Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Túlórák túlzások nélkül

Dr. Freier József ügyvéd válasza szerint rendkívüli munkavégzésre rendszerint a munkáltató utasítására kerül sor.
Olvasói kérdés
A szombati túlórákat a munkaadónak mennyivel kell előre jeleznie? Mi a különbség a sima és a rendkívüli túlóra között? Egy hónapban ezekre hányszor kötelezhetnek? Hány százalékkal kell kifizetni a szombati túlórákat, ha a munkaszerződésünk 40 órás munkahétre szól? Bérlevonással, igazolatlan nappal jár-e, ha nem tudnak a munkavállalók minden szombatot vállalni 3 műszakos munkarendben? Egy dolgozó
Dr. Freier József ügyvéd válasza szerint rendkívüli munkavégzésre rendszerint a munkáltató utasítására kerül sor. Ez történhet szóban is. Írásbeli elrendelése akkor kötelező, ha kollektív szerződés vagy a felek megállapodása előírja ezt, esetleg a munkavállaló kéri. A rendkívüli munkavégzés nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, nem jelenthet számára aránytalan terhet. Elrendelése esetén is biztosítani kell a napi munka befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább 11 óra pihenőidőt, ami a törvényben felsorolt kivételes esetekben 8 óra lehet.


A jelenleg hatályos törvény szerint naptári évenként legfeljebb kétszáz, a kollektív szerződés rendelkezései alapján legfeljebb háromszáz óra rendkívüli munkavégzés rendelhető el. Nem határozza meg a jogszabály, hogy mennyi idővel előre lehet elrendelni a rendkívüli munkavégzést. Elszámolás szempontjából lehet különbség a munkanapokon és a heti pihenőnapokon vagy munkaszüneti napokon elrendelt rendkívüli munkavégzés között.

A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke 50 százalék, de lehetséges az is, hogy csupán szabadidő jár. A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munka esetén a pótlék mértéke 100 százalék, vagy 50 százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot kap.

Olvasónk kérdéseire pontosabb válaszokat csak akkor lehetne adni, ha ismert lenne munkaidő-beosztása. Üzenetéből arra lehet következtetni, hogy minden szombaton túlóráznia kell. Ha ez így van, akkor feltehetően a munkáltató túllépi az éves túlórakeretet, ami munkaügyi vizsgálat esetén bírsággal járhat. Annak is lehetnek azonban szankciói a munkavállalóval szemben, ha nem teljesíti a munkáltató egyébként jogszerű utasításait.

Olvasóink írták

 • 1. miracle 2012. április 18. 09:30
  „Akit szombaton túlóráztatnak, annak hogyan van meg a heti 2 pihenőnapja?
  Mi értelme van azt mondani a munkaszerződésben, hogy napi 8 óra, heti 40 óra, munkarend 8-16 vagy 6-14 tök mindegy, ha egyébként mindettől teljesen függetlenül AKÁRHOGYAN is foglalkoztatható a delikvens túlóra-szabaidő kombóval? (Tervezhetőség nulla).
  Mi értelme van azt mondani, hogy évente 2000 (kb) + 250 órát lehet dolgozni, ha 2000+0-t is lehetne mondani. A határvonalat muszáj valahol meghúzni, miért nem 0-nál van?
  Továbbá: MT 127. § (1) A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el.
  Ennek megfelelően a túlóraák 99% teljes mértékben szabálytalan (pl Józsi a főnök szólt, hogy az a kimutatás fél óra múlva kell, Józsi befutott egy kamion, Józsi ezt csináld meg, mert tudod, hogy 4-gyel kevesebben vagyunk, mert 4 embert kirúgtam.) Ezek nem különösen indokolt esetek.
  A túlórák szinte kizárólag munkaszervezési okokra, valamint kapacitási okokra vezethető vissza. Ez nem rendkívüli ok, mert ismert és előrelátható.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: munkarendváltozás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóságának tájékoztatása szerint az… Tovább olvasom