Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Túlélte az első hetet Győrben az automata vécé

Ha nem az első lenne, semmilyen hírértékkel nem bírna, hogy Győrben (is) működik automatizált vécé. Pontosan egy hete mutatták be a Bisinger sétányon az illemhelyet, ha ez beválik, lesz belőle több is. Hát ezért érdekes.
Pontosan egy hete adtunk hír mi is a nyilvános eseménnyé tett illemhelyátadásról, Győr első automatizált vécéjét az egyik alpolgármester mutatta be a sajtónak. Biztosak vagyunk abban, hogy nem csak nálunk köttettek fogadások ezt követően arról, hogy az illemhely vajon meddig bírja majd a strapát. S mivel az „egy hét" több tippelőnél is elhangzott, ezért megnéztük, hogyan néz ki a hét napja még tisztán bemutatott illemhely. 

Büdös, de tulajdonképpen rendben tartott és minden szükséges dolog – vécépapír, szappan, kézszárító – még működik és megvan benne. Mi ezt tapasztaltuk. Az ígéretek szerint a vécé „korszerű és vandálbiztos", ezért készült szinte minden rozsdamentes acélból. Emellett „a beépített kommunikációs egység az üzemeltető felé jelzi a szappan, a papír fogyását, illetve azt, ha a használó irreálisan hosszú időt tölt benne". 

Ez utóbbi félmondat megmozgatta olvasóink fantáziáját, többen találgatták, hogy vajon mi történik, ha valaki a kelleténél tovább tartózkodik bent. S egyébként is: mi a kelleténél több...? A kérdést rövidre zárhatjuk, mert aki ebben a helyiségben tovább akar bent tartózkodni a kelleténél, az vessen magára. 
 
Tegnap is szereltek valamit az illemhelyen, mint kiderült, a víznyomást állították feljebb. Fotó: H. Baranyai Edina
Tegnap is szereltek valamit az illemhelyen, mint kiderült, a víznyomást állították feljebb. Fotó: H. Baranyai Edina


Egyelőre tart a próbaüzem, hogy ez pontosan mit takar, nem tudjuk, de azt igen, hogy ha a 200 forintot bedobja az ember, az ajtó kinyílik, a vécécsészében automatikusan elindul az ürítés (ha az előttünk lévő elfelejtette volna ezt megtenni), néhány másodpercen belül pedig ránk záródik az ajtó. 

Mi a helyzet a szaggal és a szellőzéssel? Hányszor takarítják naponta a helyiséget? Az illemhelynél tartózkodó győr-szolos munkatársak mit javítottak? Kellett már rongálást orvosolniuk?  

A válaszokat a Győr-Szol illetékese adta meg: az üzemeltetéssel megbízott alvállalkozó naponta háromszor takarítja az illemhelyet; ha szükséges lesz ezen változtatni, megteszik. Szellőztetője van az építménynek, a kellemetlen szaggal kapcsolatban pedig azt válaszolták: az általunk is látott szereléskor a víznyomást állították be, mert az nem volt elégséges. Lehet, hogy ez fogja orvosolni a bűzt is, a tesztüzemmód többek között ezt szolgálja. Rongálást még nem tapasztaltak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi fényében ragyog az Öregtemplom orgonája

Régi fényében ragyog az Öregtemplom orgonája
Eredeti formájában született újjá az Öregtemplom orgonája. Az 1791-ből származó hangszert ünnepi… Tovább olvasom