hangsúlyozta Sándorfi Róbert.

Ő úgy látja, a soproni idegenforgalmat rendkívül sebezhető állapotban érte a gazdasági válság, ami visszavetette az ott meghatározó belföldi turizmust, de megfelelő lépésekkel, összefogással a kedvezőtlen hatások mérsékelhetők lennének.

Olvasóink írták

 • 19. caszablanka 2012. július 14. 14:52
  „Helyi fanyalgóknak csak azt tudom üzenni , hogy úgy látom sokan nem is ismerik városunk és annak közvetlen környéke történetét, szépségeit, talán azért mert még ők sem látták sohasem. Ez azonban nem csak mindig a " másik ember hibája " Persze akinek a látnivaló, a program az csak az autóval való közlekedésből és a közvetlen látnivalóból áll, annak valóban igaza van. Szerintem régebben sem volt több propaganda, meg több reklám, csak a számitógép világában kezdett az ember elkényelmesedni. Ez a mai világban már komoly probléma.Amit itt felsorolt " issimus " ott nincs olyan hely, ahol egy helyszin két napot is szerepelne. Sopront nem lehet Béccsel összehason-
  litani.
  Egy -egy müemlék mellett el lehet menni gyorsan is és ugy is ,hogy azt megnézzük, esetleg történetét megismerjük.Sok könyv és térkép kapható Sopron és környékéről. Ott van a csodálatos hegyvidékünk. Több napos programot összelehet állitani, mindig más érdekességgel.Igaz,hogy ehhez kell egy kis kondi,meg akaraterő.
  Sokan Sopronból is ugy gondolják,hogy a Lővérek a Dalos hegynél véget ér. Brennberg,Görbehalom,Hidegvizvölgy,Hermes,Kecske patak völgye, Dudlesz erdő, stb. Ma már átjárható a határ.
  Temérdek látnivaló, egy egy utcán akár egy fél napot is el lehet gyönyörködni. Én mint tősgyökeres soproni ma sem tudok betelni a város szépségeivel. Sok ismerősömet szoktam kalauzolni Sopronban és ők is ezen a véleményen
  vannak. Persze akinek semmi nem tetszik ,vagy a " szomszéd kertje mindig zöldebb" !! Az tény ,hogy más lett a
  világ. Azon azonban mindig elcsodálkozom , hogy van olyan ember , aki nem talál magának Sopronban programot vagy látnivalót, elfoglaltságot - ilyen jó sétákat tenni, ilyen szép aránylag zöld várost viszonylag kis helyen látni - ott szerintem valamit értékrendi problémák lehetnek. Egyébként ezen dolgokat ugy mondom,hogy Európa sok országát és városát bejártam, és Sopronnál kisebb kevésbé szép helyein is megtaláltam a szépet a látnivalót, igaz azt sokszor esetleg keresni kellett, de ez nálam nem volt probléma. És szerintem az emberke többsége igy van ezzel. A mai felgyorsult világban csak rohanunk, pedig gyalog , esetleg több helyre bekukkantva, nem mindig ahol a papok táncolnak , lehet sok érdekeset felfedezni .
  Ez az én véleményem nem biztos, hogy mindenki igy látja.Sok olyan ismerősőm van Sopronban , aki sajnos sok mindent még nem látott, előbb jár a trópusokon, vagy Afrikában, mint a soproni helyekben, vagy a Fertő
  osztrák oldaláról nem látta , milyen győnyörü ez a táj. El kell menni mindegyik soproni kilátóhoz, - Károly kilátó,Sörházdomb, Magasbérc, Köveshát , Várhely, Kecske hegy, Hubertusz kilátó - mindenhonnan más oldalát látni a tájnak és újat lehet felfedezni. - Persze javitanivaló igy is lenne, de ne legyünk pesszimisták.”
 • 18. Balajobb 2012. július 12. 15:52
  „17. Igen, Sopron a szálláshely és a javasolt 9 napos programból 8 külföldre vezet. EZ SOPRON! A hírnéven kívül semmi vonzó attrakció nincsen. A régi hírnéven kívül egy nagy semmi!”
 • 17. issimus 2012. július 12. 12:27
  „Odenburg!

