Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Turistabuszok az Árpád úton

A hét több napján egy, van, amikor több autóbusz is megáll parkolni Győrben az Árpád úton.
illusztráció
A hét több napján egy, van, amikor több autóbusz is az Árpád úton parkol. Ebben eddig semmi meglepő nem volt, a Rába Hotel vendégeit szállító járművek ugyanis nyugodtan megállhattak a szálló előtt. Csakhogy júniustól ez a terület már nem a szállodához tartozik. Mivel nem született megállapodás a város és a Rába Hotel között (öt évre ötvenmillió forint plusz áfát kellett volna fizetnie a szállónak a kizárólagos használati jogért), ezért a parkoló fizetőssé vált, s ott bárki megállhat.

A győriek lassan felfedezik maguknak ezt a lehetőséget, a szállóvendégek pedig keresik azokat a parkolóhelyeket, ahol nem kell fizetniük. Néhány autós a „legolcsóbb" megoldást választja, az Árpád úti járdán talál helyet magának, de itt azért nem egyértelmű, hogy a járművek tulajdonosai szállóvendégek vagy sem.

Az viszont már nyilvánvaló, hogy a szintén az Árpád úton parkoló turistabuszok a hotelhez tartoznak. Hat óra után, amikor a parkolás már reggelig ingyenes, két hét óta szinte nem volt olyan nap, amikor ne állt volna legalább egy jármű a fizetős parkolóban (de olyat is láttunk, hogy a megállni tilos táblánál két busz parkolt). Senki nem tiltja az autóbuszoknak, hogy a felfestett helyen megálljanak, ez tény, de az is, hogy így három parkolóhelyet foglalnak el az autósok elől, s a forgalmat akadályozzák.

Már a parkoló megszüntetésének hírénél felvetettük ezt a lehetőséget, hiszen sejthető volt, hogy ha a parkoló használatát el is veszik a szállótól, ettől a buszok még jönnek, s valahol meg is kell állniuk. A hotel igazgatója azt a megoldást szorgalmazta, hogy a járművek a Baross híd túloldalán, szabad parkolóban várakozhassanak, de úgy tűnik, ebből a tervből egyelőre nem sok lett.

A keddi lakossági fórumon a Rába szálló autóbuszait példaként hozták fel a többi panziós, illetve hoteltulajdonos számára, akik a Bécsi kapu téren – a tilosban – hagyják parkolni a buszokat. Azt mondták, ha a Rába szálló is meg tudja oldani ezt a kérdést, akkor más is tegye. Nyilván nem erre gondoltak.

Sándorfi Róbert, a Rába Hotel igazgatója nem kertelt, elismerte, valóban megállnak a buszok az Árpád úton. „A kommunális szolgáltatóval szóban kötött megállapodásunk értelmében három autóbuszig – ha van üres hely, hiszen kilenc parkolót nem foglalhatunk le – nem gond, ha leparkolnak a hozzánk érkező járművek. Van azonban olyan nap, amikor hat-hét busz is érkezik, a sofőröknek ilyenkor csak javasolhatjuk, de nem kötelezhetjük őket arra, hogy az Árpád út helyett menjenek a Móricz Zsigmond rakpartra vagy az Eszperantó utcai parkolóba, amelyről korábban is beszéltem. Mivel ezek nem őrzött parkolók, ezért a vezetők ezt nem szívesen teszik, főképp akkor nem, ha csak egy éjszakára hozzák az utasokat, így a poggyászok egy része a buszban marad.

Igen, előfordult, hogy kiálltak a megállni tilos tábla ellenére az Árpád útra, s ez a reggeli csúcsban gondot jelentett" – zárta nyilatkozatát az igazgató.

Egyetlen mondat a végére: a parkoló felszabadításával húsz hellyel bővült a belvárosi helyek száma, ha ebből háromszor hármat, tehát kilencet használhatnak a buszok, akkor – könnyen kiszámolható – mindössze 11 hely marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenegy büntetőcédula kevés

A kerékbilincs augusztus 1-jei bevezetése, illetve hatvanhárom parkolóhely megszüntetése a győri Belvárosban külön-külön is elég lett volna egy lakossági fórum témájául, de a kedd estébe nyúló fórumon számos egyéb probléma került még terítékre. Mindez azt mutatja, a Belvárossal kapcsolatos néhány kérdés tisztázásra vár. A fórumon Balogh József polgármester is jelen volt. Tovább olvasom