Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Turistaszezonban több a munka

A nyári turistaszezonban hivatali időn túl, s hétvégéken is ellenőrzéseket tart a győri közterület-felügyelet. Kiemelten a belvárosi parkolási rendre s a szórakozóhelyek utcai teraszaira figyelnek, s ugyancsak megnövekedett feladatot jelent a hétvégi kertek környéki zugszeméttelepek felszámolása.
A nyár, a turistaforgalom megnövekedése többletfeladatot jelent a győri közterület-felügyeletnek is. Vezetője, Truka István szerint az a tapasztalatuk, hogy az autósok délután 3–4 óra után kezdik „visszafoglalni" a korlátozott behajtási övezeteket, ezért aztán hivatali idő túl és hétvégéken is ellenőrzéseket tartanak, és alkalmazzák a kerékbilincselést is. Idén egyébként május végéig a tiltott helyen parkoló autók közül 520 kapott kerékbilincset, ez tulajdonképpen nem számít rendkívülinek. Tavaly egész évben 1188 ilyen eset volt, egy-egy hónapra úgy száz jut, tehát az idei öt hónap lényegében átlagos.

Idén április 16-tól viszont bizonyos esetekben (pl. ahol megállni is tilos az úton, kereszteződésben, kerékpárúton, mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen) el is szállíttatják a rossz helyen álló autót. Eddig 123 ilyen volt, ennek durván a 60 százaléka úgymond befejezett intézkedés, vagyis amikor valóban el is vitték a helyszínről a járművet. Sokan   ugyanis időben észreveszik, mi van készülőben tilosban hagyott autójukkal. Ilyenkor csak felét kell fizetni az egyébként 18 ezer forintnak. (Hasonlóan „csak" 9 ezer forint, ha a kerékbilincselőket még éppen a helyszínen találja valaki...)

Az elszállított autókért egyébként a belvárosból nem kell messzire menni, az őrzőtelep a Móricz rakparton, a Széchenyi híd alatt van. Itt lehet „kiváltani" az autót. A 18 ezer forintot még napi 2400 forint őrzési, tárolási díj is terheli.

Truka István újként említi, s erre nem árt figyelni az autósoknak: mostantól már elszállíttatják azokat a járműveket is, amelyek a Káptalandomb lejáratánál, a hittudományi főiskola kerítése mellett állnak!
Szezonális feladata a közterület-felügyeletnek a szórakozóhelyek utcai „kirakodásának", a teraszok működésének ellenőrzése is. Különösebb gond ezekkel nincs, általában akkora helyet foglalnak el a közterületből, amelyre az engedélyük szól. Éjszakai ellenőrzések során, különösen pénteken és szombaton, a hangoskodásra is figyelnek. Jó lenne, ha ez ügyben a vendéglősök maguk is partnerek lennének. (Információink szerint a jövő héten a város jegyzője erről tárgyal az érintettekkel.)
Megszaporodnak nyáron a zugszeméttelepek az üdülőterületek, hétvégi kertek környékén (különösen a Rab-kertben, a Kovalter környékén). A felügyelet a kommunális szolgáltatóval közösen hadakozik az illegális lerakók felszámolásáért, őszintén szólva nem túl nagy sikerrel. Pedig lehetne a Komszoltól gyűjtőzsákot venni, amiben a szemetet a kertek környékén is megfelelő helyre kitéve elszállítják...

Gyarapodik is a közterület-felügyelet létszáma, hárman most végzik a szükséges tanfolyamot, s rövidesen „csatasorba" állnak.

Jutasi Ferenc
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent László ma is eszménykép

A Szent László-herma megalkotásának 600., Győrbe érkezésének 400. és a szent uralkodó megkoronázásának 930. évfordulójára gazdag programsorozattal készült a város. Szerdán az ünnepi díszközgyűlésen a Szent László-díjakat is átadták a bazilikában, melyet körmenet és hangverseny követett. Tovább olvasom