Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Tüntetés a bácsai égetőműnél

Csaknem száz ember gyűlt össze csütörtök délután a Győri Hulladékégető Kft. kapuja előtt. Főként bácsaiak és likócsiak tiltakoztak a város határában lévő üzem kapacitásának bővítése ellen zöldszervezetek felhívására.
Új táblák: A lakosok ismét kimutatták a hulladékégető iránt táplált ellenérzésüket.
A győr-bácsaiak évek óta folyamatosan hangot adnak a magántulajdonban lévő gyár, a Győri Hulladékégető Kft. iránt táplált ellenérzésüknek. A tiltakozássorozat történetének újabb eseményére tegnap került sor, az üzem kapuja előtt. A környékbeliek többsége biciklivel érkezett és táblákkal vonult a rácsos kapuhoz. A feliratok tartalma árulkodott a véleményekről: „Égetés helyett újrafeldolgozást!", „Kell nekünk EU-szemét?" , „EU-joggyakorlatot, ne szemetet!", „Szűretlen égetés?" , „Ne az egészségünk rovására gazdagodjanak, zárják be az égetőt!"

25 ezer embert érint

A tiltakozást a Zöld Demokraták Szövetsége (ZD) szervezte, amelynek alelnöke szerint a bácsaiak mindenképpen ketyegő bombán ülnek, de összesen 25 ezer embert érint a gyár ügye.

FÓRUMTÉMA

Ön egyetért a tüntetőkkel? Mi a véleménye? Mondja el nekünk!

Fórum >>
Reuter György a győrszentivániakra és a likócsiakra gondolt és elmondta: az emberek észre se vennék, ha mérgező anyag jutna az üzem révén a levegőbe, a veszély pedig szerinte valós. Sajnálatosnak tartja, hogy több hatóság megengedné a cég kapacitásbővítését, holott az közfelháborodás tárgya a gyakori üzemzavarok miatt. Tájékoztatása alapján az onnan kiáramló füstfelhőnek legutóbb egy városatya is tanúja volt.

A megszűnés lenne az igazi győzelem

Bárány István önkormányzati képviselő ezt megerősítette. Július 23-án azért sietett az üzemhez, mert úgy tűnt, ott tűz van és elmondása szerint a működési rendellenességet a cég elismerte. Reméli, semmiképp sem bővítik, győzelemnek pedig azt tartaná, ha meg is szűnne. Biztonságos működésében nem hisz és ennek a tüntetéskor hangot is adott. Neki és a többi szócsövön keresztül felszólalónak csendes hátteret az üzemépületek nyújtottak.

Írásbeli tiltakozás

Bárány István az üzemirodába menve adta át felhívását a cég képviselőinek. Reuter György petíciót fogalmazott, azt Szakács Imre országgyűlési képviselő és Balogh József polgármester képviselője a helyszínen átvette. Utóbbi felolvasta a városvezető levelét, amely az indokolatlan környezetterhelést nem helyesli és a lakosok biztonságát tartja fontosnak. Pap János mint honatya és Droppa György, a ZD elnöke szintén megjelent a demonstráción. A petíciót levélben kapják meg más országgyűlési képviselők és a környezetvédelmi hatóság vezetői. A békésen lezajlott tiltakozást polgárőrök és rendőrök biztosították.

„ Ne csak a pénz beszéljen"

Likócsról érkezett a tüntetésre Pápai Péter, aki úgy tudja, többször is volt műszaki hiba az üzemben. Rákkeltő anyagoktól félti családját. Reméli, az önkormányzat korlátozza az égetőben feldolgozható hulladék mennyiségét. Varga Pálné Bácsáról kerekezett a helyszínre, ahhoz az üzemhez, amelynek működésétől tart, főleg gyerekei miatt. Bízik benne, ez ügyben nemcsak a pénz beszél, az emberi oldal szava is hallatszik. Reméli, a lakosok érdekei érvényesülnek. „Csak akkor működjön, ha mindenki számára bizonyított, hogy biztonságos" – szögezte le az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkítik a Mosoni- Dunát?

Azt ugyan még nem tudjuk megmondani, mikor, de remény van rá, hogy belátható időn belül Győr (ismét)… Tovább olvasom