  7-9 napos program:

  1. nap A Kekfranskos videk megtekintese Deutschkreutzban, hajtanytura
  2. nap Falunezes Eisenstadtban utana a Forchtensteini var megtekintese
  3. nap Kirandulas Wienbe, egesz napos varosnezes.
  4. nap Rusti falunezes, hajokazas a Ferö osztrak oldalan
  5 nap Fogaskereküvel fel a Schnebergre a soproni parnomara megtekintese
  6. nap Turazas a Semmeringen
  7. nap Nyari bobozas es rollerezes Sankt Coronan
  8.nap Bratilslavai varosneves, kirandilas Diviny-be es a varromok megtekintese
  9. nap Seta Sopronban

  Idö hianyaban egy-ket programot kihagytam!”
 • 16. odenburg. 2012. július 11. 22:45
  „Egri ismerőseim a 90-as években nyaraltak Sopronba és az idén, unokákkal érkeztek és nagyon csalódottan utaztak haza,
  Semmi változás a Lövér fürdőben, a fertő tó iszapos élvezhetetlen, elmentek Balfra - hátha ott lesz minőség és wellness hát nem volt ..
  a Várkerületen minimális változás ,gyerekeknek , turistáknak semmi program .
  A Deák tér tetszett nekik ,ennyi.
  A 4. naptól már Ausztriában a Fertő tónál a falusi wellnessben és a hegyekben költötték a pénzüket.
  Talán az Anger réten 84-es nemzetközi út mellett nem szeméttelepet kellene létesíteni, hanem egy szabad idő parkot fürdővel!
  Gyerekkel érkező turistáknak milyen élménnyel teli programot lehetne ajánlani Sopronban, 7-10 napra -mert én nem tudtam semmit mondani.”
 • 15. korosp 2012. július 11. 17:36
  „Akik nem látják, hogy a Deák teret mennyien szeretik, azok vagy vakok, vagy FIDESZ-es papagájok...”
 • 14. soproni 2012. július 11. 14:24
  „9. ÁrtatlanBárányka! Azért mert neked valakid ott lakik,még nem kell általánosítani.Ja igen......és tényleg nagyon csórók lehetnek azok,akik Sopron legpatinásabb ,különösen kiemelt negyedében képesek megvenni ház árakon lakásokat.A hamarosan elkészülő régóta üresen álló "Tálos" házban kialakított luxuslakásoknak köszönhetően pedig még jobban fog gyarapodni az elit családok száma,mert egyszerű embereknek esélyük sem lesz a vétel ár kifizetésére.”
 • 13. prakker 2012. július 11. 14:14
  „Aki azt állítja, hogy Sopron város vezetősége nem tett semmit a turizmus érdekében annak igaza van!
  Illetve annyit tett, hogy betelepíti a keleti országrészből ide "menekült romákat, csak azért, hogy biztosan elkerüljék a külföldi turisták Sopront. Igaz lehet rájuk nézve is az Öszödi beszéd.”
 • 12. issimus 2012. július 11. 12:49
  „Elmenyfürdö, raliverseny, bringaverseny meg programok kellenenek ide. Ki kene hasznalni a soproni dombsag adta lehetösegeket. A uitya nem jön ide bringazni , mert a TAEG tiltja a bringas turizmust, max egy-ket magyar vetödik ide, akit beutalt az orvos, vagy a hitgyülis szallodaba foglal akcios hetveget.”
 • 11. intar 2012. július 11. 10:43
  „9. ÁrtatlanBárányka !

