Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tündérvár titkait tovább kutatják

A hazai régészbúvárok első terepgyakorlatukat kilenc éve Kunszigetnél a Mosoni-Dunában tartották, s hamarosan mosonmagyaróvári vezetőjükkel visszatérnek ide, hogy a Római Birodalom víz alatti nyomai után tovább kutassanak.

A mosonmagyaróvári dr. Tóth János Attila a hazai búvárrégészet úttörőjének számít, és idén megint víz alatti kutatást szervez megyénkben, ezúttal a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégész-szakosztályának vezetőjeként. Pár héten belül csapata Kunszigetnél a Mosoni-Dunába merülve újra megvizsgálja a Tündérvárnak nevezett falmaradványokat. További elemeit akarják megtalálni és más régészeti leleteket keresnek a folyóban több kilométer hosszan: szonárral letapogatják a meder alját. Így segítik a törekvést, amely a Római Birodalom egykori Duna menti határvonalát, a limes magyarországi szakaszát a világörökség részévé nyilváníttatná.

Dr. Tóth János Attila vezeti a hazai búvárrégészeti kutatásokat. Kunszigetnél a Mosoni-Dunába már többször lemerült a római kori falmaradványokhoz.
Dr. Tóth János Attila vezeti a hazai búvárrégészeti kutatásokat. Kunszigetnél a Mosoni-Dunába már többször lemerült a római kori falmaradványokhoz.


– A Mosoni-Dunát érdemes lenne régészeti szempontból teljesen feltérképezni. Most azért megint Kunsziget környékén vizsgáljuk át a folyót, mert itt biztos, hogy római kori romok vannak. Valószínűleg egy kikötőerőd maradványai – mondta el lapunknak dr. Tóth János Attila és hozzátette, hogy a búvárkodásra felkészített régészeket ezúttal is sportbúvárok, a Győri Búvár Sportegyesület tagjai segítik. Mindegyikük önkéntesként, ingyenesen végzi majd a munkát, a település pedig motorcsónakot és szállást biztosít nekik.

Megyei búvárrégészeti kronológia. 2002 nyara: merülés kutatási céllal Kunszigetnél a Mosoni-Dunába, római kori falmaradványok vizsgálata; Halászinál az egykori vízimalmok és a középkori halásztelepülés nyomainak keresése a vízben. 2003 nyara: geofizikusok radaros, műholdas vizsgálata és francia búvárok terepszemléje Kunszigeten; régészeti leletek keresése Győrben a Mosoni-Duna és a Rába belvárosi szakaszán. 2004. augusztus: szeizmikus talajradaros vizsgálat és nemzetközi kutatócsapat négyhetes víz alatti ásatása Kunszigeten. 2005. augusztus: Mecsérnél a helybéli öreg halász útmutatása alapján megtalálták a legalább kétszáz éves elsüllyedt hajót a Mosoni-Dunában. 2007. október: Ásványrárón, az Árvai-zárásnál található betonhajó vizsgálata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos (motor)játék Cseszneken - a rendőrség ellenőriz

A Balatonra igyekvő vezetőket nap mint nap riogatják a gyorsulási versenyt rendező motorosok a 82-es… Tovább olvasom