Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Túlléptek a félelmeken

A hatodik leckén is túl vannak önvédelmi tanfolyamunk résztvevői.

A heti háromszori edzés eredménye már most látható, tudtuk meg Csicsmann Gábor jiu jitsu mesteredzőtől, aki ezúttal nem terrorelhárítókat készít fel egy esetleges támadás elhárítására, hanem hölgyeket, akik úgy döntöttek, hogy túllépnek a félelmeiken.
Németh Viktória testvérével jelentkezett a Kisalföld és a Yakuza Küzdősportcentrum húszalkalmas önvédelmi tanfolyamára, ő osztályfőnöki órán hallott a lehetőségről.

A tizenhat éves kazinczys lány kapva kapott a lehetőségen és húszéves egyetemista nővérével együtt ott vannak az edzéseken.

– Amikor későn megyünk haza, a faluban, ahol lakunk, elég kellemetlen érzés, hogy nem érezzük magunkat biztonságban. Régóta érdekelt minket a téma, hogy vajon meg tudnánk-e magunkat védeni, ezért is jelentkeztünk – indokolt Németh Viktória.
Nővérének megemlítette, hogy beküldte a jelentkezését: – Nagyon tetszik a tanfolyam, az edzőnk nagyon kedves és türelmes. Tanulunk ütéstechnikákat, rúgásokat és azt is, hogyha ellöknek, hogy essünk el úgy, hogy utána gyorsan felálljunk és szaladjunk. Megtanultunk kiszabadulni kézszorításokból is.

Németh Nikoletta és testvére az edzések jó hangulatát magukkal viszik, otthon is folytatják a tanulást, gyakorolják a rúgásokat. A lányok hiphop- és táncórákra jártak eddig, az önvédelmi sporttal most kezdtek el ismerkedni: – Óráról órára nő az önbizalmunk és a magabiztosságunk – mondta Nikoletta –, de reméljük, soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy erre a tudásra szükségünk legyen.


A támadó figyeli a viselkedésünket
Végh József klinikai szakpszichológus számára nem ismeretlen az a bűnözői motiváció, amivel áldozataikat kiszemelik a támadók. Szerinte már külső megjelenésünk és határozottságunk is segíthet abban, hogy elvegyük a támadók kedvét.

– Ha az embernek van egy olyan testtudata és fizikai tudása, amiben hisz, akkor meg tudja védeni magát. Fontos, hogy a nőknek is legyen egy olyan belső képük magukról, hogy „meg tudom védeni magam, ha kell". Ez a belső kép egyrészt abból áll, hogy fizikailag képes vagyok megvédeni magam, másrészt verbálisan, szavakkal is kifejezem az erőmet, határozottságomat. Egy ilyen nőnek határozott lesz a járása, a tartása megváltozik, büszkébb lesz. Azt sugározza: én olyan ember vagyok, akit ha megtámadnak, akkor ellenállásra kell számítani. Az ember járásából, viselkedéséből képet kapnak a támadók, hogy milyen védekezésre számíthatnak. Aki nem bízik önmagában, mert nincsen tudása, képessége, az az áldozatra jellemző behúzódó, félénk járásmóddal közlekedik az utcán.

– Megtanulható, hogy mit sugározzunk magunkból?
– Igen, tanulható, de igazából a lelkem ad egy belső érzelmi támaszt ahhoz, hogy biztos leszek abban, olyasmi történhet csak velem, amire fel vagyok készülve, amit kezelni tudok. Egy ilyen magabiztosság megtanulható egy önvédelmi tanfolyamon. És ha megtanultam egy-két technikát is, akkor bátrabban, nyugodtabban sétálok az utcán.

– Mit tehet egy nő azért, hogy ne sétáljon bele veszélyes helyzetekbe?
– Egyrészt éjszaka nem sétálunk egyedül. Vagy úgy szervezzük meg, hogy elvigyenek haza, vagy egy irányba megyünk többen. Ha már támadást szenvedtünk, akkor először is nagyon hangosan segítségért kell kiabálni. Azt is kiabálnunk kell, hogy hol vagyunk, mert akit álmából riasztunk fel a hangunkkal, nem biztos, hogy rögtön be tudja azonosítani, hogy mi történik. Azt is közöljük, mi történik, késsel vagy lőfegyverrel támadtak ránk. Ez azért fontos, mert ha valaki rendőrt hív, akkor már a bejelentésnél el tudja mondani, hogy milyen a veszélyfokozat.

– Egy elszánt támadót meg lehet fékezni gázspray-vel vagy gázpisztollyal?
– Az elszántat nem hiszem, hogy el tudja tántorítani. Nekem is volt önvédelmi fegyverem, mikor rendőrként dolgoztam, most semmilyen ilyen eszközöm nincs. Ha az embernek van valamilyen eszköze, akkor arra próbál támaszkodni, nem a szóbeliségére, a magatartására, a menekülésre és a segítséghívásra. Sokkal jobb, ha eszköztelenek vagyunk bizonyos értelemben, mert akkor könnyebben védjük meg magunkat, könnyebben menekülünk. Az esetek többségében annyira le vagyunk bénulva, hogy nem is tudunk hozzányúlni, kotorászunk a táskában, azon jár az eszünk, hogy hogyan és mikor merjem használni... Azt gondolom, ha eszköztelenek vagyunk, akkor a védekezés más területén leszünk ügyesebbek.

Tananyag a kisalfold.hu-n >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így védekezzen a tolvaj ellen! - önvédelmi videó 4.

Önvédelemre tanítjuk olvasóinkat. A negyedik lecke: fogás megelőzése és visszatámadás, tolvaj elleni… Tovább olvasom