Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Tündértitkok – A Kisalföld nagy mesekönyve

Győr - Remek, „piacképes" ötlet, korszerű megjelenés, színvonalas karácsonyi ajándék – így összegezhetők a Kisalföld nagy mesekönyvére kapott „kritikák".
Tény, hogy a „tiszta forrásból", felnőtt és gyermek olvasóink közreműködésével, lapunkban meghirdetett pályázatra érkezett, válogatott történetekkel igazgyöngyként bántak a szerkesztőség munkatársai. A végeredményről egy független kiadványszerkesztő grafikus, egy pedagógus és egy tízéves, „avatott meseolvasó" kislány véleményét kérdeztük.


Megmozgatjákaz olvasók fantáziáját

– A gyermekkorunkból ismert mesekönyveinkhez képest a harmadik évezred elvárásainak megfelelő a kiállítás. Szép, korrekt, tiszta tördelés – jellemezte a kiadványt Kurcsics László grafikusművész, a harmincéves Műhely folyóirat tervezőszerkesztője. – Ami az illusztrációt illeti, szinte biztos megoldásnak tűnik, ha egy gyermekeknek szóló könyvet maguk a gyermekek illusztrálnak – tette hozzá. – Hibát akkor szoktak elkövetni, amikor felnőttek próbálnak gyermekes rajzokat készíteni, vagy éppenséggel gyermekek törekednek felnőttes alkotásokra. Esetünkben ilyesmiről nincs szó. Amint látom, a történetekhez készültek az illusztrációk, és olyanoknak tűnnek, amelyek képesek megmozgatni az olvasók fantáziáját. Remélem, hogy a tartalom is olyan szép, mint a rajzok, hiszen még nem olvastam a válogatást. Tény, hogy ekkora méretű mesekönyvet illusztrálni nem könnyű feladat, sőt, a gyermekrajzok kiválogatásával is lehetett volna nagyot tévedni. Örülök, hogy a betűk nagyok, jól olvashatók, hiszen annak a korosztálynak, amelynek a könyv készült, ez nagyon fontos.

Varga Petra: A jó mesék izgalmasak, sokat lehet rajtuk nevetni, és akkor igaziak, ha a végén a jó győz bennük. Fotó: H. Baranyai Edina
Varga Petra: A jó mesék izgalmasak, sokat lehet rajtuk nevetni, és akkor igaziak, ha a végén a jó győz bennük. Fotó: H. Baranyai Edina

Nagy szükség van a jó mesekönyvre

Dr. Szabó Ákosné pedagógus, a Prohászka-iskola igazgatóhelyettese jó ötletnek tartja a kisalföldes mesekönyv kiadását, elsősorban a gyermekek szempontjából, bár mint belelapozva megjegyezte, a megjelentetés piaci szempontból is átgondoltnak tűnik.

– Mindannyian szeretünk szerepelni, megmutatni magunkat, „kiadni a szívünket", még ha felnőttként sokan nem szívesen valljuk is ezt be – jegyezte meg érdeklődésünkre. – Akik mindezt egy közösség jó értelemben vett versengéseként megszervezték, hasznot hajtottak a közösségnek, ezért az üzleti sikert is megérdemlik.

A szép színes gyermekrajzok készítőik gazdag lelkivilágáról árulkodnak.
Remélem, hogy ez a könyvkiadási történet is úgy végződik, mint a legszebb mesék: a jó győzelmével.

Dr. Szabó Ákosné kérdésünkre elmondta, a televíziózás erős csábítást jelent az olvasással szemben, ezt a pedagógusok nap mint nap érzékelik: a sikeres olvasásórák utáni lelkesedésen sokat lohasztanak az esti tévézések. A jó mesekönyvre tehát nagy szükség van.


A jó mesék izgalmasak

Varga Petra harmadik osztályos, zalaszántói kisdiák nővérével és szüleivel egy egészségügyi előadásra érkezett Győrbe. Nagy érdeklődéssel forgatta a Kisalföld-pavilonnál elébe tett könyvet, és sajnálta, hogy nem megyei lakos lévén nem értesült időben a meseíró verseny kiírásáról. Elmondta, ő maga is, osztálya nagy része is szeret olvasni, rajonganak a jó mesékért.

– A jó mesék izgalmasak, sokat lehet rajtuk nevetni, és akkor igaziak, ha a végén a jó győz bennük – sorolta érdeklődésünkre. Láthatóan megörült, megtudva, hogy ezt a felnőttek nagy része is ugyanígy gondolja...

Hűségkártyával is megrendelhető

A Tündértitkok – A Kisalföld nagy mesekönyve árusítóhelyeinken kívül 1990 forintért hűségkártyával is megrendelhető a 06-80/504-504-es telefonon.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havasiné házon belül győzöttág

Győr-Magyarorsz - Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) áldását adta kedden Havasiné Orbán… Tovább olvasom