Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Túl hangos a motorosfesztivál

A zajt kifogásolják azok a lakók, akik felemelték hangjukat a győrújbaráti motorosfesztivál ellen. Idén már kötelező volt a zajszintmérés az eseményen.

Kokas Tibor „Kukori", a Győr és Környéke Motorosok Baráti Körének elnöke úgy tudja, hogy a kétnapos rendezvény ellen, amelyre idén is több ezren látogattak ki, s még tengerentúli résztvevője is volt, hat hegybéli család panaszkodott – nem először.

– Az előző években mindenki tett az előírásokra, s most sem kérünk semmi mást, mint hogy a szervezők betartsák a jogszabályt – mondta Hőbör Tamás, az egyik tiltakozó győrújbaráti.

A szervezőknek idén már Sopronban adták ki az engedélyt a fesztivál megtartására, a győrújbaráti jegyző ugyanis bejelentette elfogultságát, így a megyei közigazgatási hivatal odautalta az ügyet.

Feltételként kötelező zajszintmérést rendeltek el, amit egyébként a motorosok önként, a hivatalos méréstől függetlenül is megtettek.

– Néhány decibellel túlléptük a megengedett zajszintet, a nappali 50 és az éjszakai 40 megengedett helyett 53,9-et mértünk. Csak megjegyzem, hogy az egyik ott lakó úriember kutyája ezt is túlugatta, 90 decibelt „produkált" – mesélte Kokas Tibor „Kukori". A szervezők a hivatalos jegyzőkönyvet a május 11–12-i hatósági mérésről még nem kapták meg, csak informálódtak az eredményéről, s arról, hogy a zajtúllépésért több százezer forint bírságot kell befizetniük.

– Ezt sajnos kénytelenek leszünk a hagyományosan jótékonysági célra összegyűjtött pénzből leperkálni. Talán – a soproni hivatal méltányos bírálatára számítva – így is meg tudjuk valósítani a kitűzött célunkat: fél-fél millió forinttal támogatunk két gönyűi, valamint egy koroncói mozgáskorlátozott kisgyereket, számítógépeket vásárolunk a győrújbaráti iskolának és a polgárőrségnek, a Csobolyó néptáncegyüttes pedig egy erősítőt és hangfalakat kap tőlünk – mondta a főszervező, aki nem szívesen mondana le a „bejáratott" helyszínről. Már idén is történtek egyébként változtatások az elmúlt évekhez képest, az éjszakába nyúló koncerteket például zárt sátorban tartják, a völgy azonban szerencsétlen módon visszaveri a hangot.

Jó hír, hogy úgy tűnik, mindkét fél hajlik a kompromisszumra: a motorosok képviselői néhány héten belül leülnek a tiltakozó helybéliekkel, hogy megoldást találjanak, s remélhetőleg jövőre – ha halkabban is, de – mindenki megelégedésére düböröghetnek újra a motorok Győrújbaráton.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látszat csal: nem üres az aluljáró

Lassan egy éve, hogy átadták a Nádor aluljárót, s a laikus azt látja, a győri autósok nem nagyon akarnak tudomást venni róla, a közútkezelő szakemberei viszont állítják: a Baross híd forgalmának csaknem 50 százalékát átvette az aluljáró. Tovább olvasom