Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Túlzott jogok emberség nélkül

Magyarország - Egyre fiatalabban és agresszívebben követnek el hazánkban bűncselekményeket. Okként dr. Mészáros Zsolt csoportvezető ügyész a „túláradó" jogokat és a pozitív minták hiányát említette.
A megyei főügyészség csoportvezető ügyésze, aki gyakran foglalkozik gyermek- és fiatalkorúak ügyeivel, a közelmúltban megszaporodott iskolai agresszió, a tanárokkal kapcsolatos atrocitások, a fiatalok közötti erőszakos bűncselekmények kapcsán Horatius latin költőt idézte.

„Ha az emberek gyerekkoruktól fogva nem tanulják meg elválasztani a jót a rossztól, és megfékezni bűnös szenvedélyeiket, ha a gyönyör és a gazdagság vágya megejti őket, az erény mindig is hiú ábránd marad." Szakmai tapasztalatom alapján mondhatom, hogy az emberek egy része túláradó jogokat követel magának, ezzel szemben nem hajlandó teljesíteni az alapvető elvárások minimumát sem.

Dr. Mészáros Zsolt szerint mérhetetlenné vált az önzés, ugyanakkor hiányzik a felelősség.

– Egyre gyakrabban fordul elő, hogy azok a fiatalkorú vádlottak, akiknek bűnössége egyértelműen bizonyítható, felháborodottan teszik fel a kérdést, hogy mi jogon ítélik el őket, mi jogon szabnak ki rájuk büntetést. Vagyis a legkisebb jelét sem mutatják a megbánásnak, nem látják be felelősségüket, tettük súlyát, sőt, nemegyszer meg nem engedhető módon felháborodásuknak adnak hangot a tárgyaláson.

A megyei főügyészség csoportvezető ügyésze úgy véli, hogy a jelenlegi közállapot negatív elemei évtizedek óta érlelődtek, ezek fő okát a pozitív erkölcsi és viselkedési minták nélkül felnőtt korosztály(ok)ban látja.
– Ami régen ritkaságszámba ment, ma viszonylag gyakori. A fiatalkorú bűnelkövetők egyre fiatalabbak, gyakran tizennégy-tizenöt évesek, és a tizennégy év alatti, vagyis a gyermekkorú elkövetők száma is emelkedést mutat. A bűncselekmények elkövetési módja egyre agresszívebb, amellyel komoly félelmet kelthetnek. Tisztelet a kivételnek, de elmondható, hogy bizony sok fiatal nem ismeri a kérést, csak követelni tud, amely szintén agresszív szituációkat szülhet.


Felvételünk illusztráció.
Felvételünk illusztráció.

Mindezekkel párhuzamosan határtalan információ zúdul a társadalomra, így a fiatalokra is. Nemegyszer nincs fék, nincs korlát, így a gyerek- és fiatalkorúak is hozzájuthatnak olyan információkhoz, amelyeket nem nekik szántak, amelyek befogadására még nem érettek sem értelmileg, sem érzelmileg.

Ha a család nevelő szerepe nem kellően érvényesül, a fiatalok
a kihívásokra gyakran kapkodással, idegességgel, ami még rosszabb, agresszióval válaszolnak.

– Azt tapasztalom, hogy igen túlhangsúlyozottak a jogok, amelyekhez nem mindig kapcsolódik emberség – vélekedett végül dr. Mészáros Zsolt, a megyei főügyészség csoportvezető ügyésze.

Olvasóink írták

 • 11. CSENDES 2008. augusztus 30. 15:18
  „Szép jó napot!egyszer már irtam erről,hogy sok szülö nem is foglalkozik a gyerekkel,mit keres 10 éves gyerek éjjel az utcán ,és hulla részegen,ebben lányok is vannak,Szülönek nem tünik fel a gyerek viselkedése,vagy nem hiányzik neki este 10 kor nincs a gyereke otthon?Ne az iskolát hibáztassuk,mert a tanárok is meg vannak félelmitve,nem lehet szolni a gyereknek,mert neki megy a tanárnak,de ha kap egy pofont a gyerek akkor a szülö veri meg a tanárt,milyen világot élünk ma?gyereknek joga van csak de kötelessége nincs,nézzenek be a szülök a tanévnyito elött és utána az iskolába,megnézhetik mit müvelnek a csemetéjük .OTTHON kéne nevelni,nem pénzt adni,és mindent megvenni mert nem becsülik meg azt mertt nem ők dolgoznak meg érte,szülök a hibásak!!!!!
  Nekem is van 3gyerekem de mindig aggodtam értük,még ma is.”
 • 10. Értelem és Érzelem 2008. július 03. 23:16
  „T. Ügyész Úr!

