Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Túlcsordulnak a szelektív gyűjtőkonténerek

Győr - Csúcsra járatják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Győrben. A szolgáltató lát némi tartalékot a hat évvel ezelőtt kialakított rendszer kihasználására: a kartonpapírt kisebb darabokra kell tépni, a műanyag palackot össze kell lapítani, hogy több férjen el az edényben.

Lapunkhoz és a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-hez is érkeztek olvasói észrevételek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Többen kifogásolták, sok gyűjtőszigeten annyira tele vannak az edények, hogy azokba már nem lehet újabb alumíniumdobozt, kartonpapírt, műanyag palackot betenni.

A Komszol szóvivője, Nagy Csaba lapunk megkeresésére elmondta, a társaság a városban található szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeit hulladéktípusonként, járatterv szerint rendszeresen üríti. Heti négy alkalommal – hétfőn, szerdán, pénteken és a hétvégére való tekintettel szombaton – a papírgyűjtőt, három alkalommal – hétfőn, csütörtökön, szombaton – a műanyaggyűjtő edényeket ürítik.

– A meglévő szigetekre több edényt kihelyezni sok helyen nem lehet, mert nem fér el. A hat évvel ezelőtti állapotokra tervezett rendszer ebből a szempontból csúcsra van járatva. S nagyon hiányzik az a negyven konténer is, amelyeket ismeretlenek gyújtottak fel tavaly augusztus óta. A tapasztalatok szerint azonban a szelektív gyűjtőedények kapacitásában van tartalék. A térségi hulladékgazdálkodási rendszer megvalósulásáig megoldás lehet a meglévő rendszer jobb kihasználása – nyilatkozta Nagy Csaba.

A szóvivő ezzel kapcsolatban javasolta: a kartonpapírokat kisebb darabokra kell tépni, a műanyag – PET-palackokat össze kell lapítani, mielőtt bedobjuk az erre a célra rendszeresített edénybe, így akár 30 százalékkal több hulladék belefér.

– Erre a szelektív gyűjtőedényen jól látható, feltűnő matrica hívja fel a figyelmet. Gyakran tapasztaljuk – folytatta Nagy Csaba –, hogy a lakók jó szándékkal a szelektív szigetekre helyezik a nem használt, megunt ruhákat, télikabátokat, plédeket, amelyek egy eső alkalmával hulladékká válnak. Ez elkerülhető, ha felvesszük a kapcsolatot egy karitatív szervezettel, aki a rászorulókhoz eljuttatja az arra alkalmas ruhákat.
A szóvivő szerint a felvetett probléma megoldására alternatívát kínálnak a – hétfőtől szombatig reggel 8 órától délután 4-ig nyitva tartó – felügyelettel működő hulladékgyűjtő pontok, ahol a győriek környezetbarát módon helyezhetik el a hulladékot.

Ilyen van Bácsán a Kalapács utca és a Szitásdomb út kereszteződésében, Győrszentivánon a Homoksori úton, Kismegyeren az Ötház utcában, Újvárosban a Nép utcában, valamint a Reptéri úton.

Győrben jelenleg 138 szelektív hulladékgyűjtő sziget található. Nagy Csaba tájékoztatása szerint a szigetek számában változás 2008-ban várható. Akkor kezdődik ugyanis a minden igényt kielégítő Győr és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer kivitelezése, ami a tervek szerint 2009. január elsejéig be is fejeződik. Az óriás-beruházás első ütemében szerepel a hulladékgyűjtő szigetek számának növelése, azok ürítésének gyakoribbá tétele.

Tóth Gyula

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező azonosító kell a kutyáknak

Győr - Legkésőbb jövő szeptemberig azonosító bilétával kell ellátni minden győri kutyát, ezt mondja… Tovább olvasom