  Jézus Mária! Te hol élsz? "csóróknak az alulművelt ivadékai lakják"! Ide sorolod azt a néhány orvost, műszakit , ügyvédet, netán a jelenlegi Rotary elnököt is? aki ott lakik? De úgy látszik nagyon szelektív a látásmód hiszen a belvárosban élőkre senki sem és most sem gondolt! Meg sem említette senki a rokkantakat. A Kisalföld igazán megtehetné ,hogy megkérdez belvárosiakat,interjút készít néhány lakóval. Így talán teljesebb lenne a kép.”
 • 10. himbi 2012. július 10. 23:52
  „6.BLA!
  Viszont a jelenlegi városvezetés valahova valamiért felvett eddig 12 milliárd Ftnyi hitelt... Mire?? A sok elveszített perre? Vajon ami pereket meg is nyert a város ott az ár érték arány mennyi? Vajon mennyibe került egy egy per és mekkora érték került vissza a városhoz?! Mert ugye ezt is kellene nézni viszont ezekről sehol nem írnak!! Vajon pl. az Istvánbíró utcaui volt Óvoda épületnél... elperelték aztán meg eladták ha jól tudom akkor drággábban egy picivel mint az eredeti vételár volt. No, de vajon a perköltség, ügyvédi díj, stb... mennyi volt? Volt legalább 1 azaz egy Ft valódi haszna a városnak belőle vagy csak látszólagos haszon volt?? No, de sorolhatnék még ilyen és hasonló pereket, de nem teszem, hiszen sok nyilvánosságra is került viszont sajnos a költségvonzatuk nem.”
 • 9. ÁrtatlanBárányka 2012. július 10. 22:34
  „7.:
  A belváros nem most lett kivégezve, hogy nem lehet bemenni kocsival, hanem évtizedekkel ezelőtt, mikor odaköltöztették az összes csórót. Most ezeknek a csóróknak az alulművelt ivadékai lakják, akikkel aztán semmit sem lehet kezdeni.
  A tiltás jó!
  Aki kirándulni jön ide, azt nem vágja földhöz pár száz Forint parkolási díj, mellesleg a belvárosban sétálva nem kell autók elől ugrálnia.
  Kávéznék én is naphosszat a korzón, nagyon szívesen, és teszik azt a turisták is, lásd Srcus kávézó, Zwinger, Nagymama. Sokkal több ilyen kéne, és sokkal kevesebb autó a Várkerre.
  A turisták nem azért jönnek, hogy a Várkeren autózzanak!”
 • 8. sogorferenc 2012. július 10. 22:17
  „Amig a mindenkori jelen nem tud (nem akar!) kibékülni, együttműködni a mindenkori múlttal addig nem lesz jövő! S ez nem nézetek feladása, hanem a jövő érdekében való közös cselekedet! Vagy húsz évvel ezelőtt Szombathely kis túlzással azt sem tudta mi az, hogy Isis vagy Győr a barokkot nem ismerte, s meg kell nézni, hogy acsarkodás helyett összefogva ugyanazon a Magyarországon mit sikerült megteremteni! Vagy ki tudta, hogy hol van Hegykő (mára Tízforrás fesztivál ) de az Ágfalva ikerfesztiválja is vonzza a vendégeket. Nekünk sikerült leépíteni az egyik legrégebbi hazai fesztivált a Soproni Ünnepi Heteket, (benne a kiemelkedő Régi Zene programot) de nem sikerült a Kelta múltunkat sem kiteljesíteni... szakemberek vannak, de nem gátolni hanem ösztönözni kellene őket a politikának, a benépesítés, a belvárosi házak üressététele, a vállalkozók elbizonytalanítása, a nevesincs okosok hatalomba/előtérbekerülése, a tisztaság mind-mind a mai valóságot teremtette meg! Ebből csak előremenekülni lehet és kell! "Add vissza azt a régi hitet...."”
 • 7. intar 2012. július 10. 21:14
  „6.BLA!
  Bolond lyukból bolond szél fúj! Ez a 19. század végi révület csak tönkreteszi azt amit eddig nem sikerült. Kitiltani a forgalmat onnan ahol emberek élnek? Ahol intézmények, bankok ,üzletek vannak? Észnél vagy? Mit gondolsz ki fog a " korzón" naphosszat kávézni,Újságot olvasni? Ékszerboltokat bújni? Nézd, nézzétek meg a sikeresen kivégzett belvárost! Kérdezd meg az ott élőket - lassacskán már csak vegetálókat - mi a véleményük erről a hagymázos ökörségről? Kérdezd meg véleményüket a tönkrement vállalkozóktól? Kérdezd meg a belvárosból kitiltott rokkant, mozgássérült embereket! Azokat, akiknek fél órába telik kivánszorogni a várkerületre- ahonnan szintén kitiltanád Őket? Lőveri "okostojások" ne dumáljanak mások életébe! Tiltsátok ki a forgalmat a Lőverekből! Óvjuk meg a város tüdejét! Ez már nem tetszik annyira ! Ugye?”
