Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Tündérvár őrzi titkát

Befejeződött a Mosoni-Duna medré- ben, a római romnál végzett ásatás, ami a vártnál jelentősebb, nagyobb kiterjedésű leletegyüttest tárt fel. A békaemberek elhagyták Kunszigetet.
Tündérvár csak részben tárta fel titkát – így is összegezhetnénk a Mosoni-Dunában végzett négyhetes régészeti munkát. A nemzetközi csapat ugyan a tervek szerint haladt a víz alatti kutatással, ám a vártnál jóval több olyan nyomra bukkant, ami további vizsgálódást, a földbe és a mederbe még mélyebbre hatoló ásatást érdemel.

Még mindig nem dönthető el biztosan, hogy csupán őrtorony, erőd vagy kikötő is volt Kunsziget határában az ókorban. Két falszakaszt tártak fel ugyanis a búvárrégészek, akiket a merülésekkor a Győri Búvár Sportegyesület tagjai segítettek. Az egyik a parttal párhuzamosan dőlt be a mederbe tíz méter hosszan és vélhetően az erőd Duna felőli oldala lehetett. Kétezer évvel ezelőtt húzták fel téglákból és speciális betonszerű kötőanyagból. A másik merőleges a partra, a meder lejtős részére építették és mészkőtömbökkel erősítették meg.

A legjelentősebb hazai víz alatti ásatásról Tóth J. Attila kutatásvezető tájékoztatta lapunkat, de az akcióban francia és szlovén szakemberek is részt vettek. A magyarokkal közösen nyertek támogatást uniós forrásokból a feltáráshoz, melynek révén érdekes lelet, egy XVIII. századi réz pecsétnyomó is előkerült. Az, hogy a búvárrégészek elhagyták Kunszigetet, csak a terepmunka végét jelzi.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban többhetes adatfeldolgozás következik, melynek nyomán alapos érvekkel támaszthatják alá a kutatók a kunszigeti lelőhely védetté nyilvánítási kérelmét.
Arra is jó esély van, hogy az ókori romot műemlékké nyilvánítják. Ha pedig a Római Birodalom hajdani határvonalának európai maradványai a világörökség részévé válnak – erre információink szerint már több kezdeményezés irányul –, akkor a víz alatti falak is megkapják ezt a rangot.

Részletes beszámolók és képgaléria a kutatásról a www.kisalfold.hu honlapon a Merülés a múltba rovatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagút a Sokoró alatt?

Felpécen és Tényőn keresztül és a Sokoróba fúrt alagúton át, vagy a településeket elkerülve vezetne… Tovább olvasom