Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Túlzott türelem parlagfűügyben?

Győr - Az önkormányzat felszólítása ellenére továbbra is virágzó parlagfűtenger borítja egy ingatlanberuházó telkét Győrben, a Zöld és Jáki utcák kereszteződésénél.
A közigazgatási osztály másodszori felszólítása mellett jelentős bírsággal sújtja a területét elhanyagoló céget.

A hivatal tehetetlenségét okolja egyik olvasónk, amiért továbbra is parlagfűpollenekkel teríti be Győrben, a József Attila-lakótelep környékét az a gaztenger, amelyik a Zöld és Jáki utcák kereszteződésében borítja egy magáncég telkét.

Olvasónk – lakókörnyezete képviseletében – augusztus 10-én tett bejelentést a győri polgármesteri hivatal környezetvédelmi csoportjánál a szóban forgó telek parlagfű-fertőzöttségéről. Akkor a területnek mintegy 10 százalékán virágzott, ma térdig ér az allergiakeltő gyomnövény s tele van virággal.

A hivatal augusztus 15-én levelében szólította fel a telektulajdonos céget, hogy a parlagfű-mentesítést a levél kézhezvételétől számított három napon belül végezze el, különben 20 ezer és 750 ezer forint közötti bírsággal sújtja. A társaság nagyon nem ijedt meg, mert a parlagfű azóta is virágzik és ontja a pollenjeit a József Attila-lakóteleptől 200 méterre.

A győri önkormányzat közigazgatási osztályvezetője, Nagyné dr. László Edit lapunk megkeresésére elmondta, az Épfu-telep mögötti panaszolt ingatlanhoz kapcsolódóan az idei nyáron már másodízben indítottak eljárást.

– Első alkalommal az eljárás önkéntes teljesítés miatt szűnt meg. A hivatali gyakorlat az, hogy parlagfüves bejelentés esetén nagyon rövid, háromnapos határidővel a tulajdonost felszólítjuk, hogy önként tegyen eleget a parlagfű-mentesítési kötelezettségének. Az esetek többségében bírságolásra, illetve közérdekű védekezés elrendelésére – úgymond kényszerkaszálásra – nem kerül sor, mivel a tulajdonosok önkéntesen a felszólításra eleget tesznek a kaszálásnak – magyarázta László Edit.

Az osztályvezető a jelen ügyről elmondta, második alkalommal a felszólítást átvette a tulajdonos. Arra való tekintettel, hogy a panasz továbbra is fennáll, a jogszabály által lehetővé tett maximális bírság, 750 ezer forint kiszabására is sor kerülhet.

– Természetesen a kényszerkaszálás azonnali elrendelése mellett szabjuk ki a bírságot. A hivatal ez ügyben haladéktalanul intézkedik – jelentette ki Nagyné dr. László Edit.

Tájékoztatásul elmondta még az osztályvezető, hogy szeptember 21-ig belterületen 200 négyzetméter felett a kiszabható bírság felső határa 750 ezer forint. Szeptember 21-től az egy hektár feletti ingatlan esetében belterületen 5 millió forintig is terjedhet a növényvédelmi bírság mértéke.


Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös volt sorsukban, zenészek lesznek

Győr - Amilyen zenei műfaj létezik, a népdaltól az operáig, ha nem is otthon vannak bennük,… Tovább olvasom