 • 6. BLA 2012. július 10. 19:44
  „1,2,3 idiota hozzaszolasok! Sajnallak benneteket a butasagotok miatt. Most felujitas folyik. Elotte penzpocseklas. Lasd Deak ter!! Meg kell varni, mire kesz lesz es azutan pofazni. A Varker felujitasa es igen, a forgalom teljes kitiltasa, helyette nosztalgia villamos, uzletek, ettermek, kave hazak meghoznak a vart eredmenyt. Penz kellene. Ja azt elloptak!!”
 • 5. nága 2012. július 10. 14:36
  „Szerintem is részben azért csökkent a turista forgalom, mert az érdeklődők tudják, hogy most van a Tűztorony felújítás alatt, megújításra vár a fertőrákosi Barlangszínház is stb. Ez a város remek földrajzi adottságokkal rendelkezik, értem ezalatt, hogy sík része is van, de körülöleli a hegyvidék, erdőség is, nem messze van tőle a Fertő-tó, át lehet ruccanni Ausztriába is stb. A baj főként azzal van, hogy itt nagyon sok mindent nem aknáznak ki, pl. sípálya a Lőverekben, A Fertő-tavi egyetlen magyar strand nívóssá tétele, stb. A Várkerület felújítása, az egyedi Várfalsétány megnyitása, az Barlangszínház modernizálása, a Tűztorony egyedülálló panorámája szerintem is vissza fogja hozni a most visszaesett turizmust. A legdöntőbb hiányosság azonban, hogy nincs néhány kiváló ötletekkel megáldott rendezvényszervező, kulturális szakember, aki kidolgozna egy minden hétre eső, változatos rendezvény kínálatot és meg is valósítaná azt. Ajánlom figyelmükbe az ország másik végén lévő kisvárost, Gyulát, ahová autópálya sem vezet, IC vonatjárat sincs, gazdaságilag is az egyik legelmaradottabb megyében található, de a város patika tiszta, virágos, fás, szökőkutas, jó kedvre derítő, kiváló volt az előző ciklusi polgármesternője és a mostani fiatalember is az és főként 2 fenomenális kulturális szakemberrel áldották meg az égiek, az egyik a Várszínház vezetője, a másik a Rendezvényszervező Kft. igazgatónője. Konzultálhatnának velük az ötletek terén, ill. csak végig kell olvasni az ottani heti-napi kínálatot.”
 • 4. IkvaHírLACEE 2012. július 10. 13:52
  „Szerintem a belváros felújítása, a Hubertus kerékpárút meg a dugócsökkentő Köszegi úti aluljáró elkészülte meghozza majd az emelkedést”
 • 3. intar 2012. július 10. 13:25
  „Azért csak beérik a sok tiltás gyümölcse. A látogatók többsége is autóra kényszerül. Ahová nem mehetnek autóval oda nem mennek. Egyáltalán nem! Meg kéne fordulni a lovon! De gyorsan amíg nem késő! Egyébként pedig " szeretve tisztelt" polgármesterünk nyilatkozataiban megint csak elfeledkezett a város lakóiról. A soproniakról! Emlegetett mindenkit ! Turistát ,vállalkozót ,külföldi "Krőzusokat" ,csak városlakókat nem . Nem inkább nekünk kéne jól érezni magunkat a saját városunkban? Először! Aztán a vendégek? Várfal sétányról meg csak annyit: A kedves turisták nézegessenek befelé inkább Fodor és Simon urak ablakain, ne a miénken. Szeretnénk megőrizni nyugalmunkat, magánéletünket! Ők meg amúgy is érdekesebb személyiségek mint a "mezei" honpolgárok!”
 • 2. Tapmancs 2012. július 10. 10:59
  „Itt sem a spanyolviaszt kéne feltalálni, csak lemásolni - hogy ne menjek messzire - egy tipikus osztrák kisváros módszereit. Ott úgy látszik valahogy megtalálják a megfelelő embereket, itt pedig annak ellenére hogy Dunát lehetne rekeszteni idegenforgalmi "szak"emberekkel, nem sikerül.”
 • 1. mindigatutit 2012. július 10. 10:47
  „Miért jönnének már ide?Az impotens városvezetésünk idáig juttatta Sopront:( Itt van pl,most az ünnepi hetek,de kérdezem hol? mert tök üres minden .Gyalázat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtással emlékeztek

Barátok, sporttársak, ismerősök és természetesen a családtagok gyertyagyújtással emlékeztek az… Tovább olvasom