  Teljes mértékben így látom, sokan vagyunk, akik néha tanácstalanul állunk bizonyos helyzetekben. A társadalomban
  valóban eluralkodott a torz értékrend, ahogy 9. is jelzi.
  Kívánom, hogy tapasztalataira mihamarabb legyen pozitív - változtatásra is hajlandó és képes - értő-érző ember!

  Talán már önmagában e megszólalással is jó irányban indulhatunk, köszönettel várom gondolatait sokunk nevében.”
 • 9. Goldmund 2008. július 02. 19:42
  „A problémák már otthon kezdődnek. Ott, hogy mindent megkap a gyerek, ami pénzben mérhető, de odafigyelést, törődést nem. Hogy a szülő azt képzeli, az a szeretet, ha mindent megenged a gyerekének. Hogy a szülő is önző, és ezt a példát látja a gyerek. Hogy a házasságok fele válással végződik, és nincs stabil családi háttér a gyerek mögött. Hogy az egész társadalomban eluralkodott a valódi értékek tagadása, relativizálása, a nihilizmus. Hogy politikai szinten erős családellenesség van.
  Hosszan lehetne folytatni....”
 • 8. orgona 2008. július 02. 14:11
  „PICI BABANAK! Minden korosztaly mas nevelesben reszesül,es ebben az elbaszott orszagban nem egyszerü a szülök dolga,de viszont irigylem az olyan csaladot ahol mindenOKE!”
 • 7. orgona 2008. július 02. 13:49
  „A szülök dolga a neveles ez igaz, de mihejt a gyerek oviba megy,iskolaba jar ott kezdödnek a problemak! Tudjak jogukat mit tehetnek mit nem es ezt kihasznaljak ha tetcik a szülönek,ha nem!Atarsadalom sok mindent elbaszott,most aztan nehez lesz a fiatalokat megfekezni ilyen törvenyek mellett!Ha szep szoval nemtudom fegyelmezni mit tehetnek kössem a labamhoz?Jo anyait sem adhatok neki mert feljelenthet a sajat gyermekem!Nem minden a szülökön mulik,de sokminden igen!”
 • 6. PICI BABA 2008. július 02. 13:00
  „nem csak megcsinálni kell a gyereket,fel is kell nevelni,és NEM
  az iskolának hanem a szűlőnek!!!!! az iskóla megtanit irni, olvasni,
  de az életre a papa, mama nevel! MINDEN NEVELÉS KÉRDÉSE.”
 • 5. kérdés2 2008. július 02. 12:35
  „Milyen diktatúra???? Honnan jutott eszedbe a diktatúra? Roma vagy, vagy csak barom?”
 • 4. Egy Magyar 2008. július 02. 09:19
  „NA NE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  NEHOGY MÁR A DIKTATÚRA LEGYEN A VÁGYOTT ÁLLAPOT!!!!!!!!!!

  INKÁBB NORMÁLISAN MŰKÖDNIE KELLENE AZ ÁLLAMNAK és INTÉZMÉNYEINEK - FŐLEG AZOKNAK AMELYEK A NORMÁLIS VISZONYOKÉRT FELELŐSSEK!”
 • 3. Ercsi8 2008. július 02. 07:13
  „Talán ha a szülő viselné a gyermeke által elkövetett dolgokért a felelősséget, jobban figyelne a csemetére. Így aztán a fiatalkorú bármit megtehet, úgysem büntethető, a szülő meg széttárja a karját, hogy az iskola meg a társadalom nem nevelt helyette. Túlságosan enyhék a törvényeink.”
 • 2. amerikai 2008. július 02. 01:55
  „Na vegre egy normalis ember az ugyeszsegen!”
 • 1. HoPpÁ 2008. július 02. 01:22
  „Azt is tegyétek közzé legyetek szívesek, hogy a bűn elkövetők hány százaléka roma származású. Köszönöm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglátni és megszeretni...

Győr - Már az első színházi élmény meghatározó volt Koppány Zoltán életében. Ott, akkor… Tovább olvasom