Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Túl kevesen érnek RÉV-be

Drogellenes rendezvényeket tartanak pénteken szerte Győr belvárosában.


Mindössze fél óra kell ahhoz, hogy Győrben egy nyolcadikos diák kábítószerhez jusson.Önmagában ennek a ténynek is elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy azok, akik pénteken délután a belvárosban sétálnak, ne kerüljék ki a drogellenes világnap alkalmából felállított tájékoztató standokat...

Drogellenes rendezvényeket tartanak pénteken szerte a belvárosban. A győri kábítószerügyi egyeztető fórum szakmai csapata látványos, szórakoztató produkciókkal próbálja információközelbe vonzani a járókelőket. Mások mellett bemutatkozik a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat is. A RÉV azon szervezetek egyike, ahová azok fordulhatnak, akik drogproblémával küzdenek.

A Szt. Cirill és Method Alapítvány által fenntartott szolgálat 1999 óta elismert szerepet vívott ki a város szociális ellátórendszerében. Együttműködnek a drogellenes megmozdulásokban, a prevencióval jelen vannak a város iskoláiban, valamint két látogatott éjszakai szórakozóhelyen. Telefonos ügyeletet, önsegítő csoportot, az egyetemen mentálhigiénés irodát és klubot tartanak fenn, kórházi betegek és droghasználatért büntetettek számára szerveznek csoportfoglalkozásokat.

A RÉV-szolgálattól szenvedélybetegek százai kérnek évente segítséget. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
A RÉV-szolgálattól szenvedélybetegek százai kérnek évente segítséget. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Bár ez még messze nem minden, így is elgondolkodtató, hogy az országos nonprofit hálózat egyetlen olyan szervezetéről beszélünk, amely önkormányzati támogatást nélkülözve működik. A szakemberek bére, a rezsiköltség, minden tervezett szolgáltatás egy-egy sikeres pályázat függvénye. Mára a RÉV fennmaradása is kétségessé vált, holott a tervek, a szakemberek készen állnának arra, hogy kiterjesszék védőszárnyaikat, mert volna még tennivaló, a felvilágosítómunkát például be kellene vinni a munkahelyekre, a kollégiumokba. Nap mint nap tapasztalják, hogy az évente több száz szenvedélybeteg – az alkohol rabjai mellett egyre több drog-, játék- és gyógyszerfüggő –, aki tőlük segítséget kér, csak a jéghegy csúcsa. Németh Ferencné, a fenntartó alapítvány vezetője szerint az emberek többségében ráadásul félrevezető kép él a drogosokról.

Ma már egyre több verseny- és teljesítménykényszer alatt álló értelmiségi, magas beosztású vezető, menedzser használ illegális szereket.
– A kábítószer nem kapcsolható társadalmi réteghez vagy korosztályhoz – mondta portálunknak.

– A szegény, beteg, ápolatlan drogos sztereotípiájára rácáfol a valóság: ma már egyre több verseny- és teljesítménykényszer alatt álló értelmiségi, magas beosztású vezető, menedzser használ illegális szereket. Győr viszonylag gazdag város, ezért nő a kokainfogyasztók száma, de sajnos, már jelen van az intravénás szerhasználat is. Aki maga jelentkezik segítségért, vagy hozzátartozói, ismerősei hívnak bennünket, védőnőkön, családsegítőkön keresztül jut el hozzánk, esetleg a pénzbüntetés és a priusz helyett a hat hónapos kezelést, az úgynevezett elterelést választják, ők mind töredéke azoknak a rejtett szerhasználóknak, akik csendben, tünetmentesen, látványos életvezetési problémák nélkül váltak a szenvedélyek rabjává. Azt tapasztaljuk, hogy még mindig nincs elegendő ismeretünk a kábítószerekről. Több száz győri fiatal által kitöltött drogteszt a bizonyság rá: világosan tudják, mit hol lehet beszerezni, hogyan kell használni, de a hatásokról, következményekről fogalmuk sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színészek az árvízkárosultakért

A győri színház művészei adnak jótékonysági koncertet az árvízkárosultak megsegítéséért. Tovább olvasom